Nagy László most bizonyíthat

2012.06.10. 09:55
Az olimpiai felkészülés árnyékában fontos világbajnoki selejtezőt játszik vasárnap Veszprémben és jövő szombaton Oslóban a magyar férfi kézilabda-válogatott Norvégia ellen. A párharcban már aktív szereplő lesz a három év kihagyás után visszatérő Nagy László.

A 2000-es vb-selejtezőjében a magyarok Szegeden 20-19-re nyertek, Altában 24-22-re kikaptak, így egy gól döntött a norvégok javára. A 2004-es vb előtt Sandefjordban 27-24-re nyertek a norvégok, a magyarok Miskolcon csak 30-29-re győztek, és kétgólos különbséggel az ellenfél jutott tovább. Éppen emiatt mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány, hogy a vb-9., Eb-13. Norvégia a lehető legerősebb a lehetséges ellenfelek közül.

„Ők, velünk szemben, nem jutottak ki az olimpiára, nekik ez az egyetlen esélyük, hogy a nemzetközi vérkeringésben maradjanak. Azonban mi is ott akarunk lenni a jövő évi vb-n, és az olimpiai utáni időszakra vonatkozó jövő a tét.

Mocsai hozzátette: Nagy László visszatérésével bővült a támadási és a védekezési variációk száma, ám Krivokapics tüdőembóliája miatt minden kerettagnak rosszabb lett a hangulata. „A norvégok nagyon veszélyesek, képesek komoly csapatjátékra, ráadásul náluk lesz a visszavágó, és Oslóba ünneplést szerveznek. Az a feladatunk, hogy a két meccs alapján ne tudjanak örülni" - fogalmazott a szövetségi kapitány.

A vb-hetedik, Eb-nyolcadik magyarok Veszprémben még soha sem játszottak a norvégokkal, míg Oslóban 1978-ban és 1993-ban csapott össze a két csapat, előbb 20-17-re, majd 24-16-ra nyertek a magyarok. A két együttes utolsó mérkőzését a 2011-es svédországi vb-n játszotta, január 15-én, Norrköpingben a Mocsai-csapat 26-23-ra győzött.

A Veszprém Arénában válogatott meccsen még nem kaptak ki a magyarok, a város másik csarnokában utoljára 1999. szeptember 19-én veszített a válogatott, a szlovénoktól Eb-selejtezőn 27-23-ra.

A norvégok ellen pozitív a mérleg (24 mérkőzés, 17 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség, 573 lőtt és 520 kapott gól), ám az utóbbi két alkalommal, amikor a vb-re kijutás volt a tét, ők voltak a jobbak.

A csapat naponta látogatja Krivokapicsot

Továbbra is kórházban kezelik Krivokapics Miloradot, az átlövő tüdejében enyhe mértékű embóliát diagnosztizáltak. A világbajnoki selejtezőre készülő kerettagok naponta látogatják társukat a veszprémi Csolnoky kórházban. Krivokapics általános állapota jó, és folyamatosan kezelés alatt áll.