A Győr szétszedte a Viborgot a BL-döntőn

2009.05.09. 18:48 Módosítva: 2009.05.09. 19:01
A sérült Görbicz Anita nélkül is győzni tudott a Győri Audi-ETO a kézilabda Bajnokok Ligája döntőjének első mérkőzésén. A dán Viborg nem tudott mit kezdeni a magyar bajnok határozott védekezésével, és a kapuban mindent védő Pálinger Katalinnal. Viborg-Győri ETO 24-26.

Bár a mérkőzés első két gólját a Viborg szerezte, a Győr gyorsan átvette az irányítást, és már az első percekben látszott, hogy sérült sztárja, Görbicz Anita nélkül is kemény ellenfél lesz. A magyar bajnok legnagyobb erényét most is megmutatta: határozott védekezése mellett Pálinger Katalin a félidő felénél már 6 védésnél járt, szélről, átlövésből és ziccerből sem tudtak gólt lőni a dánok.

K EPA20090509052

Arra lehetett számítani, hogy a győri védelem hozza magát, de a Görbicz Anitát helyettesítő Kovacsics Anikó érett irányítójátéka meglepte a Viborgot. A 18 éves játékos többször betalált, emellett remek passzokkal találta meg társait. A büntetők gólra váltása volt az egyetlen problémás része a magyarok játékának, Herr Anita és Kovacsics is többször hibázott.

Ennek ellenére állandósult a győri vezetés, Vérten Orsolya és Tomori Zsuzsa góljaival elhúznia ugyan nem sikerült a magyar bajnoknak, de világszínvonalú védekezésével és a bravúrokat halmozó Pálinger védéseivel elbizonytalanította ellenfelét. A magyar fal közepén Tomori mellett Simona Spiridon úgy állta útját a dán támadásoknak, hogy kiállíttatni sem tudták őket.

Egy fellángolásra futotta a Viborgtól, az első játékrész hajrájában átvette a vezetést a dán sztárcsapat, de a Győr nyugodt maradt, nem kezdtek el kapkodni a játékosok, hamarosan újra a vendégek vezettek. A kiválóan játszó Kovacsics Anikó piros lapos kiállítása sem fogta meg társait, a második irányítóját is elveszítő ETO vezetni tudott a szünetben.

K EPA20090509047

A második játékrészre a Viborg védekezése is összeállt, de az sem okozott komoly gondot, hogy a magyarok passzívig játszott támadásaikból nem tudtak gólt szerezni. Védekezésben ugyanis nagyot játszott a Tomori, Spiridon kettős, Pálinger pedig olyan bravúrsorozatot mutatott be, amivel végleg elvette Viborg lövőinek önbizalmát.

A BL góllövőlistáját vezető Grit Jurackból amatőr kezdőt csinált a magyar kapus, csak azért nem dőlt el a hajrára a mérkőzés, mert Anja Althaus beállóból, Rikke Skov pedig betörésekből tartotta a Viborgot. Félő volt, hogy a szinte csere nélkül játszó győriek elfáradnak a mérkőzés végére, de nem így történt, óriásit harcolva, végig uralva a mérkőzést teljesen megérdemelten verte meg idegenben az esélyesebbnek tartott dánokat.

Konkoly Csaba edző taktikája ismét tökéletesen működött, a határozott győri védekezéssel és Pálingerrel nem tudtak mit kezdeni a Viborg félelmetes átlövői.

Az ETO kiválóan felkészült ellenfeléből, végig fegyelmezetten játszva, legjobbja, Görbicz nélkül is legyőzte ellenfelét. A magyar bajnok immár esélyesként, 2 gólos előnyről kezdheti a május 16-i, veszprémi visszavágót.