Konkoly: Két meccsen kell BL-t nyernünk

2009.05.08. 17:06
A női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjének dániai első mérkőzése előtt a győriek edzője idegenben szeretné megalapozni a végső sikert. A sérült Görbicz Anita nélkül különösen nehéz feladat vár a magyar bajnokra, de Konkoly szerint saját játékukat játszva kedvező eredményt érhetnek el.

A Bajnokok Ligája döntőjére készülő Győri Audi-ETO már négy nappal a dániai első mérkőzés előtt óriási hátrányba került, Görbicz Anita az FTC elleni bajnokin súlyos térdsérülést szenvedett, és biztosan kihagyja az első meccset. Konkoly Csaba vezetőedző egyelőre nem foglalkozik vele, irányítója játszhat-e a visszavágón, sokkal fontosabbnak tartja, hogy csapata Görbicz nélkül biztató eredményt érjen el az első mérkőzésen.

„A világ egyik legjobb játékosának kiesése érzékeny veszteség, de nincs mit tenni, most az a dolgunk, hogy nélküle készüljünk fel a ránk váró feladatra – mondta az Indexnek Konkoly Csaba. – Két meccsre készülünk, az első mérkőzésen az lesz a feladatunk, hogy olyan eredményt érjünk el, ami reményt ad a visszavágóra. Nem szabad beleszaladnunk egy nagy vereségbe, az a célunk, hogy a Győr hírnevéhez méltó teljesítményt nyújtsunk, és két meccsen felülmúljuk kiváló ellenfelünket.”

Konkoly elmondta, Görbiczet 2-3 játékos is helyettesítheti, de elsősorban csapatként kell megoldaniuk az irányító pótlását. „Mindenkinek csúcsra kell járatnia magát, csak így érhetünk el jó eredményt Dániában. A játékosaim tudják, hogy Anita nélkül más jellegű játékot kell játszanunk, és mindenkinek a legjobbját kell hoznia célunk eléréséhez.” – tette hozzá a szakember.

„Nincs már értelme azon gondolkodni, mennyivel erősebb a csapatunk Görbicz-cel, sokkal inkább arra kell most koncentrálunk, hogy a Győr, mint csapat mutassa meg erejét. Erősek vagyunk, és tudatosak, tudjuk, mit kell másképp csinálnunk, de játékosaim képesek megoldani a rájuk váró feladatot.”

Konkoly úgy véli, az elődöntőbe jutott csapatok közel azonos játékerőt képviselnek, a Győr és a Viborg jó taktikájának, és pillanatnyi jobb formájának köszönhette, hogy legyőzte a román Valceát, illetve az osztrák Hypo Niederösterreich-et. „Az eddigi sorsdöntő mérkőzéseinken az volt a győzelmünk kulcsa, hogy rá tudtuk erőltetni akaratunkat ellenfeleinkre, általában az történt a pályán, amit mi akartunk. Persze nagyon kellettek a kiváló egyéni teljesítmények is, és nálunk szinte kivétel nélkül mindig akadt valaki, aki a hátára vette a csapatot, amikor fáradtabban mozogtunk, vagy hullámvölgybe kerültünk.”

konkoly csaba

A magyar bajnok legnagyobb erőssége kiváló védekezése, melyben óriási szerepe van a világ egyik legjobb kapusának, Pálinger Katalinnak. „A sikerhez természetesen elengedhetetlen lesz a kiemelkedő kapusteljesítmény, 40-50 százalék körül kell védenie a kapusoknak a döntőben, mert várhatóan sok támadás, és sok kapura lövés lesz. Szerencsére ebből a szempontból nincs mitől tartanunk, Pálinger Katalin egyenletesen hozza magát, klasszisteljesítményt nyújt” – mondta Konkoly.

A győriek sikerrel állították meg a Valcea és a Hypo félelmetes lövőit, elsősorban kiváló védekezésükkel győzték le eddigi ellenfeleiket. „Sok szempontból egészen másfajta meccsre készülünk, a Viborg másképpen erős csapat, mint eddigi ellenfeleink. Van elképzelésünk róla, mivel tudjuk megfogni őket, de csak a pályán derül ki, mit valósítunk meg mindabból, amit az elmúlt napokban gyakoroltunk. Nyugodtan kelünk útra pénteken.”

A szakember szerint nem befolyásolja jelentősen az esélyeket, hogy a visszavágót nem Győrben, hanem Veszprémben rendezi az ETO. „A pálya itt is 20-szor 40-es, és tudom, hogy azok a fanatikus szurkolók, akik keresztül-kasul átutazták értünk egész Európát, most is ott lesznek a lelátón, és félelmetes hangulatot teremtenek. Persze sajnáljuk, hogy nem tudjuk otthon megrendezni a döntőt, de nekünk nem szabad ezzel foglalkoznunk, ha már egyszer így alakult, a veszprémi csarnokban kell kiharcolnunk a BL-győzelmet.”