Brutális csoportba húztak a férfi kézi-Eb-n

2011.06.15. 13:07
A világbajnokkal, és a vb-bronzérmessel játszunk a jövő januári szerbiai Európa-bajnokságon - legutóbb is megkaptuk őket -, az oroszokat verve juthatunk tovább. Velük kezdünk, utána a spanyolok, végül a franciák jönnek.

A magyar férfi kézilabda-válogatott csoportelsőként, pontveszteség nélkül jutott ki a jövő Európa-bajnokságra, ezzel a teljesítménnyel a második legerősebb kalapba került. A szerbiai szervezők a magyar szurkolókban bízva a határhoz legközelebbi városba, Újvidékre tették Mocsai Lajos csapatát.

Már a húzás előtt biztossá vált, hogy nemcsak a velünk azonos besorolást kapó skandinávokkal – norvég, dán, svéd -, hanem a volt jugoszláv utódállamokkal (szerb, horvát, macedón) sem kerülhetünk egy csoportba.

A negyedik kalapból a BL-ben a nyolc közé jutó, Csehovszki Medvegyire épülő Oroszországot kaptuk. A 2007-es vb-n játszottuk ellenük, az egygólos vereség az olimpiai kijutásba került.

Azóta jelentősen kicserélődött mindkét válogatott, a románok megfosztották az oroszokat attól, hogy az idei vb-n ott legyenek, az Eb-selejtezőben viszont egyszer elkapták a vb-második dánokat. Az oroszokat a továbbjutásért meg kellene vernünk.

A harmadik kalapból ugyanis a végső győzelemre is esélyesnek tartott spanyolokat kaptuk, a vb-n simán vertek bennünket, pedig számukra már tét nélküli volt az összecsapás. A védekezésük nem fekszik az átlövőinknek, és a szélsőik rendkívül gyorsak.

A csoport legjobbja azonban így is az a Franciaország, amelyik az olimpia után két világbajnokságot is nyert, és az Eb-n sem volt ellenfele. Velük a tavalyi Eb-n döntetlent játszottunk az első meccsen, de akkor erő felett teljesítettünk, később kiestünk.

A velünk azonos ágon a horvátok, szlovének, norvégok valamint az izlandiak vannak, a középdöntőben közülük hárommal találkozunk, ha továbbjutunk.

A magyarok ágára került a világbajnokság első hét helyezettje közül öt, a svédek és a dánok vannak a másik ágon. A másik ágon ugyanakkor hatalmas csata várható azok közt, akiknek nincs olimpiai selejtezős helyük.

Mocsai: Nagyon nehéz év jön

Mindenhonnan gyakorlatilag a lehető legnehezebb csapatot kaptuk. A franciák, a spanyolok és az oroszok is az elmúlt évtized legjobbjai, még akkor is, ha utóbbiak nem jutottak ki az idei vb-re. Az Eb mindig is magas színvonalú torna, és most már a csoportmeccseken is roppant komoly mérkőzésekre kell számítani. A felkészülésünket is ehhez kell igazítani. A következő szezon eleve különösen nehéz lesz. Januárban Eb, áprilisban olimpiai kvalifikáció, majd ha sikerül, nyáron jöhet az olimpia. Az lesz a feladat, hogy a játékosokat nyolc hónapon át egy olyan teljesítményszinten tartsuk, hogy 90-100 százalékot tudjanak nyújtani" - mondta az MTI-nek Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

Magyarország a világbajnokságon elért hetedik helyével biztosan szereplője a jövő áprilisi kvalifikációs tornának, ha viszont olyan csapat nyeri meg, vagy a vb-győztes franciák mögött lesz második, aki a vb-n a 2-6. hely valamelyikén végzett, akkor előbb is kerülhetünk az olimpiai selejtező beosztásánál. Így ugyanis egyelőre Dániával vagyunk egy csoportban, de az sem kizárt, hogy végül a spanyolokkal, netán a svédekkel találkozunk majd.

Az Eb-ről Németország, Szerbia, Csehország, Norvégia, Szlovénia valamint Oroszország harcol legnagyobb eséllyel a fennmaradó két helyért. Lengyelország esete speciális, mert a nyolcadik helyükkel már a vb-ről megszerezhetik az olimpiai selejtezős pozíciót, ha az előttük végzők közül nyer vagy a franciákkal finálét játszik Belgrádban.

A nyolcadik hely semmit sem ér viszont, ha olyan válogatott szerzi meg az azonnali kijutást, amelyik gyengén szerepelt a vb-n.

Csoportbeosztás:

A-csoport: Lengyelország, Dánia, Szerbia, Szlovákia
B-csoport: Németország, Svédország, Csehország, Macedónia
C-csoport: FRANCIAORSZÁG, MAGYARORSZÁG, SPANYOLORSZÁG, OROSZORSZÁG
D-csoport: Horvátország, Norvégia, Izland, Szlovénia