Egész pályás góllal győztek a lengyelek

2009.01.28. 10:52
A címvédő németek két csúnyán elbukott végjátéknál járnak a kézilabda vb-n, a legutóbbi kettő az elődöntőjükbe került. Németország csütörtökön 15 órától az 5. helyért játszik Magyarországgal. A középdöntőt 0 ponttal kezdő lengyelek két másodperccel a vége előtt szerzett góllal elődöntősök.

Amilyen sima volt a magyarok középdöntőága – az I. csoportban az első forduló óta szinte biztos, hogy Horvátország és Franciaország jut az elődöntőbe –, olyan hihetetlen végjátékot hozott a II., ahol az utolsó forduló előtt még négy csapatnak volt esélye az első két helyre, ráadásul egymás ellen dönthettek.

A címvédő németek nem mutattak eddig sokat a vb-n, ráadásul ezúttal a bírók sem támogatják őket látványosan, de a csoport élén álló dánok elleni rangadóra felszívták magukat. A dánok azonban a végig szoros meccs hajrájában kihasználták a német védelem hibáit, és megnyerték a meccset, ezzel eldőlt: Németország csak akkor juthat az elődöntőbe, ha csoport utolsó meccsén döntetlenre végeznek a norvégok és a lengyelek.

Ebben az esetben négy csapat (Szerbia, Lengyelország, Norvégia, Németország) végzett volna 5 ponttal, az egymás elleni eredményekből kialakított táblázaton a németek őrizték volna meg esélyüket a címvédésre. A norvégok és a lengyelek úgy kezdték a meccsüket, hogy tudták: a győztes az elődöntőbe jut.

A helyosztók párosításai

Elődöntők:
Péntek, 20.30.: Horvátország-Lengyelország
Péntek, 17.30.: Dánia-Franciaország

Az 5-6. helyért (csütörtök, 15.00): Magyarország-Németország

A 7-8. helyért (csütörtök, 17.30): Svédország-Szerbia

A 9-10. helyért (csütörtök, 20.15): Szlovákia-Norvégia

A 11-12. helyért (csütörtök, 12.30): Macedónia-Dél-Korea

További helyosztók eredményei: (Porec és Pula): 13. helyért: Spanyolország-Egyiptom 28-24 (15-10) 15. helyért: Románia-Oroszország 42-38 (25-21) 17. helyért: Tunézia-Argentína 29-23 (14-13) 19. helyért: Algéria-Kuba 34-27 (18-15) 21. helyért: Brazília-Kuvait 27-24 (13-12) 23. helyért: Szaúd-Arábia - Ausztrália 23-19 (15-11)

A magyar válogatott meglepetésre a vb-n igazi hajráspecialista lett, szemben az általában magabiztos norvégokkal, akik a németek elleni emlékezetes végjáték után hihetetlen körülmények között veszítették el a lengyelek elleni sorsdöntő találkozót. 12 másodperccel a vége előtt döntetlenre álltak a csapatok (azaz a németek vereségük ellenére ott voltak az elődöntőben), amikor a norvégok kapusukat lehozva támadhattak. Nem jött be, de a lengyeleknek igen.

Győzelmével a középdöntőket 0 ponttal kezdő Lengyelország ott lesz az elődöntőben, miután a legjobb 12 között minden ellenfelét legyőzte. A lengyelek a II. csoport második helyén végezve a házigazda Horvátországgal találkoznak a fináléért.

Védekezésünkkel és kapusunkkal vertük a koreaiakat

A magyar válogatott Dél-Korea elleni kínkeserves győzelme azt jelenti, hogy Németország ellen játszunk az 5. helyért, azaz az előírt tervet teljesítette a magyar csapat. Az ázsiaiak elleni sikerben Császár Gábor szerzett komoly érdemeket, az irányító kiváló játékát 8 góllal és magabiztosan belődözött büntetőkkel (5/4) emelte klasszisszintre, de az Iváncsik testvérpár lerohanásaira is szükség volt. Tamás 4/4-gyel zárt, Gergő két szélről leadott lövését elrontotta ugyan, de leindulás után és hetesből egyszer sem hibázott, 6 gólig jutott. A két átlövő, Nagy László és Ilyés Ferenc 50 százalékos mérleggel lőtt, de mindketten szinte végigjátszották a meccset, védekezésben többször blokkoltak, a végére lépni is alig bíró két átlövő hasznos játékot nyújtott. A vonalról sokkal pontosabbnak kell lennünk a németek ellen, 6 méterről mindössze 25 százalékkal lőttünk. A statisztikák szerint a magyar győzelem kulcsa a védekezés volt, a rosszabb napot kifogó Fazekast váltó Puljezevics 41 százalékos védési hatékonysága mellett nagyon kellett a faltól a 7 blokkolt lövés, hiszen a koreaiak lövéseik kétharmadát 9 méterről adták le (33/12), ezzel nyertünk. A mérkőzés statisztikái.