Katzirzot mégis viszik a világbajnokságra

2009.01.13. 08:29
Az újévi kupán helyenként kiválóan teljesítő magyar férfi kézilabda-válogatott a tatai edzőtáborban készül a világbajnokságra. A keret véglegesnek mondható, így a felkészülési torna tapasztalatait összegezve kezdjük a horvátországi vb felvezetését, ahol egy esetleges éremszerzés sem tűnik lehetetlennek. Hajdu János az utolsó pillanatban behívta a keretbe a szegedi átlövőt, a védekezésben is hasznos Katzirz Dávidot.

A Csehországban rendezett, hihetetlen körülmények között elbukott felkészülési torna több rendkívül fontos tapasztalatot is hozott a férfi kézilabda-válogatottal kapcsolatban, melyek a világbajnoksághoz közeledve jóval fontosabbak, mint az Újévi Kupa megnyerése. A január 17-én kezdődő vb előtt Hajdu János csapata megmutatta, hogy tud klassziscsapat ellen kiválóan játszani, de képes szerényebb képességű csapatok ellen szenvedni is.

Mindkét kategóriából jut ellenfél a magyar csapat számára a világbajnokság első csoportkörében, hiszen az A csoportban az olimpiai bajnok franciák mellett a nyitómeccset Ausztrália ellen játsszuk, és nyugodtak csak akkor lennénk, ha a mieink azt a játékot tudnák állandósítani, amely a csehországi tornán egy teljes mérkőzés alatt nem, de egyes félidőkben már megmutatkozott.

Iváncsik Gergő

Ahogy azt korábban is írtuk, Hajdu János csapata erős, minden poszton kiváló játékosokkal rendelkezik, és az utolsó pillanatban behívott Katzirz Dáviddal kiegészülve tovább erősödött mind támadásban, mind védekezésben, így akár a legjobbaknak is méltó ellenfele lehet. A nemzetközi kézilabda erőviszonyai nagyon gyorsan változnak, nehéz megmondani előre, mely csapatok lesznek versenyben az érmekért (Horvátország szinte biztosan), ha azonban a mieinknél a kulcsemberek jó formában játsszák végig a tornát, Magyarország is a jobbak közé emelkedhet.

A kulcsemberek közül a legfontosabb szerep Nagy Lászlóra, a Barcelona játékosára hárul. A tökéletes adottságokkal rendelkező jobbátlövő a magyar védelem lelke, és ha támadásban is azt a bátor (és főleg eredményes) játékot mutatja, amit például a lengyelek ellen, rajta biztosan nem fognak múlni a magyar sikerek.

Mivel támadásban és védekezésben is fontos szerep hárul Nagyra, fontos lesz az ő pihenőjét biztosító Mocsai Tamás játéka is. A Bundesligában edződő átlövő más típusú játékos, mint a barcelonai, így akár jól is jöhet a csapatnak, hogy amikor Nagy a padon pihen, olyan játékos áll a helyére, akit kevésbé ismernek a mezőny csapatai.

Hasonló a helyzet a másik átlövőposzton is. Ilyés Ferencnek Nagyhoz hasonlóan roppant fontos szerepe van a védekezésben, és emellett kell helytállnia az ellenfél kapuja előtt is. A Veszprémből a Bundesligába távozó Ilyés a védelem egyik oszlopa, de támadásban – hiába van kiváló keze – előfordul, hogy az elvárható szint alatt teljesít, hajlamos rossz százalékkal lőni.

Ilyen esetekben léphet pályára Putics Barna, akinek Barcelonába igazolását látványosan megsínylette a lövőformája. A korábban minden helyzetből pontosan célzó fiatal játékos az újévi kupán katasztrofális százalékkal, de változatlanul bátran tüzelt, a kapitány egyik komoly feladata lesz, hogy a tatai edzőtáborban felhozza Puticsot. Az egykori veszprémi rosszabb formája miatt a kapitány az utolsó pillanatban úgy döntött, behívja a szegedi Katzirz Dávidot is.

