Összezuhant a Veszprém, de továbbmehet

2012.03.17. 19:17
Az MKB Veszprém 31-28-ra kikapott a spanyol Ademar León otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

Az MKB Veszprém három éve 32-30-ra nyert Leonban, akkor azzal a győzelemmel biztosította be a nyolc közé jutását a Bajnokok Ligájában. Most is a negyeddöntő volt a tét, de három éve a magyar bajnok a Cozma-gyilkosság után a topon volt mentálisan, míg most nem, kétszer veszített februárban (Kielce, Csehov), és csak az Atletico Madrid jóindulatán múlott, hogy csoportjában elérte a második helyet.

A Leonnak anyagi gondjai vannak, de nem gyengültek meg az utóbbi három évben, még ha volt is játékosmozgás náluk.

Az első öt percben mindkét csapat jól védekezett, ezért csak 1-1 volt, a tizedik perctől jött a nagy rohanás, a Leon pedig meglépett többször is három góllal (8-5, 10-7, 12-9). Ekkor a magyar fal nem volt túl hatékony, Császár és Perez támadásban viszont igen. 17-17 után, két perccel a vége előtt az MKB újra átvette a vezetést (Vujin volt eredményes), a félidőben eggyel vezettek a spanyolok.

A fordulás után beállt a kapuba Alilovic helyére Fazekas Nándor és hirtelen - ahogy az elmúlt egy hónapban mindig - megváltozott a játék. A vb-ezüstérmes horvát annak ellenére, hogy a városból szerződött Veszprémbe, nem igazán érezte társai mozdulatait, hová mennek a lövések, nem úgy a magyar válogatott kapusa.

A 41. percben 25-21-re vezettünk, ezt a négy gólt sikerült azonban eladni hat perc alatt – passzívvá vált a Veszprém, elfogyott az ötlet -, az utolsó tíz percben már csak az volt a kérdés, mennyire szűk vereséggel tudja megúszni Mocsai Lajos csapata.

Végül 31-28 lett, ami nem rossz eredmény, de ennél jobb is lehetett volna, ha nincs a szétesés. A mentális fáradtság durvaságot váltott ki, Ilyésnek és Sulicnak is idő előtt kellett befejeznie azonnali pirossal a meccset. Ilyést összekeverték Terziccsel a bírók, de a piros lapon ez nem változtatott.

A hullámvölgy tehát a legrosszabbkor jött, az utolsó negyedóra három gólja védhetetlen még akkor is, ha a játékvezetők 9 magyar kiállítást ítéltek, míg a hazaiak csak kétszer játszottak hátrányban.

Marko Vujin kezdeti jó lövőszázalékát a végére lerontotta, a 43 százalék gyenge, kivált úgy, hogy az utolsó húsz percben nem talált be, és számtalan technikai hibája volt. Császár 10 gólja önmagáért beszél, Iváncsik Gergő sem hibázott lövést. Ez a Leon hazai pályán legyőzhető négy góllal, de csak akkor, ha az utolsó percekre nem fullad ki az MKB.

Mocsai Lajos, az MKB Veszprém vezetőedzője: „Olyan eredmény született, amely után mindkét csapatnak reális esélye maradt a továbbjutásra. Taktikus, jó játékkal sikerült négy góllal ellépnünk, ám utána sok hibára kényszerített minket az ellenfél. A támadójátékunk jónak mondható, hiszen 28 gólt szereztünk idegenben, ebben a kellemetlen légkörű csarnokban. Ugyanakkor védekezésünkön kell javítani még akkor is, ha a León 127 kilós beállósát, Buenát sikerült gól nélkül tartanunk."

Jegyzőkönyv

Ademar León (spanyol)-MKB Veszprém 31-28 (19-19)
gól: M. Stranovsky 9/5, Krivocslikov 5, Robledo 5, Ruesga 4, Ferrer 3, Borges 2, Andreu 2, Cutura 1, illetve Császár 10, Vujin 5, Iváncsik G. 4, Perez 3, Sulic 2, Terzic 2, Ilyés 1, Vilovski 1