Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Nagyon kemény Eb-csoportba került a férfi kéziválogatott

2019.06.29. 08:49

A magyar férfi kézilabda-válogatott a malmői E csoportba került a januári osztrák, svéd, norvég közös rendezésű Európa-bajnokság pénteki, bécsi sorsolásán, írja az MTI.

A magyarok rendkívül nehéz négyesbe kerültek, ugyanis az olimpiai és világbajnok Dániával, továbbá Izlanddal és Oroszországgal játszanak.

A sorsolást Nagy László alelnök értékelte magyar szövetség honlapján. „A sorsolás előtt is tudtuk, hogy komoly kihívás elé néz minden csapat, még akkor is, ha bővült a mezőny. Ez együtt jár azzal is, hogy több együttes lehetőséget kap, amely még soha vagy csak évtizedekkel ezelőtt szerepelt legutóbb a tornán."

Hozzátette, hosszú távon szeretnének építkezni, szem előtt tartva a 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokságot, de természetesen nem mondhatnak le az olimpiai kvalifikációról, így a válogatottnak a jövő évi Eb-n is versenyben kell lennie.

„Nem tűzhetünk ki más célt, mint a továbbjutást, bár nehéz csoportba kerültünk. Ugyanakkor tudjuk, milyen erős verseny az Európa-bajnokság, sokkal könnyebbre tehát nem számíthattunk" - mondta az alelnök, aki szerint a két továbbjutó hely egyikére a világbajnok dánok pályáznak a legnagyobb eséllyel.

„A másik két csoportellenfélből az oroszok ellen pozitív élményekkel zártuk az Eb-selejtezőket, Izlanddal pedig az utóbbi években nem találkoztunk. A feladat adott, a cél, hogy megoldja a válogatott" – mondta Nagy László.

Az első 24 csapatos férfi Európa-bajnokságon január 10. és 26. között 65 mérkőzést játszanak. A csoportmeccseket Grazban, Bécsben, Trondheimben, Malmőben és Göteborgban, a középdöntő mérkőzései Bécsben és Malmőben lesznek, az elődöntőket és a helyosztókat pedig Stockholmban rendezik. A torna győztese kvótát szerez a jövő nyári tokiói olimpiára.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása:

  • A (Graz): Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
  • B (Bécs): Ausztria, Csehország, Észak-Macedónia, Ukrajna
  • C (Trondheim): Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
  • D (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
  • E (Malmö): Dánia, Magyarország, Izland, Oroszország
  • F (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország

A csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe.