Ágnes
-1 °C
2 °C

Itt az út az olimpiára férfi kéziseknek

2015.06.30. 14:19
Talant Dujsebajev kapitány és Nagy László is olimpiát akar, a kézisek a januári Európa-bajnokságon tehetnek ezért igen sokat. Továbbgondoltuk, mi vár ránk.

A férfi kézilabda válogatott miután nem jutott ki az előző világbajnokságra, csak a januári Európa-bajnokságon vívhatja ki az olimpiai selejtezőt. Tíz nappal a sorsolás után már megvan a lengyelországi torna menetrendje is.

  • A-csoport: Franciaország, Lengyelország, Szerbia, Macedónia (Krakkó)
  • B-csoport: Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia (Katowice)
  • C-csoport: Spanyolország, Németország, Svédország, Szlovénia (Wroclaw)
  • D-csoport: Dánia, Magyarország, Oroszország, Montenegró (Gdansk)

Jobban nem is alakulhatott volna nekünk. A csoport leggyengébb csapatával kezdünk, Montenegróval.

Aztán jöhetnek azok az oroszok január 18-án, akiket sikerült felülmúlni a csoportban itthon és idegenben egyaránt. Ha ez a két meccs megvan, amire az esély abszolút adott, két nap múlva összecsaphatunk a dánokkal a csoport első helyéért. A tét pedig az kell hogy legyen, melyik válogatott képes négy ponttal kezdeni a középdöntőt.

A dánok 2012-ben megnyerték atz Eb-t, aztán az olimpián nem jutottak a négybe, mindig nyerni akarnak, és az előzetes erőviszonyok alapján jobbak, mint mi.

Kalkuláljunk tehát két ponttal, vigyünk annyit a középdöntőbe a második helyen. Ott azonnal a legfontosabb meccsünk jön, ha a másik csoportban is minden a papírforma szerint alakul. Akkor játszanánk ugyanis a harmadik helyen továbblépő svéd-szlovén duó valamelyikével.

A szlovénokkal szemben elvéreztünk a vb-selejtezőben, van miért visszavágni. A svédekkel szemben az olimpiai elődöntőben kikaptunk, mindkét válogatott korosodik, de a svédeknél a két legfontosabb lövőjátékos (Kim Andersson és Ekdal du-Rietz) már nem fog a válogatottban játszani.

Nem vitás, ehhez a meccshez bravúr kell, akármelyik válogatott is a rivális. Ám ha ez megvan, kizárólag a kezünkben a sorsunk.

Még akkor is elérhető az olimpiai selejtező, ha a folytatásban sem a németek, sem a spanyolok ellen nem szerzünk egy pontot sem.

Még így is tartható lenne ugyanis a középdöntő csoportjának a negyedik helye.

Megint visszautalunk az erőviszonyokra. Ha másik ágon a lengyel-francia-horvát hármas érvényesíti a tudását, akkor a másik ágról is maximum a negyedik helyet érheti el olyan válogatott, amelyiknek nincs olimpia helye.

A D csoport (Gdansk) programja


január 16.: MAGYARORSZÁG-Montenegró 18.00

január 18.: Oroszország-MAGYARORSZÁG 18.00

január 20.: Dánia-MAGYARORSZÁG 20.00

Baj akkor van, ha a már olimpiai résztvevő franciák nem gyúrnak rá erre az eseményre, ahogy 2012-ben. Ha a nem selejtezősek közül valaki bejön a másik ágon a harmadik helyre, akkor sincs semmi veszve, ha a mi águnkon mi leszünk a legjobbak azok közül, akiknek még nem biztos az indulásuk a selejtezőben.

Elsőre ez így bonyolultabb, nézzük meg a konkrét példát, hangsúlyozva, hogy az előzetes erőviszonyok alapján számolgattunk. A szerbeket erősebbnek gondoltuk a macedónoknál, a szlovénokat pedig a svédeknél. 

  • A másik ág: Francia, lengyel, horvát, izlandi, norvég, szerb
  • A magyar ág: Dán, spanyol, német, magyar, szlovén, orosz

Vastaggal azokat szedtük, akik jelen állás szerint selejtezősek. Ez alapján Izland és Magyarország külön meccset csak azért vív, hogy melyiké legyen a legjobb európai pozíció majd az olimpiai selejtező beosztásakor.

Addig azonban ne is szaladjunk előre, kivált, mert az Eb győztese a vb-sorrendet is felboríthatja, a katariak pedig ha Ázsiában a legjobbak lesznek, azonnal kijutnak, így igazából az előző vb-sorrend legjobb nyolcadik és kilencedik helyezettje, vagyis Szlovénia és Macedónia előtt is megnyílik az út.