Magyarország-Lengyelország 30-27

2009.01.08. 21:22 Módosítva: 2015.05.21. 02:26
A Csehországban zajló újévi kupa első mérkőzésén a magyar férfi kézilabda-válogatott elrontott első félidő után, elsősorban Puljezevics Nenad remek védéseinek és Nagy László világklasszis játékának köszönhetően három góllal legyőzte Lengyelországot. Hajdu János csapata pénteken a házigazdával találkozik.

A magyar válogatott abban az összeállításban kezdte a mérkőzést, mely jó eséllyel Hajdu János kezdője lesz a január 17-én kezdődő horvátországi világbajnokságon. A Fazekas – Iváncsik Gergő, Ilyés, Eklemovics, Gál, Nagy László, Iváncsik Tamás összeállítású magyar válogatott támadásban jól kezdte a mérkőzést, a védekezése azonban – elsősorban a kettes posztokon nagyon gyenge volt.

Nagy László

A szintén erős összeállításban játszó világbajnoki ezüstérmes lengyelek ki is használták a mieink védekezési hibáit, és rendre góllal fejezték be támadásaikat. Eklemovics és Gál nem a Veszprémben tökéletesen működő összjátékot mutatták, és több kimaradt ziccernek, valamint a nyitott lengyel védekezésnek köszönhetően az első félidő jelentős részében Lengyelország vezetett.

MAGYARORSZÁG-LENGYELORSZÁG 30-27 (16-16)

A magyar válogatott gólszerzői: Nagy 8, Ilyés 4, Gulyás, Iváncsik G., Iváncsik T., Putics 3-3, Törő, Eklemovics 2-2, Zubai, Gál 1-1

Hétméteresek: 3/3 ill. 1/1
Kiállíások: 2 perc ill. 6 perc

Január 9. 16h: Magyarország-Csehország

Beletelt 25 percbe, mire a csapat megtalálta a mélyen nyitott védekezés ellenszerét, ekkor a szélső befutásokból szép gólokat lőttek. Ebben az időszakban már Fazekas is többet találkozott a labdával, és bemutatott néhány bravúrt is.

Puljezevics Nenad

A mieink a játékrész hajrájában a kiválóan védekező, és támadásban is gólerősen játszó Nagy László vezérletével, és Putics heteseivel utolérték ellenfelüket, és akár vezethettek volna a szünetben, de a helyzetbe kerülő magyarok hibáztak. 30 perc után döntetlenre álltak a csapatok, a magyar válogatotton azonban látszott, hogy ha összeáll a védekezése, meg tudja nyerni a mérkőzést.

Így is lett, ez pedig elsősorban a szegedi Puljezevics Nenadnak köszönhető, aki elképesztő bravúrok egész sorát mutatta be a neki jutó egy félidő alatt. A beállón továbbra is kiválóan védekezett Nagy és Herbert, a lövőket pedig elbizonytalanították a szerb származású kapus védései, így az Iváncsik testvérek, Ilyés és Gulyás góljaival megnyugtató előnyre tettek szert a mieink.

Hajdu János:

Ne feledjük el, hogy a vb-ezüstérmest vertük meg, meggyőződésem, hogy a vb másik ágának egyik nagy esélyese a lengyel válogatott lesz - mondta Hajdu János szövetségi kapitány a kézi.hu-nak nyilatkozva. - Sok mindent ki tudtunk próbálni, elégedett vagyok a védekezés és a kapusok összhangjával, főleg a második félidőben mutatott játékkal. Fizikálisan jó állapotban voltunk és a fiúk moráljára, küzdeni akarására, hozzáállására sem lehet panaszom. Meglepetés volt a lengyelek nyitott védekezése, de a felkészülés ezen szakaszában jó is, hogy szembesültünk ezzel az akadállyal, ráadásul az első félidő hajrájától már jól megoldottuk a nyitott elleni játékát.

Különösen Nagy László volt ellenállhatatlan, a Barcelona jobbátlövője ezúttal támadásban is klasszisához méltó teljesítmény nyújtott, 8 gólja mellett számtalan gólpassza találta meg csapattársait. A második játékrészben lehetőséget kapó cserék között akadt nagyszerű teljesítmény is, ugyanakkor a vb-hez közeledve sokkal jobb irányító- és beállójátékot reméltünk, ennek ellenére a mieink jól, néhol látványosan játszva tartották 3-4 gólos előnyüket.

A hajrára fordulva a Puljezevics-vezérelte magyar védelem továbbra is jól állt a lábán, támadásban pedig már színezte is a játékot a csapat (Nagy László hajszálpontos passzából Gulyás lőtt kínai gólt), az utolsó percekre így már nem maradt izgalom, Hajdu János csapata győzelemmel mutatkozott be a csehországi Újévi Kupán.

Kitört a kézilabdaláz Horvátországban

A horvátországi Splitben kitört a kézilabdaláz, és a jövő hét végén kezdődő férfi világbajnokság jegyében valóságos káosz uralkodott el a dalmát város Spaladium Arénájának környékén. Mindez nem a véletlen műve, hiszen a házigazda válogatott itt készül a világeseményre, s a tengermelléki település hivatalosan december 27-én átadott 12 ezres csarnokában a pénteki, Szlovénia elleni felkészülési mérkőzés lesz az első sportviadal. A találkozóra két óra alatt elfogytak a belépők, igaz, a drukkerek ezúttal ingyen kapták, s egy ember maximum kettőt vehetett kézhez. Már Lino Cervar szövetségi kapitány együttesének edzésein sem lehetett érdektelenségre panaszkodni, hiszen az első tréningre szerda este több mint négyezren voltak kíváncsiak. A magyar kézilabda-válogatott csoportmérkőzéseinek otthont adó Eszéken a szintén újonnan felépített csarnok kulcsait hivatalosan december 2-án, a helyi "Város napján" adták át a kivitelezők a városvezetésnek. A 200 millió kunás (7 milliárd forint) beruházással elkészült létesítmény 3500 férőhelyes, ezzel a legkisebbként számon tartott sportcsarnok a vb-nek otthont adó hét közül. A legnagyobb a fővárosi Arena Zagreb 15,200-as befogadóképességgel. A vb nyitómérkőzését január 16-án 20:30-tól Splitben játssza Horvátország a Koreai Köztársaság ellen, míg Magyarország első fellépése Ausztráliával szemben lesz egy nappal később 18:30-tól az eszéki Gradski vrt (Városi park) arénájában. (forrás: MTI)