Majd válaszolok, ha spanyol útlevelem lesz

2012.02.24. 10:49

Terjedelmes cikket közöl a spanyol AS Nagy Lászlóról, a Barcelona kézilabdacsapatának balkezes kapitányáról. Nagy elmondta, először hét, majd nyolcéves szerződést kötött a katalán klubbal, és azért nem akart sehol máshol játszani, mert jól érzi magát a városban.

A jelenlegi spanyol kapitány, Valero Rivera személyesen utazott el Magyarországra 1998-ban, amikor Nagy tizenhét éves volt, annyira szerette volna, ha Szegedről a Barcelonához igazol át.

„Már akkor a világ legjobb edzőjének tartottam, aki a világ legjobb csapatát képviselte. Szerintem, ha ő valakit le akar igazolni, nem lehet tanakodni” - jelentette ki az átlövő. Kitér arra is az interjúban, hogy New Yorkban kosarasszerződést kaphatott volna 17 évesen, de neki jobban tetszett a kézilabda, ezért váltott is.

Természetesen feltették neki a kérdést, ott lesz-e a spanyol válogatottban az olimpián. „Erre a kérdésre akkor válaszolok, ha majd lesz spanyol útlevem, ami egyelőre nincs. Magyar csapatkapitányként azért küzdöttem, hogy megbecsült sportembereknek érezhessük magunkat, és legalább minimális mértékben honorálják anyagilag az erőfeszítéseinket. Nem változott semmi, ezért úgy határoztam, nem leszek válogatott.”

A cikkíró következtetést is levon, hiszen az a Rivera a jelenlegi spanyol kapitány, aki Barcelonába vitte, ezért valószínűsíti: számít rá a keret kijelölésekor. Mivel júniusban három éve lesz, hogy Nagy nem játszott a magyar válogatottban, kézenfekvő: a honosítás nem okoz problémát.

Spanyolország a tavalyi vb-n harmadik lett, az idei Eb-n negyedik, Naggyal feltétlenül éremesélyesek lesznek Londonban. Nála univerzálisabb balkezes átlövő ugyanis nincs pillanatnyilag - megválasztották a világ legjobbjának is -, a védekezésben is nagy segítség, hármas poszton a világ egyik legjobbja.