Géza
-11 °C
-4 °C
Sífutás
Percről Percre

Ideges játék, ötgólos vereség a kézi-Eb első meccsén

2016.12.05. 20:16
A csehek elleni első mérkőzésen már az eleje nehezen indult, aztán a második félidőben volt tíz jó perce a csapatnak, aztán megint jött a megtorpanás, és elúszott a meccs.

A női kézilabda-válogatott a csoportjában leginkább verhető ellenféllel, a csehekkel kezdte az Európa-bajnokságot. Több hiányzónk is volt, a tornán nem lehet ott sérülés miatt Tomori Zsuzsanna, Zácsik Szandra és Kovacsics Anikó sem. Az is világos volt, hogy ez a torna részben az építkezésről szól majd. A csehektől viszont még sosem kaptunk ki eddig, és most is verni kellett volna őket, mert a csoportban a dánok és a montenegróiak elleni meccs csak nehezebbnek tűnt. 

Nagyon nyögvenyelősen indult a mérkőzés: a csehek hamar kétgólos előnybe kerültek, és innen a magyar csapatnak kellett kapaszkodni. A gond az volt, hogy támadásban látványosan akadozott a gépezet, volt egy olyan ötperces szakasz, amikor nem sikerült betalálnunk, ezt végül Klivinyi Kinga törte meg végül. Ő próbálkozott amúgy a legtöbbször az elején, ám sok lövése elkerülte a kaput, de még így is ő volt az első félidőben a legeredményesebb magyar három góllal.

15284198 1549086331784628 5719906124923240512 n
Fotó: Kovács Anikó / MKSZ

A csehek sem voltak jók, nekik is megvoltak a hibáik, nekünk viszont csak nem sikerült felpörögni, és továbbra sem volt sok fantázia a támadójátékunkban, a gyors gólok nagyon hiányoztak. 

A szerencsénk az volt, hogy Kiss Éva remek volt a kapuban, ziccereket, távoli lövéseket védett, ez azért is volt fontos, mert a védekezésünkben is voltak lyukak. Volt, hogy lehoztuk a kapust támadásnál, de amikor elvesztettük a labdát, nem sikerült időben visszajönnie időben a kapusnak, és a csehek üres kapura dobtak gólt. Egy másik ilyen próbálkozásuknál a lécről pattant ki a labda. A magyar válogatott nem tudott közelebb kerülni, és az első félidő végére már négygólos hátrányban is volt, nagyon görcsös volt a játék.

Végül 13-10-es cseh vezetéssel zárult az első félidő. 

A második félidőt úgy kezdte a csapat, mintha kicserélték volna: Kovács Anna nagyon beindult, mert egymás után három magyar gólt is ő szerzett. A félidőt egy 4-0-s szériával nyitotta Kim Rasmussen csapata, és közben a védekezés is kezdett végre összeállni, agresszívabbak voltak a játékosok. Ennek meg is lett az eredménye, mert a csehek egy tízperces góltalansági periódusban voltak. 

Közben mi olyannyira elkaptuk a fonalat, hogy sikerült egyenlíteni, majd a vezetést is átvettük a félidő derekán. Kovács Anna egészen nagyot játszott a meccsnek ezen a szakaszán, nyolc próbálkozásából hetet bevágott. 

18-17-re vezettünk, de ezután megint totál megtorpantunk, nehezen volt érthető, hogy miért. Mire feleszmélt a magyar csapat már megint a csehek vezettek két góllal, elsősorban Knedlíková és Adámkova villogott. 

Az utolsó tíz percre fordulva látszott, hogy nagyon kemény lesz a vége, mert a támadójáték ismét leállt, a félidő elején biztató védekezés is kezdett szétesni. Szerencsénk sem volt, mert több kapufánk is volt ebben a szakaszban. Aztán miután a csehek elmentek 23-20-ra nyolc perccel a vége előtt, már nem engedték ki a kezükből a meccset. Közben kinyíltunk és így a csehek újabb gólokat szereztek, a vége ötgólos vereség lett, a csehek 27-22-re nyertek.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány azt mondta az M4-nek a mérkőzés után, hogy nagyon ideges volt a csapat, nem játszottak jól, megpróbálták a második félidőben megmutatni a tudást, de a vége vereség lett. Saját magát is felelősnek tartotta az eredményért. "Nagyon stresszes, bizonytalan volt a csapat sok mindennel kapcsolatban. Kicsit passzív volt a játék, leginkább az idegek hatottak ránk" - értékelt. 

Folytatás Dánia ellen szerdán, majd Montenegró jön pénteken,  ez utóbbi tűnik nyerhetőbb meccsnek. A csoportból az első három megy tovább a középdöntőbe. 

Eredmény:

1. forduló, C csoport (Malmö):

Csehország-Magyarország 27-22 (13-10)

A magyar góldobók: Kovács 7, Klivinyi 4, Kisfaludy 3, Görbicz 2, Erdősi 1, Bódi 1, Lukács 1, Hornyák 1, Triscsuk 1, Schatzl 1