Tomori: Most jön a java, de van még bennünk tartalék

2015.12.13. 15:32 Módosítva: 2015.12.13. 15:32

 Hétfőn már az olimpiai kvalifikációs torna lehet a tét a magyar női kézilabda-válogatott számára, amely 18 órakor találkozik a lengyel csapattal a nyolcaddöntőben, írja az MTI.

Németh András szövetségi kapitány együttese a Montenegró elleni csoportmérkőzést leszámítva jól játszik a dániai tornán, és a hétfői meccs esélyese.

Tomori Zsuzsanna a szövetség honlapján közölte, nem szabad kiindulni a tavalyi Eb-n játszott találkozóból, amikor Győrben 29-23-ra nyertek.

„Részben mindkét csapat átalakult, az eddigi elemzések azt mutatják, hogy kétarcú a lengyel válogatott. A svédeket nagyon megszorították, Angola ellen viszont nehezen nyertek, Hollandia ellen pedig szétestek. Készülünk belőlük és ellenük, tudjuk, mennyire fontos a meccs, és még tartalék is van a csapatban, és úgy érzem, bennem is" - fogalmazott Tomori hozzátéve: a vb-n csak most jön a java, azaz a legfontosabb és a legnehezebb mérkőzések.

A szövetségi kapitány az nso-nak azt nyilatkozta, hogy a lengyel kézilabda az utóbbi időszakban csatlakozott az európai elithez.

„Vannak olyan egyéniségek is, akik jó európai klubokban játszanak, de igazán kiemelkedő emberük nincs. Sok jó játékosuk van, de nincs olyan extraklasszisuk, mint Montenegrónál Bulatovics. Kevésbé szervezett a játékuk, improvizálnak, a játékosaik egyéni megoldásaiban és a jól bejáratott páros kapcsolatokban bíznak. Nem bosszankodhatunk az ellenfélre, hiszen jöhetett volna a másik csoportból Hollandia vagy Svédország is. A játékosaink hozzá vannak szokva a nagy téttel bíró mérkőzésekhez, ez előnyünkre válhat.”

A magyar csapat eddig 75-ször találkozott a lengyel válogatottal, 63-szor nyert, 4-szer döntetlent ért el, és 8-szor kikapott. Az eddigi utolsó összecsapás a tavaly december 9-i győri meccs volt.

A jövő évi riói olimpián már biztos induló Brazília, Norvégia, a Koreai Köztársaság, Angola és Argentína. Közülük az előbbi négy nyolcaddöntős. Ha a brazil, norvég, dél-koreai, angolai négyesből kettő bejut a negyeddöntőbe, akkor a vb-nyolcadik helyezettje is - azaz a legrosszabb negyeddöntős is - ott lehet a jövő márciusi olimpiai kvalifikációs tornán.

Ha a magyarok hétfőn legyőzik a lengyeleket, akkor a szerdai negyeddöntőben az orosz - dél-koreai párharc győztesével találkoznak.

A magyarok úgy juthatnak ki a dániai vb-ről egyből a riói olimpiára, ha aranyérmesek lesznek, vagy pedig a címvédő brazilokkal döntőznek.

Bulath helyett Hornyák a magyar keretben

Bulath Anitát Hornyák Dóra váltja a válogatottban, Németh András szövetségi kapitány első alkalommal változtatott keretén a dániai világbajnokságon."Anita felkészülését több sérülés zavarta, ezért nem tudott annyit hozzátenni a csapat teljesítményhez, mint amennyit egészségesen segíthetett volna. Hornyák Dóra sokat dolgozott, és remélem, hogy hasznára válik a csapatnak már a lengyelek elleni nyolcaddöntőn is."