Nagy László visszatért a válogatottba

2012.06.04. 14:33 Módosítva: 2012.06.04. 14:47

Nagy László hétfőn délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy visszatér a magyar válogatottba, még délután elutazik a veszprémi edzőtáborba a csapathoz, amely vasárnap és jövő szombaton a norvégokkal vív vb-selejtezőt. Az még nem dőlt el, hogy a Barcelonát - ahova még egyéves szerződés köti - mikor hagyja el, és mikortól lehet az MKB Veszprém játékosa. Természetesen mindenki azt szeretné, ha már idén veszprémi lehetne.

D  YT20120604001
Fotó: Illyés Tibor

A balkezes átlövő 2009. júniusában, Szlovákiában játszott utoljára a magyar férfi kézilabda-válogatottban. A 2010-es Eb-ről hiányzott, pihenni szeretett volna. A nyári világbajnoki selejtezőt gerincproblémái miatt hagyta ki, utána egy bizottság alakult a hazai szövetségben, de nem tudták elérni, hogy a 2011-es olimpiai kvalifikációs vb-n részt vegyen. 2011 februárjában Nagy lemondta a válogatottságot.

2010-es Eb első meccse előtt arról beszélt az Indexnek: nem is várhatja el korábbi társaitól, hogy érte játsszanak. A napidíj és a biztosítás mellett gondja volt még, hogy törött kézzel játszotta végig a 2009-es vb-t, de az orvosok végig azt mondták neki, nincs törése.

A spanyolok biztosak voltak abban, hogy Nagyot a vajdasági Sterbikhez hasonlóan honosítani tudják, az állampolgárságot meg is kapta 2012 áprilisának végén, de nem vette fel. A spanyol szövetség elnöke csalódott, mert az állította: 2009-ben a világklasszis átlövő kereste meg őket.

2011-ben Nagy BL-t nyert – egy szavazáson a világ legjobbjának választották -, akkor azt mondta: abban a pillanatban én voltam a Barcelona, mivel ő volt a csapatkapitány, ő emelhette elsőként a magasba a trófeát.

Klubja idén május elején jelezte: nem tudják kifizetni érte azt a pénzt, amit a Veszprém igen. Egy év még hátra van a szerződéséből, ezért ki kell vásárolni őt. Június negyedikén a balkezes játékos bejelentette, visszatér Magyarországra, veszprémi színekben folytatja. Csatlakozik a magyar válogatott keretéhez is, amely vasárnap, illetve június 16-án vb-selejtezőt játszik Norvégiával.

Magyarország gyilkos csoportba került az olimpián. Az első meccsen az Európa-bajnok dánok várnak Mocsai Lajos csapatára, a másodikon Dél-Korea, amelyik négy éve első helyen ment tovább hasonló erősségű hatosból Pekingben. A harmadik meccsen Horvátország, a negyediken Spanyolország következik, végül Szerbia az ellenfél.

A 209 centis Naggyal a védelem sokkal stabilabb, mert a világ egyik legjobban blokkoló játékosa, a beállót is hatékonyan tudja semlegesíteni. Felgyorsulhat a csapat játéka, mert nem kell kettőt cserélnünk. Szerkezeti problémáink nem annyira szembetűnőek.

A 31 éves játékoshoz könnyen alkalmazkodnak a társai, nem kell újra összeszoktatni a csapatot, és még vezér is lehet, mert mindenki elismeri, ő a legjobb játékos. „Nem megbántva a többieket, teljesen más, könnyebb mellette védekezni” – mondta egyszer Herbert Gábor.

Nagy a 2004-es olimpián tíz gólt lőtt a németeknek, hatalmas szerepe volt a csapat negyedik helyében.