Megállíthatja a Pick Szeged a Veszprémet?

2009.05.14. 12:14 Módosítva: 2009.05.14. 12:41
Minden az MKB Veszprém sikerét ígéri a férfi kézilabda bajnokság döntője előtt, de így volt ez 2007-ben is, amikor hasonló előzmények után a Pick Szeged győzött. A finálét pályaelőnnyel kezdő veszprémiek egy hónapja a kupadöntőben nagyon megverték legnagyobb hazai ellenfelüket, semleges pálya után Veszprémben kellene javítania a Szegednek a bajnoki címért.

A vártnak megfelelően a két BL-csapat, az MKB Veszprém és a Pick Szeged játssza a férfi kézilabda-bajnokság döntőjét. Az elődöntőben mindkét csapatnak elég volt két meccs a továbbjutáshoz, a címvédő a PLER-t verte magabiztosan, a Szeged pedig - bár komoly küzdelemre késztette a Dunaferr – a KEK után idén másodszor verte ki egy sorozatból a dunaújvárosiakat.

Szombat este lesz a döntő első meccse

Az eredeti tervekhez (előbb vasárnap, majd péntek jött szóba) képest a Győri ETO BL-döntője után rendezik Veszprémben a döntő első mérkőzését. Ahogy korábban megírtuk, a szegedieknek egy szponzori kötelezettség miatt nem felelt meg a vasárnapi időpont, a pénteki lehetőség pedig a Veszrém Arénába szervezett koncert miatt nem volt megoldható. Az alkudozás során a szegediek azzal fenyegetőztek, hogy nem állnak ki a döntőre, de végül sikerült mindenkinek - köztük a Sport1-nek - jó megoldást találni.

A döntő két résztvevője változatos, izgalmas sorozatokat játszott az utóbbi években. A váltakozó sikerű összecsapások eredményeképpen két éve a Szeged vetett véget a hosszú ideje tartó veszprémi egyeduralomnak, 2007-ben az MKB-nak meg kellett elégednie a Magyar Kupával. Tavaly megcserélték trófeáikat, a hétmeccses sorozat után bezsebelt, de simának mondható veszprémi bajnoki cím előtt a Szeged emlékezetes, botrányt gerjesztő döntőn nyerte meg a kupát.

A 2008/09-es szezon viszont sokkal jobban sikerült a címvédőnek, a Veszprém egész évben magabiztosan teljesített, az ősz is parádésra sikerült, majd a csapatot ért irtózatos tragédia után egy ország állt Mocsai Lajos csapata mögé, és izgulta végig az MKB óriási BL-menetelését. A két sztárcsapat mindkét bajnokiját a veszprémiek nyerték, Mocsai mérlege már Szegeden is kiváló mondható, hiszen a tavalyi döntetlen után idén simán győzött csapatával a sérülésektől gyötört Pick ellen.

A bajnoki döntő előtt a két csapat formája közti különbséget a Magyar Kupa-döntő mutatja, a Veszprém bántóan könnyedén lépte le a Szegedet, pedig a Pick sérültjei felépültek a budapesti fináléra. A bajnoki döntő előtt a legnagyobb kérdés, hogy egy hónap alatt tudott-e valamit kezdeni a két csapat közti klassziskülönbséggel Vladan Matics, a Szeged edzője, aki a félresikerült szezon után szinte biztosan távozik a csapattól.

A szegedieket hosszú idő után bajnoki címig vezető szerb edzőt rengeteg kritika érte az idény során. A KEK-ből a – későbbi döntős - Nordhorn ellen kieső Matics lemondását elfogadták a Szeged vezetői, majd játékosai kérésére maradhatott. A csapat egységét közben belső feszültségek, játékosokat sújtó pénzbüntetések és eltiltások gyengítették, ami a kupa döntőjében is látszott.

Ellenfelük egy fizikálisan és morálisan is csúcson lévő, élete formájában kézilabdázó MKB Veszprém lesz. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a világ közvetlen elitjébe tartozik Mocsai Lajos csapata, a veszprémiek csak óriási küzdelemben estek ki a BL-ből a címvédő Ciudad Real ellen, de a játék minden elemében egyenrangú partnerek voltak. A tudatosan felépített csapat nagyon együtt van, ezt bizonyítja Marko Vujin három évre megújított szerződése is.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy két évvel ezelőtt hasonló előzmények után készült a bajnoki döntőre a két csapat. A szegediek télen hazai pályán kiestek a Tatabánya ellen, ekkor nevezték ki a csapat játékosát, Vladan Maticsot, és az esélytelennek tűnő Szeged a döntőben előbb elvette a Veszprém pályaelőnyét, majd óriásit küzdve megszerezte a bajnoki címet is.

A 2007-es csapat tartaléka játéktudásban megvan a mostani Pickben is, és ha úrrá tudnak lenni a csapaton belüli gondoknak, a korábbi évekhez hasonlóan színvonalas döntőt hozhat a kézilabdaidény vége. Ennek elsősorban az a feltétele, hogy egyik csapat se higgye el: a Veszprém egyszerűen jobb csapat.