Olivér
5 °C
8 °C

Nem döntötték el Nagyék a vb-selejtezőt

2014.06.08. 16:55
Három góllal, 25-22-re nyert a magyar férfi kézilabda-válogatott Szlovénia ellen a vb-selejtező első mérkőzésén, melyen rengeteg ziccert elrontott a csapat, az utolsó 11 percben pedig mindössze egyetlen gólt tudott dobni.

A két csapat négy éve hasonló helyzetben találkozott, akkor drámai körülmények között lépett tovább minimális különbséggel a magyar csapat, és végül egészen a londoni olimpia negyedik helyéig jutott. 2010-ben visszavágó volt Veszprémben, most viszont másodszor a szlovénok játszanak majd otthon, írja az MTI.

Zubai szép gólja után Mikler parádézott a kapuban, remekül tartva a szlovénokat, akik az első találatukat csak a 7. percben, 3-0 után szerezték. Utána viszont fokozatosan javultak, fel is zárkóztak 4-3-ra. A beállós Zubai továbbra is jól mozgott a falban, vagy ő maga talált be, vagy hétméterest harcolt ki, amelyeket Harsányi rendre értékesített. Schuchot 6-3-nál kiállították, de alig csökkent a különbség. A félidő felénél sorra maradtak ki a ziccerek mindkét oldalon, a játékosok a nagy hőségben többször kérték a bírókat, hogy töröljék meg az izzadságtól csúszó labdát. 8-5-nél időt kértek a szlovénok, aztán Ilyés ült ki szabálytalanság miatt, ráadásul az addig négy gólt szerző Harsányit rövid időre térdsérülés miatt le kellett cserélni.

Zvizej kiállítása alatt nem ment a magyaroknak a játék, Natek révén 10-9-re feljöttek a vendégek, Mocsai kapitány pedig időt kért. Ez sem segített, a 23. percben jött az egyenlítés (10-10), Ancsin büntetése alatt pedig a fordítás (12-13). Amikor aztán Bundalo ült ki, visszavette a vezetést a házigazda. A félidőt Ilyés távoli bombája zárta 16-15-nél.

A szünetben a visszavonuló Mocsai Tamást és Pásztor Istvánt köszöntötte a magyar szövetség elnöke, Vetési Iván.

A második játékrész elején sok volt a pontatlanság, de ebből jobban jöttek ki a hazaiak (35. perc: 19-16). A fülsüketítő hangzavarban állandósult a különbség, majd Császár beállításával gyorsabbak és pontosabbak lettek a magyar támadások. A 44. percben másodszor lett négygólos a hazai előny 10-6 után (23-19). Mikler újra remekelt, és ez is erőt adott a csapatnak. A 48. percben időt kértek a magyar védelemmel szemben tehetetlen szlovénok, akik majdnem tíz percig képtelenek voltak betalálni és közben kaptak három gólt.

Ahogy a magyar rohamok intenzitása kicsit alábbhagyott, Mocsai újból időt kért (54. p: 24-20). Harsányi kilencperces gólcsendet zárt le, de a végjáték így sem sikerült. Az utolsó 11 percet a szlovénok 3-1-re nyerték, így rendkívül nehéznek ígérkezik az egy hét múlva esedékes idegenbeli visszavágó Velenjében.

A párharc győztese vehet részt a 2015-ös katari vb-n, ahonnan olimpiai kvóta, illetve olimpiai selejtezős helyezések szerezhetők. Az a csapat, amely lemarad a jövő évi vb-ről, sokkal nehezebb körülmények között kerülhet ki a 2016-os riói olimpiára.

    Vb-selejtező, 1. mérkőzés:

Magyarország-Szlovénia 25-22 (16-15)

Veszprém Aréna, 4800 néző, v: Stolarovs, Licis (lettek)

gól: Harsányi 9/6, Zubai 3, Ilyés 3, Iváncsik 3, Császár 2, Putics 2, Nagy 1, Vadkerti 1, Lékai 1, illetve Gajic 9/3, Natek 4, Bezjak 3, Zvizej 3, Skube 2, Bombac 1