A magyar válogatott programja a világbajnokságon

2009. január 17.18:30, Osijek: Magyarország–Ausztrália

2009. január 18.17:00, Osijek: Románia–Magyarország

2009. január 19.17:30, Osijek: Magyarország–Szlovákia

2009. január 21.17:00, Osijek: Magyarország–Argentína

2009. január 22.19:00, Osijek: Franciaország–Magyarország

(forrás: handballnet.hu)

A széleken biztosan nem lesznek gondjaink, a baloldalon az Iváncsik Gergő-Törő Szabolcs kettős megoldja feladatát, a jobbszélen pedig némi túlkínálat is jelentkezik, hiszen Iváncsik Tamás és Gulyás Péter mellett még egy jobbszélső, Harsányi Gergő is a keret tagja, aki a csehországi kupán a neki jutó kevés játékperc alatt is remek benyomást tett.

Borúlátó németek

Heiner Brand szövetségi kapitány elismerte, csapata - úgymond - csak papíron számít címvédőnek. Ezzel összefüggésben túl radikálisnak nevezte azt a csapatátalakítást, illetve fiatalítást, amelybe a sikertelen pekingi olimpia után kezdett bele. A gárda aranyérmes reményekkel utazott az ötkarikás játékokra, s végül a rendkívüli csalódást jelentő kilencedik helyezéssel tért haza.

A beállók közül Gál Gyula a megbízható átlag mellett képes meccseket eldöntő klasszisjátékra is, cseréje, Zubai Szabolcs pedig annak ellenére, hogy termetéből adódóan szinte eltűnik a falban, kiváló érzékkel szedi össze a bejátszásokat, és jó százalékkal szerez gólt, vagy harcol ki hetest ezekből. Mindkét játékosra fontos szerep hárulhat védekezésben is.

A beállók jó formája azért is fontos, mert kreatív, a játékot nagyszerűen színező irányítóink vannak, akik gólerős játékuk mellett (az újévi kupán egyszer Eklemovics Nikola, egyszer Császár Gábor lett csapatunk legeredményesebbje) képesek passzokkal megtalálni a falembereket, ráadásul Nagy Lászlótól sem idegen, hogy lövés helyett a társakat keresse.

Mocsai Tamás

A kapusainktól akár kezdődhetne holnap reggel is a vb. Puljezevics Nenad és Fazekas Nándor is kiváló formában kézilabdázik, azt, hogy melyikük kezd, valószínűleg az ellenfél játékstílusa határozza meg. Míg Puljezevics a szélről és beállóból érkező ziccerek hárításában erős, exveszprémi csapattársa az átlövőseket hárítja nagyszerű százalékkal.

Ha mindketten egészségesek (több sérüléssel is bajlódott a válogatott két kapusa), elég két kapust vinni a tervezett hárommal szemben, ami további változásokat hozhat a mieink keretében.

A magyar válogatott Tatán készül a hétvégén kezdődő eseményre, ahol az első ellenfél Ausztrália lesz, így lehetőség adódik bemelegíteni a későbbi, várhatóan nehezebb mérkőzésekre. A szurkolók elvárása szokás szerint magas, a csoportból való továbbjutás a minimum, ezt pedig jó lenne minél több továbbvitt ponttal megszerezni, hogy a középdöntőből továbblépve akár éremért küzdjenek a mieink.

A magyar válogatott 18 fős kerete

Kapusok: Fazekas Nándor (Gummersbach), Mikler Roland (Dunaferr), Puljezevics Nenad (Pick-Szeged)

Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB-Veszprém), Törő Szabolcs (Dunaferr),
Balátlövők: Ilyés Ferenc (MKB-Veszprém), Putics Barna (FC Barcelona), Katzirz Dávid (Pick Szeged)
Irányítók: Császár Gábor (Viborg), Eklemovics Nikola (MKB-Veszprém)
Beállók: Gál Gyula (MKB-Veszprém), Herbert Gábor (Pick-Szeged), Zubai Szabolcs (Dunaferr)
Jobbátlövők: Mocsai Tamás (Lemgo), Nagy László (FC Barcelona)
Jobbszélsők: Harsányi Gergely (PLER), Iváncsik Tamás (MKB-Veszprém), Gulyás Péter (MKB-Veszprém)