Valaki meg bírja állítani Horvátországot?

2009.01.14. 16:09
A január 17-én kezdődő férfi kézilabda-világbajnokság legnagyobb esélyese a rendező Horvátország, de a kiegyenlített mezőnyben a házigazdán kívül több csapat is jogosan pályázik a legjobb négy közé. A címvédő németek, az olimpiai bajnok franciák és az Európa-bajnok dánok mellett az oroszok, a spanyolok és a magyarok is odaérhetnek. Csapatok, csoportok, ágak, lebonyolítás.

A horvátországi férfi kézilabda-világbajnokságon a könnyebb csoportot nehéz ág követi a magyar válogatott programjában, hiszen ha a mieink elődöntőt akarnak játszani, több komoly esélyest is le kell győzniük. A torna beharangozójában a horvátok sötét lóként beszéltek a magyarokról, akik bármikor képesek meglepetést okozni.

A nemzetközi erőviszonyokat talán a jégkorongéhoz érdemes hasonlítani, hiszen férfi kézilabdában is 6-7 olyan csapat vesz részt egy-egy tornán, amelyek egyikének első helye sem lenne meglepetés. Kiemelt esélyesek mindig vannak, ahogy ezúttal a házigazda Horvátország és az olimpiai bajnok Franciaország, de – ahogy a női Eb-n is láthattuk – mindig odaérhet egy nagyot alakító kiscsapat is.

A csoportbeosztás

A csoport:
Franciaország, Magyarország, Szlovákia, Románia, Ausztrália, Argentína

B csoport:
Horvátország, Svédország, Spanyolország, Dél-Korea, Kuvait, Kuba

C csoport:
Németország, Oroszország, Lengyelország, Macedónai, Tunézia, Algéria

D csoport:
Dánia, Norvégia, Egyiptom, Szerbia, Brazília, Szaúd-Arábia

Az elődöntőben egy hely szinte elkelt, Hatalmas meglepetés lenne, ha Horvátország saját közönsége előtt nem jutna a legjobb négy közé. A 2008-as Eb második helyezettje világsztárok sorát tudhatja csapatában, Lino Cervar személyében pedig az egyik legfelkészültebb edző irányítja. A világ legjobb irányítója, Ivano Balic mellett Petar Metlicic (átlövő) és Igor Vori (beálló) szállítja majd a hazai gólokat.

A címvédő német válogatott az elmúlt öt évben nyert Eb-t és játszott olimpiai döntőt, és félelmetesen erős csapattal érkezik a világbajnokságra is. Heiner Brand edzőnek tökéletes keret áll rendelkezésére, Pascal Hens kiváló irányító, a széleken Klein és Jansen, átlövőben Glandorf és Kraus tartozik a legjobbak közé. Németország címvédéséhez azonban szükség lenne a 2007-ben látott (hazai) bírói segítségre is.

horvát

Az olimpiai bajnok Franciaország lehet a horvátok legnagyobb ellenfele – a két csapat már a középdöntőben találkozik –, Andre Amiel edző csapata ugyan Bertrand Gille nélkül érkezik, de ott lesz a világsztár Nikola Karabatic és Daniel Narcisse mellett a védelem oszlopa, Abalo is. A franciák erejéről elég annyi, hogy az elmúlt nyolc világversenyből hétszer a legjobb négy közé jutottak, ezeken hat érmet (köztük két aranyat) szereztek.

francia

Az Európa-bajnok dánok az olimpián nem szerepeltek jól (8. hely), de Ulrik Wilbek edző a női válogatott után a férfiakkal is szeretne világbajnoki címet szerezni. A sztárkapus Kasper Hvidt mellett a villámgyors szélső, Lars Christiansen, a beállós Michael Knudsen és a lábbal szinte verhetetlen lövősor mellett a világ legjobb hatos falával büszkélkedhet Dánia, amely jó csoportszerepléssel simán a legjobb négy közé juthat.

dan

Világbajnokok

2007 - Németország
A döntőben: Lengyelország 29-24
2005 - Spanyolország
A döntőben: Horvátország 40-34
2003 - Horvátország
A döntőben: Németország 34-31
2001 - Franciaország
A döntőben: Svédország 28-25 (hu)
1999 - Svédország
A döntőben: Oroszország 25-24
1997 - Oroszország
A döntőben: Svédország 23-21

Az oroszok szinte kivétel nélkül mindig az élmezőny tagjai, a Csehovszkije Medvegyire épülő csapatban most is benne van a kiváló szereplés. Lengyelország döntőt játszott a legutóbbi világbajnokságon, most meglepetés lenne, ha ennyire elöl végezne, ahogy Norvégia is érkezett már erősebb csapattal világeseményre. Spanyolország esélyeit mindig nehéz megítélni, játékosállománya alapján éremesélyes, de hajlamos egy rosszul sikerült rajtba belebukni.

A hagyományosan erős észak-afrikaiak (Algéria, Tunézia és Egyiptom) mellett Kuvait és Szaúd-Arábia okozhat kellemetlen perceket a nagyoknak, de talán csak Egyiptomnak van esélye a második csoportkörbe jutni. Dél-Amerika képviselői közül sokan Argentínát vélik a legerősebbnek, de jól ismerjük a kubai kézilabdában rejlő potenciált is, és Brazíliában is egyre népszerűbb a játék.

A veretlenségüket hosszú ideje őrző szerbek játékát nagy várakozás előzi meg, kiváló játékosokból álló csapatuk van. AKirill Lazarov által vezetett macedónokat és a 2000-es évek eleje óta nem sokat mutató svédeket egyelőre nehéz elhelyezni, utóbbi Korea ellen a továbbjutásért harcolhat, előbbinek azonban igen nehéz csoportban kell helytállnia.

A lebonyolítás

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, viszik magukkal a többi továbbjutóval szemben elért eredményeiket. A középdöntőben a párhuzamos csoport három csapatával lejátszott mérkőzések után kialakul az ág végső sorrendje, ahonnan az első két helyezett az elődöntőbe jut, a helyosztókat pedig a két középdöntős ág keresztbejátszással dönti el (4-4, 5-5, stb.). A csoportokból kiesők között a szokásoknak megfelelően megrendezik az Elnök Kupát, a csapatokat itt is két csoportba rendezik, majd keresztbejátszással döntik el a 13-24. helyek sorsát.