Mire jók a magyarok a világbajnokságon?

2008.12.22. 10:30
Hajdu János, a horvátországi férfi kézilabda-világbajnokságra készülő magyar válogatott kapitányakihirdette 28 fős keretét. A január 16-án kezdődő esemény előtt a mieink Csehországban vesznek részt előkészületi tornán, Hajdu ott dönti el végleg, kiket visz ki a világbajnokságra.

Épphogy vége lett a női kézilabda Európa-bajnokságnak, máris újabb fontos torna következik: január 16. és február 1. között Horvátországban a férfiak világbajnoksága következik. Hajdu János szövetségi kapitány megnevezte 28 fős keretét, amelyet közvetlenül a torna előtt kell 16 fősre szűkítenie. Nincsenek nagy meglepetések.

Kapusok

Fazekas Nándor (VfL Gummersbach)

Liszkai Szilveszter (Tatabánya KC)

Mikler Roland (Dunaferr SE),

Puljezevics Nenad (Pick Szeged)

A kapusok között a szűkebb keretben is biztosan helye lesz a Bundesliga-kapusrangsor második helyén álló Fazekas Nándornak és a Pick Szeged szerb származású klasszisának, Puljezevics Nenadnak. A harmadik számú kapus várhatóan a fiatal dunaújvárosi Mikler Roland lesz, az exveszprémi Liszkai egyelőre csak szokja a válogatott légkörét.

Balszélsők

Halász Máté (Tatabánya KC)

Iváncsik Gergő (MKB Veszprém KC)

Törő Szabolcs (Dunaferr SE)

Vadkerti Attila (Pick Szeged)

A balszélsők között kicsit más a helyzet, hiszen a vitathatatlanul legjobb Iváncsik Gergő mögött Törő Szabolcs (Dunaferr) és Vadkerti Attila (Szeged) egyforma eséllyel pályázik a világbajnoki részvételre. A felvidéki születésű Vadkerti talán annyival esélyesebb, hogy irányító poszton is bevethető, és védekezésben is hasznosabb, mint újvárosi vetélytársa.

Jobbszélsők

Gulyás Péter (MKB Veszprém KC)

Harsányi Gergely (PLER KC)

Iváncsik Tamás (MKB Veszprém KC)

A jobbszélsők között – ellenféltől függően – vagy Iváncsik Tamás, vagy a másik veszprémi balkezes, Gulyás Péter kaphat szerepet. A fiatalabb Iváncsiknak a lerohanásoknál lehet fontos szerepe, Gulyás bevetésével viszont a védekezési variációk száma is nő, hiszen a játékos képes kettes poszton (az ellenfél átlövőjén) védekezni.

Beállók

Gál Gyula (MKB Veszprém KC)

Herbert Gábor (Pick Szeged,

Schuch Timuzsin (HCM Constanta)

Zubai Szabolcs (Dunaferr SE)

A beálló posztja okozhat gondot a magyar válogatottnak, hiszen Gál Gyula mellett nincs más nemzetközi rutinnal rendelkező játékosunk. A szegedi Herbert Gábor kiváló védő, de támadásban nem megnyugtató megoldás, Zubai Szabolcs pedig hiába tehetséges, túlságosan könnyűsúlyúnak számít a mezőny többi beállója mellett.

Irányítók

Császár Gábor (Viborg HK)

Eklemovic Nikola (MKB Veszprém KC)

Lékai Máté (PLER KC)

Szöllősi Bence (Tatabánya KC)

Császár Gábor és Eklemovics Nikola irányításával a magyar válogatott támadásainak minősége biztosítottnak látszik, ugyanakkor velük kapcsolatban nagy kérdés, védekezésben szán-e nekik szerepet a kapitány, vagy folyamatosan cserélnünk kell (ez látszik valószínűbbnek). Támadásban mindkét játékos képes magas szinten ellátni a feladatát.

Balátlövők

Grebenár Gábor (Dunaferr SE)

Ilyés Ferenc (MKB Veszprém KC)

Katzirz Dávid (Pick Szeged)

Putics Barna (FC Barcelona)

A balátlövők közül várhatóan hárman lesznek tagjai a 16 fős keretnek, a Barcelona játékosa, Putics Barna és az egykori veszprémi csapattárs, Ilyés Ferenc helye támadásban megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor Ilyés mellett a Pick Szeged balátlövője, Katzirz Dávid a védekezésünk alapembere is lehet, őt luxus lenne kihagynia Hajdu Jánosnak.

Jobbátlövők

Balogh Zsolt (PLER KC)

Laluska Balázs (Pick Szeged)

Laurencz Szabolcs (TSV Bayer Dormagen)

Mocsai Tamás (TBV Lemgo)

Nagy László (FC Barcelona)

A jobbátlövők között a Barcelona klasszisa, Nagy László, valamint a nyáron Spanyolországból hazatért Laluska Balázs (amennyiben maradéktalanul felépül sérüléséből) tagsága látszik biztosnak, de a Lemgóban játszó Mocsai Tamás is fix kerettagnak számít. Megnyugtató, hogy ilyen sok balkezes játékos van a csapatban, ez akár taktikai fegyver is lehet.

A magyar férfi kézilabda-válogatott programja

Barátságos mérkőzés:
December 29. 18:00, Balatonfüred: Magyarország–Szerbia

Újévi Kupa, Csehország

Január 8, 17h - Magyarország-Lengyelország
Január 9, 16h - Magyarország-Csehország
Január 10, 13.30 - Magyarország-Szlovákia

Világbajnokság, Horvátország (csoportmérkőzések)

Január 17. 18:30, Eszék (Osijek): Magyarország–Ausztrália

Január 18. 17:00, Eszék (Osijek): Románia–Magyarország

Január 19. 17:30, Eszék (Osijek): Magyarország–Szlovákia

Január 21. 17:00, Eszék (Osijek): Magyarország–Argentína

Január 22. 19:00, Eszék (Osijek): Franciaország–Magyarország

(forrás: mksz.hu, handballnet.hu)