Már egy bravúrral is éremközelbe érhetünk

2013.01.11. 18:42
A két legutóbbi világbajnokságon (2009-ben 6., két éve 7. hely) a legjobb nyolc közé jutott a magyar férfi kézilabda-válogatott, így reálisan elvárható, hogy ezúttal is állandósítsa helyét a világ élvonalában. Mivel viszont az olimpián erő felett teljesítve elődöntőt és bronzmeccset játszott, természetes, hogy a válogatott tagjai nyíltan éremszerzésről beszélnek.

A jelenlegi lebonyolítási rend – a csoportmeccsek után a legjobb tizenhattól egyenes kiesés lesz - miatt az elődöntőhöz igazából egy megfelelő idejű bravúr is elegendő. Korábban, a középdöntős korszakban már ahhoz is legalább két nálunk komolyabb és erősebb ellenfelet kellett legyőzni, hogy egyáltalán a hatodik vagy a hetedik helyet elérhessük.

Igaz, akkor a válogatottat gyengébben rangsorolták, az első tíz közé sem várták, míg most már csak az előélet miatt is a nyolc között emlegetik, már senki sem kalkulál úgy, hogy minket mindenképpen legyőz. A magyar válogatott értéke, presztízse folyamatosan emelkedett az elmúlt két évben, nem véletlen, hogy a franciák olimpiai bajnok kapusa szerint is elérhetik az érmet.

„Első látásra ez a lebonyolítási forma a mindenkori magyar válogatottnak kedvezőbb. Ha persze kikapunk a nyolcaddöntőben, akkor lehet azzal érvelni, hogy régebben volt javítási lehetőség, míg most nincs. De úgy gondolom, a válogatott korábban is azt igazolta, hogy egy fontos meccsre nagyon össze tudja kapni magát, jól tud játszani, aminek az alapja a masszív és kemény védekezés egy jó kapusteljesítménnyel, és persze hatékony támadásokkal” – kezdte Borsos Attila korábbi válogatott, a szövetség elnökségének tagja.

Hozzátette, nem várható a csapattól, hogy világszínvonalon teljesít egy torna alatt végig, és ez ugyanúgy igaz a védekezésre, valamint a támadásra is.

„Van párhuzam a mostani vb és az olimpia között, mert akkor is két meccset kellett hoznunk a továbbjutásért a csoportban, és ugyanúgy játszottunk a spanyolokkal, horvátokkal. Az olimpián Dél-Korea és Szerbia volt az ellenfél, most Egyiptom és Algéria. Ausztrália egy edzőmeccsel ér fel. Londonban a második valamint az ötödik meccset hoztuk, most az elsőt, mindjárt szombaton, Egyiptommal szemben kellene. Lebecsülni semmiképp sem szabad őket, de azért gyengébbek, mint Korea. Ahogy Algéria is gyengébb, mint az olimpiára benevezett szerb válogatott. Vagyis a továbbjutásunk kötelező, a két favorit csapat ellen pedig meg kell nézni, mire megyünk, ha nem tudunk a közelükben maradni, inkább hagyni kell őket. Mert a KO-szakaszban szükség lesz az összes energiára, ezért fontos a meccsek súlyozása” – folytatta Borsos.

Arra is kitért, hogy a magyar válogatott a meglepetésre képesek között van, bárkit képes legyőzni.

„Az ilyenkor szokásos tagmondat is ott van a nevünk mellett, ki is tudunk kapni, de amikor nagyon kell egy meccset hozni, akkor akárkitől már nem” – mutatott rá.

Kifejtette, a másik csoport öt csapatából bárki jöhet, és nem is lehet kisakkozni, ki lesz az ellenfél, mert keresztbeverések várhatóak.

„A lengyeleknél új kapitány és jó állomány van, a szerbek hullámzóak, a fehéroroszok viszont bárkit meglephetnek, mert a Minszk szárnyal a BL-ben, van egy Rutenkájuk, aki a Barcelona világsztárja. A szlovénok kiismerhetetlenek, náluk jobban már csak Dél-Korea. A szlovén stílus nem fekszik nekünk, alacsonyabbak, jól cseleznek, de ellenük is van taktika. Bárki is jön a nyolcaddöntőben, a ki-ki meccsen jó esélyünk van ellenük.”

A válogatott korösszetétele ideális, Borsos szerint a 26 éves Nagy Kornél lehet a torna nagy felfedezettje. Franciaországban rendszeresen játszik, és a szakember úgy véli, fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen mindkét oldalunk, hiszen a balkezes szárnyon a bőség zavara van.

„Nagy Laci mellett Mocsai Tamás már többször igazolta, lehet rá számítani, Krivokapics az olimpiai selejtezőn is jól és eredményesen játszott, Ancsin Gábor is megoldás lehet több játékhelyzetre. A másik oldalon Nagy Kornélra és Putics Barnára vár a feladat. Nem elsősorban gólokat várok tőlük, hanem hogy komplexitásukkal segítsék a csapatot. Lehet, hogy egy passzuk vagy előkészítésük többet ér majd, mint egy góljuk. Lehet, hogy egy passzal, egy jó ütemben kivívott szabálytalansággal lesznek meccset befolyásoló erők. És nemcsak egy-egy meccsen, hanem akár sorozatban. Ők egy küszöböt is átléphetnek, mert egy jó játékos a már említett tényezők összhatása. Ha lő két szép gólt egymás után, az csak tíz százalék. Az összes többivel lesz értékesebb. Itt áll előttük az esély, hogy a játékhelyzetekben is a válogatott értékei legyenek.”

