Csúcsra járattuk magunkat a svédek ellen

2009.01.26. 15:09
Amit Hajdu János kapitány a kézivébé előtt kért, teljesült: a középdöntőben Svédország ellen megvolt a 4 klasszisteljesítmény a magyar válogatottban. Ha kedden legyőzzük Dél-Koreát, csoportharmadikként az ötödik helyért játszhatunk.

A magyar válogatott mindent beleadott Svédország ellen a férfi kézivébé középdöntőjének második meccsén, ami korábban a csapat gyenge pontja volt, ezúttal inkább erősségünk lett: akkor játszottunk a legjobban, amikor a legnagyobb szükségünk volt rá. A mieink ezúttal a hajrában kerekedtek felül, a végjátékban jobban koncentrálva és kevesebbet hibázva húzták be a svédek elleni meccset.

MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 31-30 (16-18)

A magyar válogatott gólszerzői: Ilyés 8, Császár 7/1, Nagy L. 6, Iváncsik G., Gál 3-3, Iváncsik T. 2, Mocsai, Harsányi 1-1

Hétméteresek: 3/2 ill. 6/3
Kiállítások: 12 perc ill. 8 perc

Amellett, hogy 23 év után először győztük le Svédországot nagy tornán, a győzelem azért is kellett nagyon, mert ezzel gyakorlatilag saját kezünkbe vettük a sorsunkat, és ha az elődöntőre nincs is esélyünk, a komoly bravúrnak számító 5-6. helyosztót elcsíphetjük. Ehhez kedden Dél-Koreát kell megvernünk, ha úgy játszunk, mint a svédek ellen, ez nem okozhat gondot.

Hajdu János a világbajnokság előtt úgy gondolta, a középdöntőben a svédek és a koreaiak ellen elég lehet a győzelemhez, ha 3-4 játékos klasszisjátékot nyújt. Igaza lett, megvolt a négy kiemelkedő produkció, ráadásul az összes pályára lépő magyar játékos hozzátette a magáét a sikerhez.

A négy klasszisteljesítmény egyike a magyar kapuban parádézó Fazekas Nándoré volt, aki már a meccs előtt a vb második legjobb kapusa volt. A Gummersbach játékosa hihetetlen formában kézilabdázott (40 %-os hatékonysággal 19 védést mutatott be), fogott hetest, átlövést, ziccert, ráadásul egy gyengébb periódus után pont a végjátékra szívta fel magát újra olyan szintre, hogy a lehetetlen lövésekre is odaért, nagyon komoly része van a sikerben.

Az I. középdöntőcsoport

A magyarok csoportjában eldőlt, hogy a két elődöntős Horvátország és Franciaország lesz (a sorrendet kedden egymás ellen döntik el), mögöttük a svéd, a szlovák és a magyar válogatott pályázik a harmadik helyre.
A mieink ugyanannyi ponttal állnak, mint Szlovákia, de három góllal jobb gólkülönbségük. Az utolsó fordulóban tehát úgy kell megvernünk Dél-Koreát az 5-6. helyosztóért, hogy közben Szlovákia ne nyerjen Svédország ellen háromnál több góllal, mint amennyivel mi győzünk.

Az utolsó forduló párosításai:
Horvátország-Franciaország, Magyarország-Dél-Korea, Szlovákia-Svédország

Császár Gábor csapatunk egyetlen irányítója maradt Eklemovics sérülése után, de tegnap Fazekashoz hasonlóan ő is átérezte, milyen fontos szerep vár rá. Az egykori dunaújvárosi játékos óriásit küzdött, bátran vállalkozott lövésekre (a 12/7 nem rossz erről a posztról), és nagyon fontos gólokat szerzett, a hajrában sem rontott, amikor büntetőt kellett lőnie.

A két átlövőnkre, Ilyés Ferencre és Nagy Lászlóra nem lehetett panaszunk a vb eddigi meccsein sem, amellett, hogy mindketten kiválóan védekeznek, a támadásaink is elsősorban róluk szóltak. A svédek ellen változott a helyzet, a csapatunk védekezése kicsit lyukasnak tűnt (Fazekas szerepét a magyar győzelemben nem lehet eléggé hangsúlyozni), de a két átlövő az ellenfél kapuja előtt megállíthatatlan volt.

Ilyés vette át Nagy szerepét támadásban, a veszprémi balátlövő teljes repertoárját bemutatta: lőtt óriási átlövésgólt, okosan helyezett lövésből és talpról is betalált, mindezt kiváló százalékkal (12/8), Nagy László pedig fáradhatatlan védekezése mellett sokat vállalt a svéd kapu előtt is. Ezúttal nem olyan pontosan, mint a vb eddigi meccsein (14/6), de fontos pillanatokban szép gólokat lőtt, és több jó passza is akadt.

Iváncsik Tamás a jobbszélről, és a beálló Gál Gyula hibátlanul lőttek, a nyerőemberré előlépő Harsányi Gergő is bevágta egyetlen helyzetét.

A csapat statisztikái közül érdemes kiemelni, hogy a ziccereket nagyon jó arányban értékesítettük a svédek ellen (középről 100, szélekről 75 százalékkal), és ezúttal a lerohanásainkból is gólokat szereztünk. Egyedül a szaggatottról lőttünk gyengébben: 9 méterről csak átlövéseink 46 százalékából lett gól. Ha Korea ellen ugyanezeket a számokat hozni tudjuk, nem lehet gond a csoport 3. helyének megszerzése.

A II. középdöntőcsoport

Németország drámai veresége Norvégiától mindent összekuszált a simának látszó csoportban, az utolsó forduló előtt még az sem biztos, hogy a csoport élén álló dánok bejutnak az elődöntőbe. Nekik már egy döntetlen is elég az utolsó fordulóban a németek ellen, akiknek viszont nyerniük kellene, ha nem akarnak címvédőként kellemetlen meglepetést okozni.
A németeket ugyanis a norvég-lengyel páros követi egy ponttal lemaradva, a két csapat egymás ellen játszik, a győztes jó eséllyel bejut az elődöntőbe. Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy az utolsó forduló után négy csapat áll majd azonos pontszámmal a dánok mögött.

A csoport állása:
1. Dánia 6, 2. Németország 5, 3. Lengyelország 4 (+8), 4. Norvégia 4 (-2), 5. Szerbia 3, Macedónia 2

Az utolsó forduló párosításai:
Dánia-Németország, Lengyelország-Norvégia, Szerbia-Macedónia