Navracsics levelet ír a himnuszéneklés miatt

2012.03.24. 16:18

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, veszprémi országgyűlési képviselő, valamint Porga Gyula, Veszprém polgármestere is elfogadhatatlannak tartja az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) rendelkezését, mely nem engedélyezi a klubrendezvények előtt a himnuszok lejátszását, eléneklését.

Navracsics Tibor (Fidesz) és Porga Gyula (Fidesz-KDNP) levelet írnak az EHF-nek, és magyarázatot kérnek, miért nem lehet elénekelni a Himnuszt kézilabda-mérkőzések előtt.

Az EHF a héten indított eljárást az MKB Veszprém ellen - amely vasárnap fogadja a spanyol Ademar Leónt Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágón -, mert a klub hazai nemzetközi találkozói előtt a helyi közönség elénekli a magyar himnuszt. A lehetséges büntetés több millió forintig terjedhet, ezért a csapat elnöksége ezért arra kérte a szurkolóit, hogy ne énekeljék el a mérkőzés előtt a himnuszt.

Az EHF szabályzata szerint a himnuszt csak válogatott mérkőzések előtt lehet énekelni, a klubcsapatokéi előtt nem. Az EHF azzal érvel a himnusz ellen, hogy annak eléneklése felborítja a szigorú időrendet.

Navracsics a büntetést is vállalná

Porga Gyula polgármester butaságnak és ostobaságnak nevezte az EHF szabályát és azt is, hogy ezért szankció járhat. Bíznak benne, hogy levelükkel elérik, a jövőben senkit se zavarjon majd a himnusz eléneklése a mérkőzések előtt.

Navracsics Tibor utalt rá, hogy a veszprémi szurkolók eddig is elénekelték a Himnuszt, az ellenfelek ezt a helyi szokást tiszteletben tartották, és megítélése szerint a meccsek előtti felvezetés során ennek bele kell férnie az időbe.

"Ha a veszprémi szurkolók el akarják énekelni a Himnuszt, tegyék meg! Amennyiben ezért büntetés jár, vállaljuk, és gyűjtést szervezünk az összeg befizetésére" – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.