Egy lépésre a Final Fourtól a Veszprém

2010.04.25. 10:03
Az MKB Veszprém gond nélkül eljutott szombat délután Barcelonába, hogy lejátssza BL-negyeddöntőjét. Mindkét csapat kiegyenlített mérkőzéseket vár, jól felkészült, koncentrált Veszprém lép pályára Barcelonában.

Két azonos játékerejű európai topcsapat találkozik Barcelonában a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, egyetértenek abban, hogy a Barca és a Veszprém között apróságok fognak dönteni. A magyar bajnok játékosai tisztelik ellenfelüket, de senki sem fél a Barcelonától, bíznak benne, hogy az alapos felkészülésnek köszönhetően meg tudják állítani a katalánokat.

Barcelona-MKB Veszprém

04.25, vasárnap, 16.45 (TV:Viasat)
Vezeti: Gjeding, Hansen (dánok)

„Meggyőződésem, hogy akkor van esélyünk a Barcelona ellen eséllyel felvenni a küzdelmet, ha a csapatnak sikerül a kinti mérkőzésen megfelelő zónában tartani az eredményt és a visszavágón a játékosaink olyan eksztázisba kerülnek, amellyel sikerül az akaratunkat ellenfelünkre kényszeríteni” – fogalmazott Mocsai Lajos az mkbveszprem.eu-n.

Mocsai arra számít, hogy a Barcelona végig nagy tempót diktál majd, a Veszprémnek hasonlóan kell játszania a Palau Blaugranában, mint a Kielnek, ha eredményt akar elérni. A mesteredző elmondta, kielemezték a Barca védekezését is, és már azt is tudja, kiélezett helyzetben melyik katalán játékosra játsszák a figurákat.

Dejan Perics korábban játszott a Barcelonában is, szerinte mindkét csapat a közvetlen elitbe tartozik, de képesnek tartja a Veszprémet arra, hogy kiüsse ellenfelét. „Hiszek benne, hogy az elvégzett kemény munka, és a lelkiismeretes felkészülés meghozza az eredményét. A Veszprém minden évben jól teljesít a Bajnokok Ligájában, most már csak egy lépésre vagyunk a szezon elején megfogalmazott álomtól.”

A felkészülés fontosságát emelte ki Iváncsik Gergő is, aki elmondta, a héten rengeteget videózott a csapat, elemezték a Barcelona játékát. Jevgenyij Lusnyikov hozzátette, a Barcelona lövő 10-12 méterről is lőnek, így rengeteg mozgással kell védekeznie, és sokat kell ütköznie a veszprémi falnak. Az orosz védőjátékos nagyon számít a csapatot elkísérő magyar szurkolókra.

Gál Gyula: nehéz sebezhető pontot találni a Barcán

Az egykori veszprémi beálló a Croatia Zagrebbel talákozott idén a Barcelonával (a katalánok kettős győzelemmel jutottak tovább), a klub honlapján az esélyekről nyilatkozva elmondta, a Barcelona közel hibátlan csapat, a belső posztokon folyamatosan sztárokat tud rotálni, ezért különösen nehéz játszani ellen. "A cserepadjuk is hosszú, két jó kapusuk van, kiemelkedően jól védekeznek, és a lerohanásokból kegyetlenül büntetnek. Talán a kettes védők kimozgásánál lehet megfogni őket, különösen Igropulo mögé érdemes bemozogni. Szerintem türelmes játékkal a Veszprém megfoghatja őket, a rohanásban a Barca verhetetlen."

A veszprémieknél felépült sérüléséből Marko Vujin, de mivel még csak néhány hete kezdte el a teljes értékű munkát, komoly meccsterhelést pedig egyáltalán nem kapott, valószínűleg Zarko Sesum kezd jobbátlövőben. A fiatal szerb játékos kiválóan helyettesítette Vujint a számára idegen poszton, Barcelonában előfordulhat, hogy megosztják a feladatot egymás között.

Nagy László, a Barcelona klasszisa elmondta, Barcelonában nincs akkora hajtás a jegyekért, mint Veszprémben, szinte biztosan nem lesz telt ház a Palauban. „Abban biztos vagyok, hogy nem az első meccsen dől el a párharc, hanem a veszprémi visszavágón. Mi is sokat videóztunk, felkészültünk ellenfelünkből. Ugalde súlyos sérülést szenvedett egy bajnokin, ő biztosan nem játszhat, de a többiek kisebb sérüléseik ellenére ott lesznek  a csapatban.”

A Barcelona edzője, Xavi Pascual szerint a Veszprém győzelemre termett csapat, nagyon jól alkalmazkodik ellenfeleihez, amit az is mutat, hogy képes sokgólos meccseket játszani, de tud olyan hatékonyan védekezni, hogy kevés gólt szerezve is nyer. Pascual külön kitért Pericsre, akit nagyon tisztel, mint embert is nagyra tartja.

A két csapat legutóbb 2004-ben találkozott, akkor a Fotex összesítésben egy góllal továbbment, de előtte rendre a spanyolok jutottak tovább. A legemlékezetesebb párharc a 98-as volt, amikor a hazai pályán megszerzett ötgólos előnyére a Veszprém Barcelonában a szünetig rátett még hármat, drámai hajrában mégis kiesett.

A visszavágót várhatóan május elsején rendezik a Veszprém Arénában.