Csehország-Magyarország 23-23

2009.01.09. 19:31 Módosítva: 2009.01.09. 20:17
A Csehországban zajló újévi kupán a magyar férfi kézilabda-válogatott remek első félidő után a döntetlenért is nagyon megküzdött a házigazdával. A horvátországi világbajnokságra készülő csapatban az első játékrészben mindenki jól játszott, de a szünet után a cseréink inkább visszafogták, mint segítették Hajdu János válogatottját. Elveszítettünk egy pontot a csehek ellen.

A lengyelek elleni bizonytalan kezdésnek nyoma sem volt, a Fazekas, Iváncsik G., Ilyés, Eklemovics, Gál, Nagy L., Harsányi összeállításban pályára lépő magyar válogatott gyors, pörgős játékkal kezdte a házigazda elleni mérkőzést. 6-6 után a mienk Fazekas védéseinek, valamint Ilyés és Eklemovics góljainak köszönhetően elléptek, és magabiztosan játszva 3-4 gólos előnyre tettek szert.

Hajdu János: A játék most fontosabb az eredménynél

"Ideális felkészülési meccs volt, pozitív és negatív tapasztalatokkal is gazdagabbak lettünk - értékelt a mérkőzés után a kézi.hu-n Hajdu János szövetségi kapitány. - Fazekas Nándi remekelt, de szünet után már nem álltunk olyan jól a lábunkon hátul, és támadásban is elbizonytalanodtunk. Végül akár nyerhettünk volna, de a döntetlen sem rossz eredmény. A játék most fontosabb az eredménynél, ezért olyan taktikai lépéseim is voltak, amelyeket igazi tétnél nem biztos, hogy meghúznék. Szlovákia ellen szombaton és a vb-n is nyerni szeretnénk."

A magyar fal biztosan állt a lábán, így ha támadásban rossz százalékkal lőttek is a góllövésért felelős játékosok, nem fenyegette veszély a vezetésünket. A mieink többször voltak kénytelenek emberhátrányban játszani, de így sem tudta csökkenteni hátrányát az első fordulóban Szlovákiát verő cseh válogatott, amelyben csak Jicha volt tarthatatlan.

A magyar válogatott úgy játszott az első félidőben, mint egy nappal korábban a lengyelek ellen a másodikban, így a szünetre elért négygólos előny teljesen megérdemelt volt. Hajdu János csapata kipróbált néhány újítást is, ezek közül érdemes kiemelni azt a felállást, amelyben egyet sem cseréltünk támadás és védekezés között, ez fontos fegyver lehet a világbajnokságon is.

A második félidő elején aztán a tegnapi elsőt idézték a mieink, Puljezevicset szinte minden támadás után kiszolgáltatott helyzetbe hozta az összezavarodott magyar fal, így nagy szükség volt Eklemovics és Gál góljaira ahhoz, hogy tartsuk szűk vezetésünket. Ekkor Ilyés is bátran próbálkozott, és bár többször hibázott, nagyon fontos pillanatokban szerzett góljaival hozzájárult, hogy a hajrához közeledve is nálunk legyen a fór.

A cseh kapuban nagyon feljavult Stochl, a magyarok is sokat hibáztak, ráadásul a legrosszabb pillanatban teljesen felforgatott csapattal próbáltuk útját állni a hazai rohamoknak. Ez a 45. percig sikerült, ekkor a házigazda átvette a vezetést, és pillanatok alatt elment három góllal.

Hajdu János visszahozta a kezdőcsapatot, Császár és Iváncsik Tamás góljaival vissza is jöttünk döntetlenre. Puljezevics a hajrában több bravúrt is bemutatott, ennek köszönhetően meg is fordíthattuk volna a meccset, de az utolsó percekben Ilyés kétszer is ordító ziccert hibázott, és a mérkőzés jelentős részében korrektül fújó bírókból is előtört a házigazda. Előbb másfél perccel a vége előtt elvették a labdát, majd miután Puljezevics hetest védett, újra visszakapták a csehek. Másodpercekkel a vége előtt, döntetlen állásnál megindulhattunk volna, de a bírók ismét visszafújták a győzelem lehetőségével kecsegtető magyar lerohanást, így 23-23-as döntetlennel zárult a mérkőzés.

CSEHORSZÁG-MAGYARORSZÁG 23-23 (10-14)

A magyar válogatott gólszerzői: Ilyés 5, Eklemovics, Császár 4-4, Nagy L., Gál 3-3, Iváncsik T. 2, Harsányi, Iváncsik G. 1-1

Kiállítások: 2 perc ill. 10 perc
Hétméteresből: 5/5 ill 1/1

A torna állása:
1. Csehország 3 (+4), 2. Magyarország 3 (+3), 3. Lengyelország 0, 4. Szlovákia 0

Szombat, 13.30: Magyarország-Szlovákia