Szlovénia megroppant, de Veszprémben kell kiütni

Image from iOS (1)
2018.06.13. 10:06

A szombati pazar hajrával elért győzelem után a férfi kézilabda-válogatottnak szerda este 19 órától kell kijutnia a 2019-es világbajnokságra. A 29-24-es koperi győzelem ellenére egy pillanatig se gondoljuk, hogy ez a meccs lefutott.

A kinti meccsen 6 gólig jutó Lékai Máté erre már közvetlenül a lefújás után felhívta a figyelmet. Mert a megsebzett szlovénok szinte biztosan megpróbálják egyetlen fegyverüket, a gyors lerohanást Magyarországon alkalmazni. Lékai egyenesen azt mondta, ez a szlovén csapat képes arra, hogy hat góllal nyerjen idegenben, de még többel is, ezért résen kell lenni.

A 37 éves nagy László abban bízik, ami eddig általában válogatott szinten nem sikerült, hogy egy nagy győzelem után nagy tornán elmaradt a következő, ezért olimpián megálltunk a negyedik helyeknél, világbajnokságokon pedig többnyire az első hatban. Most a csapatnak már azért túl kell lépnie az árnyékát, hogy egyáltalán megmérethesse magát a vb-n.

Végignézve az ellenfeleket, nem ritkaság, hogy van egy idősödő nagy sztár a csapatokban. A norvég Bjarte Myrhol egy évvel fiatalabb nála, a macedón Kiril Lazarov egy évvel idősebb, de még mindig ott a helyük a csapatban. Tény, egyik említett klasszis sincs akkora hatással nemzetének csapatára, mint Nagy a magyarra. Nyugodt szívvel állíthatjuk, Nagy sok más válogatottra is jelentős hatással lenne komplexitása miatt, nemcsak a magyarra.

A 209 centis átlövő ugyanis lényegében pihenő nélkül nyomta le a második félidőt Koperben, és még csak ki sem állították, pedig 13 büntetést kapott a magyar csapat. Ha Bartók Donát túlesik a fertőzésen, vélhetően tudja majd támadásban tehermentesíteni.

Ha Nagy csak pár meccset vállalna a világbajnokságon, már az nagy lökést adhatna a csapatnak mind lelkileg, mind játéktudásban.

A vb-ig azonban még így se szaladjunk előre, noha most már Magyarország a továbbjutás toronymagas favoritja, holott a sorsoláskor felállított az erőrangsorban Norvégia után Szlovénia volt a második.

A norvégok egyébként Svájcot kiejtve már kijutottak, az Eb-n remeklő – a magyarokat is felülmúló – csehek azonban nagy verést kaptak az oroszoktól (29-21), így a vb-n biztosan nem láthatjuk őket.

(Borítókép: Huszti István / Index)