Érmünk már nem lesz

2008.12.10. 21:07 Módosítva: 2008.12.10. 21:57
A macedóniai női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében a magyar válogatott kiütéses, 14 gólos vereséget szenvedett Norvégiától. Az 5-6. hely még elérhető, de ez a többi csapat eredményeitől is függ. Norvégiának nem voltunk ellenfél.

Nem kezdtünk rosszul, érdekes módon pont a legnehezebb ellenféllel szemben kapta el jól a rajtot a magyar válogatott, az első félidő első felében többször még vezetni is tudott az Eb-címvédő norvégok ellen. Imre Vilmos jól variálta a csapat védekezését, a zavarók jól dolgoztak. Ellenfelünk több technikai hibát követett el, amikből ha nem is leindítottuk őket, de uraltuk a meccs elejét.

Imre Vilmos: minden lépésünkre volt válaszuk

Sajnos, ez a realitás - mondta a mérkőzés után az MTI-nek Imre Vilmos szövetségi kapitány. - A norvégok jobbak nálunk, csak az első negyedórában tudtuk meglepni őket. A rivális pillanatnyilag a világ legjobbja, és éppen azért, mert minden lépésünkre képes volt változtatni. Várható volt, hogy előbb-utóbb megtalálja a mi játékunk ellenszerét. Mi jelenleg ennyit tudunk. Bízom benne, hogy a spanyolok ellen képesek leszünk felnőni a feladathoz.

Nem támadtunk jól, igaz, ekkor még frissen játszottunk, és ez többször helyzetet eredményezett, de még az első húsz perc vége előtt átvette a vezetést a norvég válogatott – mint kiderült, végleg. A játékrész hajrájában már nem ment olyan jól hátul, Pálinger még védett néhányat, de ő is visszaesett a mérkőzés elejéhez képest, Norvégia pedig szép lassan elhúzott.

A szünetben még csak öt góllal vezettek, de már látszott, hogy nagy bajban leszünk. Ezúttal Görbicz sem fogott ki jó napot, elhibázta a heteseit is, és a lábbal kiválóan védekező norvég fallal szemben az ő lövései is gyengék voltak. Mivel a magyar csapatban nem akadt olyan játékos, aki át tudta volna venni az irányító szerepét, a 35. perctől kezdve csak az volt a kérdés, hogy megaláznak-e végül a norvégok.

A magyarok játéka a gyengéről katasztrofálissá esett vissza, támadásban képtelenek voltunk akár veszélyes lövésekre is, a norvégok pedig csak erre vártak, és könnyedén indították le a visszarendeződéseket nagyon elrontó magyar csapatot. A lerohanásokkal szemben teljesen tehetetlenek voltunk, így a különbség lassan nagyon komollyá nőtt a két válogatott között.

A Pálingert váltó Pastrovics hatalmas védéseivel, a fiatal jobbátlövő, Sopronyi Anett góljaival akadályozta meg, hogy történelmi vereséget szenvedjünk, a végeredmény azonban így is kínos. 14 góllal kikapni még a világ kimagaslóan legjobb válogatottjától sem jó érzés, ráadásul a Norvégia elleni csoportmeccs Sopronyi, Bulath és Pastrovics teljesítményén kívül sok pozitívumot nem is hozott.

A vereséggel eldőlt, hogy érmet már biztosan nem szerzünk, de az 5-6. hely még elérhetőnek tűnik. Ehhez az is kell, hogy Spanyolország ne nyerjen 20.15-től Dánia ellen, a magyar válogatott pedig az utolsó körben legyőzze a spanyolokat, méghozzá jobb gólkülönbséggel zárva a csoportot, mint Dánia, hiszen könnyen lehet, hogy a két csapat között ez dönt majd.

MAGYARORSZÁG-NORVÉGIA 20-34 (8-13), csoportállás

A magyar válogatott gólszerzői:

Sopronyi 4, Bulath 4, Hornyák 3, Vérten 2, Tomori 2, Görbicz, Szűcs, Bódi, Szamoránsky, Vincze 1-1

Kiállítások: 8 perc ill. 8 perc

Hétméteresből: 3/0 ill. 7/5

A csoport másik mérkőzésén: Románia-Ukrajna 40-32 Dánia-Spanyolország 26-23

A csoport állása:

1. Norvégia 7, 2. Románia 6, 3. Spanyolország 4, 4. Dánia 3 (-11) 5. Magyarország 3 (-18), 6. Ukrajna 1
Az utolsó fordulóban: Románia-Norvégia, Magyarország-Spanyolország, Ukrajna-Dánia

2. közédöntőcsoport:
Oroszország-Horvátország 24-21, Svédország-Macedónia 24-23, Németország-Fehéroroszország 28-28

A csoport állása:

1. Oroszország 7 (+26), 2. Németország 7 (+19), 3. Svédország 4, 4. Macedónia 2 (-22) 5. Horvátország 2 (-2) 6. Fehéroroszország 2 (-12)

Az utolsó fordulóban:
Oroszország-Németország, Fehéroroszország-Macedónia, Svédország-Horvátország