Erős kezdőcsapattal megyünk a vb-re

2009.01.05. 11:37 Módosítva: 2009.01.05. 12:00
A férfi kézilabda-válogatott Hajdu János irányítása mellett megkezdte a felkészülést a horvátországi világbajnokságra. A január 17-én kezdődő esemény előtt Csehországban felkészülési tornán is részt vesz a csapat, amelynek keretéből még egyvalakinek mennie kell. Kapust viszünk Horvátországba, átlövők kárára.

A magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Hajdu János 17 fősre szűkítette a január 17-én kezdődő horvátországi világbajnokságra készülő csapat keretét. A mieinkre még vár egy megméretés a vb előtt, január 8-10. között Csehországban vesznek részt az újévi tornán, ahol a házigazda mellett Lengyelország és a vb-csoportellenfél Szlovákia válogatottjával találkozunk.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Fazekas Nándor (Gummersbach), Mikler Roland (Dunaferr), Puljezevics Nenad (Pick-Szeged)

Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB-Veszprém), Törő Szabolcs (Dunaferr)
Balátlövők: Ilyés Ferenc (MKB-Veszprém), Putics Barna (FC Barcelona)
Irányítók: Császár Gábor (Viborg), Eklemovics Nikola (MKB-Veszprém)
Beállók: Gál Gyula (MKB-Veszprém), Herbert Gábor (Pick-Szeged), Zubai Szabolcs (Dunaferr)
Jobbátlövők: Mocsai Tamás (Lemgo), Nagy László (FC Barcelona)
Jobbszélsők: Harsányi Gergely (PLER), Iváncsik Tamás (MKB-Veszprém), Gulyás Péter (MKB-Veszprém)

A tizenhetes keretből még egy játékosnak mennie kell, ez minden valószínűség szerint Harsányi Gergő lesz – hacsak a kapitány nem szán valamilyen különleges szerepet a játékosnak –, hiszen nem valószínű, hogy a két veszprémi jobbszélső, Gulyás és Iváncsik Tamás mellett szóhoz juthatna akár támadásban, akár védekezésben.

Gulyás Péter

Komoly meglepetés, hogy Hajdu János vb-keretében nincs ott a Pick Szeged balátlövője, Katzirz Dávid. A legutóbbi szezont a Bundesligában lehúzó Katzirz támadójátéka hullámzó, de védekezésben nagy erőssége lehetne a magyar válogatottnak, annál inkább, mert hiányában enyhén lyukasnak tűnik a csapat fala.

A két hármas (azaz belső) védőnk közül az egyik egészen biztosan Nagy László lesz (neki Laluska Balázs sérülése miatt nem sok pihenő jut a meccseken), a másik pedig vagy Herbert Gábor, vagy Ilyés Ferenc lehet. Előbbit cserélni kell támadásból védekezésre, hiszen elöl Gál Gyula helye megkérdőjelezhetetlen, a veszprémi beálló azonban kettes poszton védekezik.

Katzirz kihagyását az indokolhatja, hogy a honosított kapus, Puljezevics Nenad állapota bizonytalan. A Pick Szeged kapusa régóta bajlódik a derekával, ősszel pedig a bicepsze sérült meg, így Hajdu János nem kockáztat, három kapussal vág neki a világbajnokságnak. Puljezevics mellett a Bundesligában edződő egykori veszprémi, Fazekas Nándor, és a Dunaferr fiatal kapusa, Mikler Roland a keret tagja.

A magyar válogatott erős kezdőcsapattal utazik a világbajnokságra, egy olyan tornán azonban, ahol naponta mérkőzéseket kell játszani, nagy szerep hárul a cserékre is. A barcelonai lövőpár (Nagy-Putics) mellett veszprémi játékosok alkotják a kezdőt, az összeszokottság tehát nem okozhat gondot, de a védekezés – és ezen belül a cserék a támadó- és védőcsapat között) gondot okozhatnak.

A magyar válogatott programja

Újévi Kupa, Csehország

Január 8, 17h - Magyarország-Lengyelország
Január 9, 16h - Magyarország-Csehország
Január 10, 13.30 - Magyarország-Szlovákia

Világbajnokság, Horvátország (csoportmérkőzések)

Január 17. 18:30, Eszék (Osijek): Magyarország–Ausztrália

Január 18. 17:00, Eszék (Osijek): Románia–Magyarország

Január 19. 17:30, Eszék (Osijek): Magyarország–Szlovákia

Január 21. 17:00, Eszék (Osijek): Magyarország–Argentína

Január 22. 19:00, Eszék (Osijek): Franciaország–Magyarország