Kapusaik tartják versenyben a magyarokat

2009.01.23. 11:40
A minimális célt teljesítette a magyar válogatott a horvátországi férfi kézilabda vb-n: ugyan csak egy ponttal, de ott vagyunk a legjobb 12 között. Hajdu János csapatának nagyot kell javulnia, ha a bravúrnak számító 5-6. helyet el akarja érni, hiszen nehéz ellenfeleink lesznek a középdöntőben. A spanyolok és az oroszok nélkül folytatódik a vb.

A franciáktól elszenvedett teljesen jogos vereség után kialakult az 1. középdöntőcsoport, ahol a házigazda Horvátország mellett Svédország és a spanyolokat meglepetésre kiütő Dél-Korea lesz Hajdu János csapatának ellenfele. A mieink egy ponttal kezdik a középdöntőt, az utolsó fordulóban ugyanis Szlovákia könnyedén verte Romániát, így a szlovákok ellen elért 24-24-es döntetlent visszük magunkkal.

Hajdu: Az ötödik helyért harcolunk

Az olimpiai bajnok franciák ellen sok hibát követtünk el, ezeket könyörtelenül kihasználták - mondta az utolsó csoportmérkőzésről. - A horvátok otthon félelmetesek, ellenük nincs sok esélyünk, de a svédeket és a dél-koreaiakat jó játékkal legyőzhetjük a középdöntőben. A hibáinkból tanulni kell, jobban kell összpontosítani éles szituációkban, és akkor harcolhatunk az ötödik helyért, ami ebben a mezőnyben nagyszerű eredmény lenne. (Forrás: MTI)

A minimális célt teljesítette a csapat, bejutott a legjobb 12 közé (látva Spanyolország és Oroszország búcsúját, ennek is örülni kell), a titkon remélt éremhez viszont már olyan bravúrt kellene bemutatnunk, ami az eddigiek alapján nincs benne a magyar válogatottban. Hiányzik a kiegyensúlyozott csapatjáték és a kapitány által a világbajnokság előtt kért 3-4 csúcsteljesítmény.

Hajdu János az Indexnek elmondta, jó alapjátékkal vernünk kell a csoportban mindenkit, Franciaország és Horvátország ellen csúcsteljesítményre lesz szükség a győzelemhez, a többi középdöntős ellenféllel szemben pedig még az is kevés lehet, ha csak 3-4 játékos nyújt kiemelkedőt.

Egyelőre ott tartunk, hogy van két kiváló formában kézilabdázó kapusunk, és két átlövőnk, akik a rájuk háruló terheket többé-kevésbé jól kezelik, Nagy László és Ilyés Ferenc játékára sem lehet panaszunk. A többiek azonban - ha az akarattal nincs is baj - egyelőre meg sem közelítik a céljaink eléréséhez szükséges játékminőséget.

A magyarok programja


Jan. 24., 20.30h. - Horvátország
Jan. 25., 16.30h. - Svédország
Jan. 27., 16.30h. - Dél-Korea

Szokatlanul sokat hibáznak a nagy erősségeinknek tartott szélsők, és beállóból sem vagyunk olyan veszélyesek, mint reméltük. Az irányítóink sem érzik úgy a játékot, így felállt fal ellen a két átlövőre hárul az akciók befejezésének kényszere, rájuk pedig nagyon figyelnek az ellenfelek. A védekezésünknek (és a kapusainknak) köszönhetjük, hogy egyáltalán ott vagyunk a középdöntőben.

A franciák ellen a reménykedőkben is tudatosulhatott: a tisztes vereség ellenére óriási a szakadék a két csapat között, Franciaország könnyedén közé rakhatott volna tíz gólt is, ha szüksége lett volna rá. A magyar válogatott első középdöntős ellenfele a franciáknál is keményebb vetélytárs lesz, a házigazda és a hazai pálya minden előnyét élvező Horvátország.

Ellenfeleink a B csoportból

A B csoportot veretlenül, azaz a középdöntőbe négy pontot hozva nyerte Horvátország, amely Dél-Korea ellen nehezen (27-26), Svédország ellen a játékvezetők támogatását is élvezve könnyebben (30-26) győzött, Spanyolországot nagyon megverte (32-22). A csoportból két pontot hoznak a svédek, akik 31-25-re verték Koreát, így az ázsiaiak 0 ponttal kezdik a középdöntőt.

A csoport állása: 1. Franciaország 4 (57-52) 2. Horvátország 4 (62-48), 3. Svédország 2 (57-55), 4. Magyarország 1 (46-51), 5. Szlovákia 1 (50-59), 6. Dél-Korea 0

Ugyan Európa-bajnoki selejtezőn óriási küzdelemben legyőztük a horvátokat Veszprémben, de szombat este 20.30-tól a 15 ezres zágrábi arénában kellene helytállnunk a vb egyik legnagyobb esélyese ellen. A Croatia Zagrebre épülő horvát válogatott sztárjait felesleges elkezdeni felsorolni, minden posztra jut belőlük bőven (Mirza Dzombát egy 21 éves fiatal, Ivan Cupic szorította ki, aki a csapat legeredményesebb játékosa a vb-n), Horvátországnak nincs gyenge pontja.

Az első fordulóban Dél-Korea mutatta be, mivel lehet keresnivalónk a horvátok ellen. Az egyetlen nem európai, de komoly játékerőt képviselő vb-csapat nyitott védekezésének köszönhetően elhárította a Metlicic-Lackovic-Balic belső hármas támadásait, amihez kiváló kapusteljesítmény társult, így végig tapadni tudtak Horvátországra, és csak szűk vereséget szenvedtek.

A horvátok ellen a tisztes helytállás lehet a célunk, de még nem veszett el minden remény, hogy jó szerepléssel zárjuk a világbajnokságot. Ahogy Hajdu János is megjegyezte, a csoport harmadik helye elérhető számunkra, ehhez azonban Koreát és Svédországot is le kell győznünk (és az északiaknak ki kell kapniuk Franciaországtól is). Három nehéz, a világ élvonalába tartozó ellenfél vár ránk, az eddig mutatott játékkal egyikük ellen sem lesz esélyünk.

A II. középdöntőcsoport

A C csoportból óriási meglepetésre kiestek az oroszok, akik az utolsó fordulóban a Kiril Lazarov vezette Macedóniától kaptak ki (36-30), amely ezzel második helyen továbbjutott a legjobb 12 közé. A csoportot a németek nyerték, akik az utolsó körben a szintén továbblépő lengyeleket verték (30-23).

A D csoportban a hibátlanul teljesítő dánok nyertek, mögöttük meglepő vereségük ellenére a szerbek végeztek, akik második helyüket a norvégok legyőzésének köszönhetik (27-26), így Norvégia 0 ponttal kezdi a középdöntőt.

A II. középdöntőcsoport állása:
1. Németország 4 (63-46), 2. Dánia 4 (69-64), 3. Szerbia 2 (63-63), 4. Macedónia 2 (53-62), 5. Norvégia 0 (54-59), 6. Lengyelország 0 (52-60)