Extra védekezéssel Magyarország megnyerte a sorsdöntő vb-meccset

000 1CF5BK
2019.01.20. 20:02
A magyar kézilabda-válogatott 26-21-re verte Tunéziát a világbajnokság középdöntőjében, és ezzel megmaradt az esélye, hogy a legjobb nyolc közé jusson, és részt vehessen az olimpiai selejtezőn. A sérülésből visszatérő Balogh Zsolt kilenc góljával dominált, Lékai Máté is nagyszerűen játszott, Székely Márton nagyszerű volt a kapuban.

A magyar válogatott sorsdöntő mérkőzést játszott Tunéziával. Muszáj volt nyernie, ha a legjobb nyolc közé be akar jutni a világbajnokságon. Az afrikai csapat nem tartozik elithez, de rápihent a meccsre, és jó néhány veszélyes játékosa is van, nem lehetett könnyű küzdelemre számítani.

Az Afrika-bajnok jól is kezdett, előbb 3-1-re, majd 7-5-re is vezetett. A beálló Csuiref és Hoszni okoztak leginkább gondot a magyar védőknek. Az viszont már a meccs elején kiderült, hogy a bokasérülés után visszatérő Balogh Zsolt hasznosan tud játszani, a szegedi átlövő könnyedén szerezte a gólokat, jó passzokat kapott a szintén visszatérő Bodó Richárdtól. (A meccs közvetítését itt olvashatja el.)

A gólok ellenére a támadások nem voltak elég gyorsak, több pontatlanság becsúszott, ezért is került előnybe Tunézia. Egy 5-0-s futással már 10-7 volt Magyarország javára a huszadik percben.

Fontos változtatás volt a válogatottban, hogy nem Mikler Roland, hanem Székely Márton kezdett a kapuban. Ez jó húzás volt, mert Székely elég jól elkapta a fonalat, néhány bravúros védéséből gyorsan le is tudtak fordulni Lékaiék.

Tunézia egyszer még felzárkózott egy gólra (13-12), de Lékai és Balogh kétgólosra növelte a különbséget a félidő végére.

A második félidő elején egyből látszott, hogy keményebb védekezésre váltott Csoknyai csapata. Hatékonyak is voltak Nagy Lászlóék, sikeresen eltüntették Csuirefet a beálló pozícióban, nem jutottak már el hozzá a labdák olyan könnyen. A lövéshatékonyság megmaradt, gyorsan ötgólosra nőtt az előny, amit Lékai és Balogh egy kínai figurából hozott össze. Ők ketten voltak egyébként a leggólerősebbek, kilenc illetve hét góllal zártak.

A jó védekezést jelzi, hogy Tunézia több mint hat percig képtelen volt gólt lőni, ehhez Székely is kellett, aki egymás után mutatta be a bravúrokat, 12 védéssel zárt, sorra ölte meg a tunéziai ziccereket.

Az utolsó 15 percben mindkét csapat kapkodóvá vált, több helyzet kimaradt, de a szerkezetváltással, Nagy például kikerült jobbszélre, kicsit meg tudta Csoknyai zavarni az ellenfelet, már hétgólos is volt az előny (24-17).

Tunézia próbálta gyorsítani a játékát, de elfáradt a saját iramában, sokat hibázott támadásban, és Székely is többször megvillant a kapuban. Az utolsó három percet kicsit elengedte a magyar válogatott, és a bírók is sorra fújták le belemenéseket, így az ellenfél öt gólra zárkózott fel (26-21). A legvégén a tunéziai kapus is betalált, de végül nem adták meg a találatot. Az öt gólnak még lehet jelentősége, mert akár ezen is múlhat a továbbjutás a középdöntős csoportból.

Magyarországnak Egyiptomot kell figyelnie, mert mindkét csapat egy ponttal érkezett a középdöntőbe, és egymással döntetlent játszottak.

A magyar válogatott legközelebb szerdán játszik, akkor Norvégia lesz az ellenfél.

Eredmény, középdöntő, 2. forduló, II. csoport:
Magyarország-Tunézia 26-21 (16-14)
Herning, 1500 néző, v.: Fonseca, Santos Duerta (portugálok)
    lövések/gólok: 41/26, illetve 40/21
    gólok hétméteresből: 2/2, illetve 1/1
    kiállítások: 12, illetve 12 perc

Magyarország:
Székely - Hornyák, Balogh 9, Bánhidi 2, Lékai 7, Bodó 4, Bóka 2, cserék: Nagy 1, Schuch, Sipos, Ilyés, Ligetvári, Juhász 1
szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics

Eredmények:
középdöntő, 2. játéknap:
1. csoport (Köln):
Franciaország-Izland 31-22 (15-11)
Brazília-Horvátország 29-26 (17-13)
Az állás: 1. Franciaország 7 pont/4 mérkőzés, 2. Németország 5/3, 3. Horvátország 4/3, 4. Spanyolország 2/3 (81-81), 5. Brazília 2/3 (72-84), 6. Izland 0/4

2. csoport (Herning):
Norvégia-Egyiptom 32-28 (16-14)
Magyarország-Tunézia 26-22 (16-14)
Az állás: 1. Dánia 6 pont/3 mérkőzés (91-70), 2. Svédország 6/3 (95-77), 3. Norvégia 5/4, 4. Magyarország 3/4, 5. Egyiptom 1/3, 6. Tunézia 0/4

Borítókép: Jonathan Nackstrand / AFP.