Válogatott keret és csoportmeccsek

kapusok: Tatai Péter (Pick Szeged), Mikler Roland (Pick Szeged) tartalék kapus: Liszkai Szilveszter (Bacau)

jobbszélső: Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)
jobbátlövők: Mocsai Tamás (Hannover), Krivokapic Milorad (Cimos Koper), Nagy László (MKB Veszprém), Ancsin Gábor (Pick Szeged)
irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Nagy Kornél (Dunkerque), Lékai Máté (Celje)
beállósok: Szöllösi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged), Schuch Timuzsin (MKB Veszprém)
balátlövő: Putics Barna (Gummersbach)
balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)
Ellenfeleink, Január 12: Egyiptom (19.00), január 14: Ausztrália (21.15), január 15: Horvátország (21.15), január 17: Spanyolország (19.00) január 19: Algéria (21.15)

A szakember szerint még mindig szembetűnő a csapat egységessége, küzdenek egymásért. „Ez egy szurkolónak is rögtön átütő. Vannak persze kisebb súrlódások, a franciák sem járnak együtt nyaralni, de mindent alárendelnek egy tornának. Azt is érzem a csapaton, hogy úgy közelítenek a vb-hez, ez lesz az utolsó versenyük, és szerintem kizárólag ilyen szemlélettel lehet nekivágni az év legfontosabb versenyének. Egy világbajnokság soha nem visszatérő esély, és ha valaki csak legyint, majd két év múlva jól játszik, az nem egészséges, rossz. A franciák ezzel a mentalitással jutnak mindig a tűz közelébe. Szerencsére ezt az attitűdöt látom és érzékelem nálunk is, és a kapitány kellő indíttatása is megvan, hogy uralkodó legyen ez a szemlélet.”

A válogatott másodedzője, Juhász István úgy látja, fontos kérdésekre kaphatunk választ Spanyolországban.

„Megmutathatjuk, hogy egy nem olimpiai kvalifikációs vb-re, amin értelemszerűen kisebb a tét, mennyire tudunk lázba jönni. Lesznek olyan szakaszok, amikor a nyitott védekezést is bevetjük, Harsányi Gergőt nem lehet másként tehermentesíteni. A tatabányai szélső az Európa-bajnokság mellett az olimpián is lényegében egyedül volt, és most egy jön egy vb, amikor szintén nincs cseréje. Ő fog pihenni, ha nyitottra állunk át. Ancsint Ilyés sérülése miatt ki fogjuk próbálni hármas védőként Nagy Laci mellett, a meccsek választ adnak, mennyire érett a feladatra. Ez a torna eldönti, mi a helyzet a hiányposztjainkon” – taglalta Juhász.

Juhász szerint a bal oldali átlövőben Nagy és Putics megérett a feladatra – mindketten jegyzett bajnokságokban edződnek -, de variációs lehetőségeink itt is vannak, hiszen ha balkezes az irányító, akár Császár is kihúzódhat lövőnek. Lesz olyan helyzet is, amikor Császár és Lékai egyszerre lesz a pályán. Nagy László vezérszerepére továbbra is számítani lehet, ő az olimpia után is hullámvölgy nélkül játszotta le a legfontosabb meccseket.

„Nagy taktikai csata várható, bátran fogunk a csapathoz nyúlni, és még így is eredményesek szeretnénk lenni.”

Mocsai Lajos kapitány már előre jelezte, nem tudni, mennyire szűkültek be a lehetőségek Fazekas kapus és Ilyés kiválásával, de ő is bízik csapatában.

„Patikamérlegen kell kimérni, mennyit játszanak, a fiúk közül páran túlterheltek. Az értelmes versenyeztetés lehet az egyetlen út. Egyiptom ellen nehéz meccset várok, mert fizikailag erős az ellenfelünk” – összegzett a kapitány.

Ágak, ellenfelek:

Ha a csoport második helyén megy tovább Mocsai csapata, a C-csoport harmadik helyezettje lesz, ha a harmadikon, akkor a második, ha a negyedik helyen, akkor értelemszerűen az elsőn. Vagy Barcelona vagy Zaragoza lesz a helyszín.

A következő ellenfelek jöhetnek: Lengyelország, Szerbia, Szlovénia, Dél-Korea, Fehéroroszország.
Ha a harmadik helyről indulunk, és továbbjutunk, akkor Izland vagy Dánia a következő rivális. A második helyről indulva a francia-német vonalra kerülünk. A negyedik helyről csoportelsőt verve ismét Izland vagy Dánia.
Legyőzésük bravúr, de a jelenlegi erőviszonyok alapján, a negyeddöntőnél kell igazi bravúr. Mert a csapat pillanatnyi erejét tekintve a nyolcig úgyis eljuthat, ha érvényesíteni tudja egy vagy két gólos tudásbeli különbségét.
A-csoport: Franciaország, Németország, Argentína, Brazília, Montenegró, Tunézia
B-csoport: Izland, Dánia, Chile, Macedónia, Katar, Oroszország
C-csoport: Lengyelország, Szerbia, Dél-Korea, Szlovénia, Fehéroroszország, Szaúd-Arábia
D-csoport: Magyarország, Horvátország, Spanyolország, Ausztrália, Egyiptom, Algéria