Mocsai akadémiája adhat lökést a kézinek

2012.12.18. 14:46

Az egész magyar kézilabdát átfogó szemlélettel, és az utánpótlást a legmagasabb szinten versenyeztetve 2013 szeptemberétől megkezdi a működését a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA).

A balatongboglári műhelyt a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya, Mocsai Lajos hívta életre. „Centralizált képzéssel már máshol is próbálkoztak, Hollandiában a női vonalon dolgoznak így, és Magdeburgban is zajlik hasonló képzés, de ilyen komplex módon, ahogy mi fogunk, sehol sem fogalkoznak a sportolókkal. A magas sportági képzés mellett nagy hangsúlyt kap az oktatás és a személyiségfejlesztés. Az biztos, a legnagyobb szabadsági fok nálunk van a hasonló intézmények között." - mondta Mocsai, aki a NEKA főigazgatója.

Nagyon széles társadalmi bázisa van most a kézilabdának, csak az olimpia óta két-háromezer gyerek kezdett el játszani. A szövetségi kapitány korábban azt tervezte, hogy regionális rendszert építenek ki, de a társasági-adókedvezményből több klub már meg is valósította a saját akadémiáját. „Úgy képzelem, hogy mi ezeknek a tengelyében leszünk, minden klubbal szeretnénk együttműködni".

Az utánpótlásban két korosztályt céloz meg közvetlenül az akadémia, négyévente egy középiskolás osztályt indítanak, emellett a legjobb juniorokkal akarnak foglalkozni három éven keresztül, éppen azért, mert ebből a korosztályban a legnagyobb a lemorzsolódás, mert a felnőtt csapatokba még nem építik be a tapasztalatlanabb játékosokat.

A NEKA első évfolyama szeptemberben indul, 30-30 fiúval és lánnyal, akik február 18. és március 8. között felvételizhetnek a bentlakásos akadémiai képzésre .A tanulmányaikat a balatonboglári Mathiasz János középiskolában kezdhetik majd meg, szállásuk az egykori háromcsillagos MÁV-üdülőben lesz. Az edzéseket az Urányi János Sport és Szabadidő Központban tartják, a rehabilitációt uszoda is elősegíti, a központ mellett pedig egészségház is működik, ahol adottak a gyógyítás feltételei is.

Mocsai elmondta, hogy bár az elitképzés színtere lesznek, nem akarják elszívni a klubok elől a játékosokat. „Nem fogunk toborzókat tartani az egyesületeknél, a szülők és a játékosok egyéni döntése lehet, ha megpróbálnak hozzánk bekerülni. Mi csak versenyhelyzetet teremtünk. "

Mocsai azt szeretné, hogy az akadémia és a klubok között átjárás legyen, ehhez speciális szerződéseket fognak kötni, hogy a játékosok majd térítésmentesen visszatérhessenek anyaegyesületükhöz. „Nem fogunk játékosok adásvételével foglalkozni, ez távol áll az akadémia szellemiségétől. Az a célunk, hogy egy-egy kézilabdás a klubjába magasabb tudással kerüljön vissza. Azt sem írhatjuk elő senkinek, hogy válogatottként kötelező legyen neki az akadémia tagjának lenni, ez mindenki számára szabadon választható, a lehetőség mindenesetre nyitva áll majd előttük."

A NEKA a játékosnevelésben nem üzleti alapon áll, a fő célja az, hogy a felnőtt válogatottaknak biztosítson kézilabdásokat, de a csak NB I.-ig jutó játékosokkal is növelni szeretnék a magyar bajnokság színvonalát. Az akadémiai legjobb  juniorjait akár külön csapatként is az NB I.-ben versenyzetik majd, de a többieknek is az NB I./ B a minimális elvárás.

A NEKA nemcsak a játékosok, de az edzőképzés központja is lesz, rendszeresen konzultálnak majd a korosztályos csapatok edzőivel, Mocsai azt szeretné, ha a magyar kézilabdázás egészében ugyanaz a filozófia érvényesülne, így a utánpótláskorúak beépítése a felnőtt válogatottba már jóval könnyebb lehet. Mocsai úgy véli, hogy a NEKA-ban folyó munka négy-hat év múlva hozhat eredményeket válogatott szinten.

A NEKA 200 millió forintos kormánytámogatásból indul, emellett társasági-adókedvezményből és szponzorpénzekből tartják majd fent, a sportturizmusra is építenének majd, arab országok már érdeklődtek is az edzőtáborozási lehetőségek iránt.

Az akadémia központja nem véletlenül lett Balatonboglár, Mocsai úgy véli, hogy remek az elhelyezkedése, a szlovén, horvát, szerb és osztrák válogatottak könnyen elérhetik, és ezért mérkőzéseket sem lesz nehéz leszervezni.

Mocsai a legjobb szakembereket gyűjötte maga köré, Kovács Péter, Hajdu János, Gyurka János és Juhász István fogja segíteni a munkáját.