Van akkora pech, hogy elúszik az olimpia?

2011.01.24. 23:03
A világbajnokság elődöntősei az utolsó középdöntő körtől függetlenül mér ismertek: Franciaország, Spanyolország, Svédország, Dánia. Ha előző kettőből valamelyik nem nyer, olimpiai esélyt kap a magyar válogatott. A spanyolok jobbak nálunk, de nekik már tét nélküli a meccs. A németek kiikszelése a nagyoknak is érdekük.

A világbajnokság második napja után, amikor legyőztük Norvégiát, úgy gondoltuk, olyan védekezéssel sokáig juthatunk. A németek elleni meccs igazolta, ennek a csapatnak a védekezés az erőssége, mert úgy lényegesen könnyebb meccset nyerni, hogy csak 25 gólt kap.

Az eddig formán kívüli Fazekas Nándor rögtön az elején elkapta a fonalat, hiszen ismerte a németeket, és többször olvasta, hová fognak lőni, majdnem minden második lövést megfogott, 48 százalékos volt a mutatója.

Magyarország ezzel a reálisan verhető ellenfeleket megverte, amelyek az útjába kerültek az olimpiai kvalifikációban. Ezzel végképp a határon vagyunk, és az átjutás nem is olyan nehéz.

Izland kisebb bravúrral, kedvezőbb utazással meg lehetett volna, Franciaország egy másik szint, és vélhetően Spanyolország is sokkal erősebb nálunk, de az utolsó meccsen, már biztos elődöntősként nem feltétlen összpontosítanak hatvan percen át. (A spanyolok úgy verték Izlandot 32-24-re, hogy már a félidőben tízzel mentek.)

Vegyük most mindenesetre a lehető legrosszabb forgatókönyvet, amelyikkel a két csodás győzelem nem ér olimpiai kvalifikációs helyezést.

Németország legyőzi Norvégiát, a mieink hasonló sorsra jutnak a spanyolokkal szemben, és a már szintén továbbjutott Franciaország legyőzi a legfeljebb az ötödik helyért harcoló Izlandot.

Ha a három meccsből valamelyik is nem így alakul, nem lehet hármas pontegyenlőség Izland, Németország és Magyarország között. Ebből a hármasból mi vagyunk a leggyengébbek a körbeverés után, ezért nem szabadna nekünk esélyt adni a spanyolok ellen, hogy mindez előfordulhasson.

Ha tehát bármi más eredmény lesz, akkor a középdöntőben a negyedik hely legalább a miénk, és a másik ág negyedik helyezettjével játszhatunk a hetedik pozícióért. A hetedik biztosan részt vehet az olimpiai selejtezőben, a nyolcadik pedig úgy, hogy az Európa-bajnok a világbajnokság 2-7 helyezettjei közül kerül ki. Erre igen komoly az esély, Peking előtt is így volt, a nyolcadik Izland végül ezüstérmes lett Kínában.

Ha a franciák mindkét tornát megnyernék, akkor az Eb-döntős mehet azonnal Londonba, nem kell selejteznie. Ennek a válogatottnak is a 2-7. hely valamelyikét kell elcsípnie a vb-n.

A hetedik hely tehát a legüdvözítőbb, értelemszerűen Argentína lenne a legjobb a másik oldalról, de erre van a legkevesebb. A papírforma szerint Horvátország vagy Lengyelország lenne az ellenfél. Svédország Dániával játszik az utolsó meccsen, már csak az a kérdés, melyik szeretne első lenni. A franciák úgy játsszák majd a második félidőt Izland ellen, hogy választhatnak, a házigazdával vagy a dánokkal akarnak összefutni az elődöntőben.

Az ötödik helyet úgy csíphetjük el, hogy több pontot szerzünk a spanyolok ellen, mint Izland a franciák ellen. Az ötödik helynél nem kell semmit számolgatni, biztosan selejtezősek vagyunk.

Jegyzőkönyv, program

Középdöntő, I. csoport (Jönköping):
2. (utolsó előtti) forduló:
Franciaország-Norvégia 31-26 (17-14)
Magyarország –Németország 27-25
Spanyolország-Izland 32-24
Az állás:
1. Franciaország 7 pont (126-101)
2. Spanyolország 7 (118-103)
------------------------------------
3. Izland 4 (109-107)
4. Magyarország 4 (103-117)
5. Németország 2
6. Norvégia 0
A keddi program:
Németország-Norvégia 16:15 ó
Spanyolország-Magyarország 18:30 ó
Franciaország-Izland 20:45 ó