Magyarország-Szlovákia 29-28

2009.01.10. 16:07 Módosítva: 2009.01.10. 18:44
A Csehországban zajló felkészülési tornán a magyar férfi kézilabda-válogatott utolsó mérkőzésén felforgatott összeállításban is legyőzte Szlovákiát. Ahogy a csehek és a lengyelek ellen, úgy ezúttal is akadt komoly hullámvölgy a mieink játékában, de Császár és Zubai kiváló játékával ha nehezen is, de nyertünk. Az utolsó meccsen a csehek megverték Lengyelországot, jobb gólkülönbségükkel megnyerték a tornát.

Hajdu János szövetségi kapitány komolyan gondolta, amikor azt mondta, nem érdekli a torna végeredménye: a magyar válogatott Puljezevics, Törő, Putics, Császár, Zubai, Mocsai, Gulyás összeállításban kezdte a mérkőzést, de a B-csapattal is szinte végig vezetni tudott az Újévi Kupa zárómeccsén Szlovákia ellen.

Az 1. helyünkbe került az utolsó másodperces szlovák gól

A szlovákok ellen nyerő magyar válogatott második helyen végzett az Újévi Kupán, miután a házigazda egy góllal legyőzte Lengyelországot, és a mienkkel azonos pontszámmal végzett. A csehek gólkülönbsége egyetlen góllal jobb, mint a magyaroké, ami elsősorban azért bosszantó, mert a mieink a Szlovákia elleni mérkőzés utolsó másodpercében kaptak egy (akkor úgy tűnt, sehova nem számító) gólt.
Ezzel megkönnyebbülhetnek a rendezők, hiszen nehéz lett volna győztest hirdetni a két 5 ponttal és 82-78-as gólkülönbséggel álló csapat között.

A kapitány döntésének jogosságát bizonyítja, hogy Szlovákia a világbajnokságon is csoportellenfelünk lesz, a felkészülési torna megnyerése pedig nem jelent akkora motivációt, hogy a mieink felfedjék kártyáikat, különösen úgy, hogy a mieink ebben a meglehetősen tartalékos összeállításban is jól játszottak az első félidőben.

Egykori és jelenlegi Dunaferr-játékosok vitték a prímet, Császár, Zubai és Törő mellett a szlovákok kapuját védő Stochl is kiváló teljesítményt nyújtott, a magyar átlövők teljesítményét azonban jogosan érheti kritika: Mocsai és Putics gyenge százalékkal lőttek, ami különösen utóbbi esetében gond, hiszen a barcelonai átlövőnek fontos szerep juthat a világbajnokságon is.

A védekezésünk feszességén is érezhető volt, hogy mindössze egy félkészülési mérkőzésről van szó, Puljezevics ugyan védte, amit lehetett, de a beállós körüli védekezésünk nem volt jó, lábbal lassúnak bizonyultak a magyar védők. Ennek ellenére a szünetben két góllal, 16-14-re vezettünk, és úgy tűnt, langyos játékkal is simán verjük Szlovákiát.

A tornán eddig minden mérkőzésen ellentétes félidőket produkáltunk, nem volt ez másként most sem: a második játékrész elejét ismét elrontottuk. A szlovákok a 45. percben a vezetést is átvették, sőt, elmentek három góllal is, de a magyar válogatott – annak ellenére, hogy maradt a tartalékos felállás – felszívta magát, és tíz perc leforgása alatt 5-0-ás szakaszt produkált.

A hajrára beállt Harsányi új lendületet hozott a támadásainkba, a jobbszélső kiválóan játszva ért el 4 gólt a neki jutó 20 perc alatt, a kapuban pedig a Puljezevicset váltó Fazekas fogott meg minden kapujára tartó labdát, így szűk előnnyel érkeztünk az utolsó percekhez.

A fáradó magyar csapat több technikai hibát is vétett, de szerencsénkre az ellenfél sem játszott már frissebben, így egy gólt sikerül megőriznünk előnyünkből, ám a győzelem ellenére csak második helyen zárta az Újévi Kupát a magyar válogatott.

Az eredmény valóban nem számított sokat a felkészülési tornát, és Hajdu János így is rengeteg értékes tapasztalattal gazdagodhatott az Újévi Kupán, a magyar válogatott pedig megmutatta, hogy tud nagyon jól és nagyon rosszul is játszani, és ha hullámzó teljesítményét egyenletesre tudja javítani január 17-ig, a világbajnokságon méltó ellenfele lesz a legjobbaknak is.

MAGYARORSZÁG-SZLOVÁKIA 29-28 (16-14)

A magyar válogatott gólszerzői: Császár, Putics, Törő 5-5, Zubai, Harsányi, Mocsai 4-4, Gulyás, Ilyés 1-1

Hétméteresből: 3/1 ill. 4/3
Kiállítások: 6 perc ill. 2 perc

Csehország-Lengyelország 33-32 (16-17)
A végeredmény: 1. Csehország 5 (82-77), 2. Magyarország 5 (82-78), 3. Lengyelország 2, 4. Szlovákia 0