Csalással szerzett gól miatt háborognak a kézi-Eb-n

2014.12.17. 16:50

Óriási meglepetésre Franciaország 24-24-es döntetlen játszott kedden Németországgal a női kézilabda-Európa-bajnokság középdöntő csoportjában. Az esélyesebbnek tartott franciák még a meccs után is mindent megpróbáltak, hogy kiharcolhassák a biztos elődöntőbe jutást. Azért óvtak, mert az egyik támadásnál túl sok német mezőnyjátékos volt fent a pályán.

Fotó: sporten.tv2.dk
Fotó: sporten.tv2.dk
Fotó: http://sporten.tv2.dk

A franciák egy olyan videorészletet találtak, amin az látszik, hogy a németeknél hat mezőnyjátékos van fent a pályán. Alapesetben ennyinek is kell, de a bírók az akció előtt már leküldték két percre Kerstin Wohlboldot. Hat mezőnyjátékos még így is fent lehetett volna, de egyik német sem viselte a vészkapusnak kötelező megkülönböztető mezt. Mint később kiderült, nem is volt ez véletlen, a kapusuk is a helyén volt.

Németország ebben a szituációban gólt is szerzett, és 17-14-es vezetéshez jutott. Ezért adtak be óvást a franciák, amelyet az európai szövetség aztán elutasított, mert a szabályzata szerint ebben a helyzetben nem bírálhatja felül a játékvezetők és ellenőrök munkáját. Az indoklásban azt is megemlítették, hogy a hetedik játékos részt sem vett a gólt érő akcióban.

A franciáknak azonban még a döntetlennel sem ment el minden esélyük. Az utolsó körben a csoportot vezető, hétpontos Svédország a hatpontos Montenegróval játszik. Franciaországnak az a tuti, ha megveri Hollandiát, míg a svédek nyernek.

Az állás: 1. Svédország 7 pont, 2. Montenegró 6, 3. Hollandia 5 (116-107), 4. Franciaország 5 (95-91), 5. Németország 1, 6. Szlovákia 0

Az utolsó kör párosításai:

  • Svédország-Montenegró
  • Franciaország-Hollandia
  • Németország-Szlovákia

Jegyakció a budapesti meccsekre

Az Európa-bajnokság szervező bizottsága úgy határozott, hogy akik már vásároltak jegyet a pénteki budapesti elődöntőkre és a vasárnapi éremmeccsekre, azok kapnak még egy jegyet. Akik pedig most vásárolnak, azok egyet fizetnek, de kettőt kapnak.