Keményen megdolgoztunk a 6. helyért

2009.01.30. 11:53
A magyar férfi kézilabda-válogatott megérdemelten szerezte meg a vb 6. helyét, amiért szinte minden meccsén nagyon komolyan kellett küzdenie. A sikerből néhányan klasszisteljesítménnyel vették ki a részüket, mások csalódást okoztak, de a csapat összességében jól teljesített. Értékelés, elemzés, szavazás.

Kilencedik világbajnoki meccsén legyőzte a fáradtság a magyar válogatottat, a korábban többször is a hajrára feltámadó csapat csak 15 percig tudta kemény küzdelemre késztetni a címvédőt. A mieink ennek ellenére végighajtották a meccset, de az ötödik helyre nem volt esély.

Az utolsó vb-meccsünket azért veszítettük el, mert – bár a németek semmi különöset nem csináltak – rendre lekéstünk az átlövőkről védekezésben, az utolsó válogatott meccsén szereplő Puljezevics pedig szinte egyáltalán nem találkozott a labdával. A Németországban játszó, az ellenfeleket jól ismerő – és a németek ellen már többször parádézó – Fazekassal kezdve talán szorosabbá tehettük volna.

Nemcsak a németek ellen okozott gondot, hogy a padról beszálló játékosok nem tudtak úgy teljesíteni, ahogy például a németeknél Kaufmann, aki csereemberként lőtte szét a magyar kaput. Több játékos is szokatlanul sok hibával játszott a vb-n, de voltak olyanok is, akikre egyetlen szavunk sem lehet, elsősorban nekik köszönhető a bravúrnak számító 6. hely.

A magyar játékosok értékelése

Fazekas Nándor: a veszprémbe visszatérő kapus csapatunk egyik legjobbja volt, kiváló formában védte végig a világbajnokságot.
Puljezevics Nenad: voltak nagyon jó meccsei, de magához képest csak közepes teljesítményt hozott utolsó válogatott tornáján.
Iváncsik Gergő: a veszprémi szélső még annál is jobb játékos, mint amit a vb-n mutatott. Talán többet hibázott, mint megszokhattuk tőle.
Törő Szabolcs: Iváncsik mellett nem kapott sok lehetőséget, amikor igen, nem játszott rosszul, de védekezésben sokat kellene javulnia.
Ilyés Ferenc: támadásban és védekezésben egyaránt kiemelkedően játszott, ami azért nagy szó, mert Veszprémben nem kell végigjátszania a meccseket.
Putics Barna: a vb egyik nagy csalódása, mérkőzést eldöntő gólokat, kiváló játékot vártunk a barcelonai igazolását megszenvedő játékostól.
Katzirz Dávid: a kapitány nem nagyon bízik a szegedi átlövőben, pedig talán támadásban is megérdemelt volna több lehetőséget.
Császár Gábor: a vb egyik legkellemesebb meglepetése a viborgi irányító játéka, Császár minden feladatát kiemelkedően látta el, akkor játszott a legjobban, amikor a legnagyobb szükség volt rá.
Eklemovics Nikola: sérüléséig megbízható átlagot hozott, de nem villogott úgy, mint a klubjában.
Gál Gyula: ez nem az ő tornája volt, nem játszott jól Horvátországban, csak felvillanásokra futotta a 2007-es vb legjobb magyar játékosától.
Zubai Szabolcs: a szegedi beálló kiváló játékos, de termetéből adódóan nehéz helyzetbe kerülnie. A feladatát megoldotta.
Herbert Gábor: a csapat védekezőspecialistája megbízható párost alkotott Nagy Lászlóval, de lábbal többször megverték, néha lassúnak tűnt.
Nagy László: a barcelonai átlövő világklasszis teljesítményt nyújtott mind támadásban, mind védekezésben, ami azért különösen nagy dolog, mert klubjában egészen más szerepkörben játszik.
Mocsai Tamás: Nagy László cseréjének szánta a kapitány, pedig Mocsai klubjában inkább irányítót játszik, lövései helyett játékintelligenciájára lehetett volna építeni.
Iváncsik Tamás: a szélső hozta, amit vártunk tőle, bár támadásban voltak bizonytalanabb meccsei. Védekezésben nem erős, ezt tudtuk róla.
Harsányi Gergő: A keretbe sem várt játékos nem okozott csalódást, a svédek elleni győztes gólja és védekezése jogossá tette beválogatását.

Az erőviszonyok gyorsan változnak a kézilabdában (az éremre is esélyesnek tartott oroszok és spanyolok például kiestek a csoportjukból), a horvátországi mindent összevéve egy jól sikerült torna volt számunkra, az eredményt nem kell szégyellnünk, a magyar csapat játéka pedig a korábbi erősségek mellett újabbal gazdagodott: az utolsó pillanatig kitartó hittel, amely három fontos meccset is a javunkra döntött el.

Ki volt a magyarok legjobbja?

A kispad rövidsége a még mindig fiatalnak számító csapatnál egyáltalán nem vészes, egy jó formában lévő Laluska Balázs (októberben sérült meg a szegedi jobbátlövő) nagyon sokat jelentett volna, ahogy egy csúcsra járatott Putics Barna is lődözhette volna a gólokat úgy, hogy közben Ilyés Ferenc és Nagy László jogos pihenőjét tölti, és nem kell az ötödik meccs 60. percében is nekik befutni a falba a pofonokért.

Tökéletes teljesítmény nincs, csak tökéletes szándék, ezt pedig a világbajnokság összes mérkőzésén lehetett érezni a magyar csapaton, amelyet az elért eredmény mellett dicséret illet azért is, mert komoly részt vállalt a buta magyar sztereotípiák pusztításában is. A hatodik hely egyértelműen siker, amelyért nagyon keményen megdolgoztak a mieink.

Az elődöntők párosításai

1. Elődöntő, péntek, 17.30.: Dánia-Franciaország
Az Európa-bajnok az olimpiai bajnokkal találkozik az első elődöntőben. Mindkét csapat masszív védekezésében (és kiváló kapusában) bízik, a franciák hiányzóik ellenére az eddigiek alapján jobb csapatnak tűnnek, de Dánia kemény ellenfél lesz.

2. Elődöntő, péntek, 20.30: Horvátország-Lengyelország
A horvát csapat a világbajnokság egyetlen veretlenje, hazai pályán kötelező a döntőbe jutniuk, amit várhatóan teljesíteni fognak a legutóbbi vb ezüstérmese ellen. A lengyeleknek óriási siker az elődöntő, de meglepetés lenne, ha ki tudnák használni a horvátok néha kifejezetten gyenge játékát.

Helyosztók, csütörtök:
A 11. helyért: Macedónia-Dél-Korea 32-31
A 9. helyért: Norvégia-Szlovákia 34-27
A 7. helyért: Svédország-Szerbia 37-29
Az 5. helyért: Magyarország-Németország 25-28