Koreát meg kell vernünk a legjobb hatért

2009.01.27. 10:30 Módosítva: 2009.01.27. 11:07
A férfi kézilabda-vb középdöntőjében a harmadik helyre hajt a magyar válogatott, ehhez muszáj lesz legyőzni a nulla ponttal álló Dél-Koreát. Az ázsiaiak nyitott védekezésével meggyűlhet a bajunk, de Hajdu János csapata az esélyes. A csoport 3. helyével túlteljesítené az előírt tervet a magyar csapat.

Az eredmények alapján a leggyengébb vb-ellenfelével találkozik a magyar válogatott kedd délután, 16.30-tól. Dél-Korea nulla ponttal kezdte a középdöntőt, miután a nyitómeccsen megszorította Horvátországot (26-27), majd kikapott a svédektől is (25-31), és eddig a legjobb 12 között sem tudott győzni, a franciák legázolták őket (21-30), a szlovákoktól is vereséget szenvedtek (23-20).

A vb első meccsén az utolsó pillanatig meccsben voltak a házigazda ellen, benne volt az is, hogy meglepetést okoznak, ami – a horvát csapat gyenge formája mellett – mutatja, hogy Korea eredményei ellenére nem kiscsapat. A torna első körének egyik legnagyobb meglepetése az ő továbbjutásuk, hiszen az egyébként gyalázatosan szereplő spanyolokat ütötték ki a B csoportból.

K EPA20090125077

Az ázsiaiak a torna egyetlen nem európai csapata, amely tényezőnek mondható a mezőnyben (Ázsia bajnokai is, a szintén vb-résztvevő Kuvaitot verték a döntőben), játékának legerősebb eleme a nyitott, lábbal nagyon gyors védekezés. A magyar válogatott (és valamiért a klubcsapatok is) hajlamos rengeteg labdát elszórni a nyitott fal ellen, a lerohanás pedig szintén veszélyes fegyverük a dél-koreaiaknak.

A nem különösebben magas játékosokkal felálló koreaiak átlövésből kevésbé veszélyesek (a középdöntős csapatok közül az egyik leggyengébb lövőszázalékkal rendelkeznek), az eddig látott jó kapusteljesítménnyel nem okozhat gondot a megfékezésük, de szükség lesz a szoros, kemény védekezésre is, támadásban pedig ismét kulcsszerep hárul az átlövőkre. Már csak két meccset kell kibírniuk.

Puljezevics: A tisztes helytállás nem motivál

A magyar válogatott szerb származású kapusa, Puljezevics Nenad a svédek elleni meccs előtt azt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak, hogy a vb után nem kíván többet pályára lépni a válogatottban. A szegedi kapusnak a csapat hozzáállásával van gondja, szerinte nem küzd mindenki teljes erőbedobással (erről a csapat tagjai is a sajtóból értesültek). Puljezevics nyerni szeretett volna, de legalább éremért küzdeni, de úgy látja, egyesek megelégszenek az 5. hellyel, ami viszont őt nem motiválja. Lehet, hogy a Svédország ellen látott magyar játék meggyőzi a kapust a folytatásról.

A kezi.hu oldalnak nyilatkozva Hajdu János megemlítette, az orvosi stáb lát némi esélyt Eklemovics Nikola játékára, és hozzátette, annak ellenére, hogy Puljezevics Nenad bejelentette, nem kíván a vb után többet pályára lépni a válogatottban, számít kapusára a hátralevő két meccsen, hiszen elmondása szerint remekül kiegészítik egymást a svédek ellen parádézó Fazekassal.

Magyarország győzelmével szinte biztosan megtartja 3. helyét a középdöntőcsoportban (a szlovákoknak hárommal több góllal kellene verniük a svédeket, mint amennyivel mi győzünk), és így az előzetes elvárásokat túlszárnyalva az 5-6. helyért játszhatnánk. Hogy ki ellen, az szintén csak az utolsó forduló után derül ki, a roppant szoros II. csoportban öt csapat is végezhet még a 3. helyen.

A németek elégedetlenek a horvát orvosi ellátással

A horvátországi férfi kézilabda-világbajnokság rangjához méltatlannak nevezte az orvosi ellátás színvonalát Berthold Hallmaier, a címvédő német válogatott orvosa. A szakember elmondta, hogy a Norvégia elleni vasárnapi mérkőzésen bokasérülést szenvedett Michael Krausszal barátságtalanul bántak az orvosok a kórházban. "Nem akarták begipszelni Michael bokáját, erre csak többszöri fenyegetés után voltak hajlandók, mankót pedig nem tudtak adni nekünk, ilyesmi nem fordulhat elő egy világbajnokságon."