Két gól kimaradt a jegyzőkönyvből, ezért bukta az U17-es Eb-bronz esélyét a kéziválogatott

2019.07.05. 09:35

Hibás jegyzőkönyv miatt maradt le az U17-es fiú kézilabda-válogatott a göteborgi tornán az éremesélyről:

a fehéroroszok elleni csoportmeccsen ugyanis kettővel kevesebb gólt írtak a magyarokhoz a jegyzőkönyvbe, a végén pedig ez döntött a továbbjutó helyekről.

Az U17-es magyar válogatott előbb megnyerte csoportját a nyílt U17-es Eb-n, majd onnan továbbjutva Feröer-szigetekkel, Spanyolországgal és az előző csoportban is ellenfél Fehéroroszországgal folytatták egy négyesben. Ahogy a kézilabdában lenni szokott, a fehéroroszok elleni eredményt vitték magukkal a középcsoportba, és pont ebből lett a gond.

kop
Fotó: Nemzeti Kézilabda Akadémia / youtube

Bár a végeredmény 31-26 lett Fehéroroszország javára a július 3-i meccsen, a hivatalos jegyzőkönyvbe végül 31-24 került be, tehát kettővel kevesebb magyar gólt rögzítettek. Mivel a középcsoport végén aztán a fehéroroszok, a spanyolok és a magyarok is 2 ponttal álltak, a hármas körbeverésben az egymás elleni meccsek gólkülönbsége számított – ha megvan a két, pályán megszerzett magyar gól, a csapat a fehéroroszokat előzve mehettek volna az éremért, így viszont Fehéroroszország került a legjobb négybe a hibás jegyzőkönyvnek köszönhető jobb gólkülönbsége miatt.

A legjobban az bánt, hogy az esélyt sem adták meg nekünk, hogy megmérkőzzünk a bronzéremért. Természetesen panaszt nyújtottunk be az EHF-nek, és beismerték, hogy 26 gólt dobtunk azon az ominózus csoportmérkőzésen, mégsem fogadták el a fellebbezésünket. Tudomásunk szerint előfordult már a történelemben, hogy egy EHF-kupa találkozó eredményét utólag felülírták, miután kiderült, hogy emberi mulasztás történt a jegyzőkönyv vezetésekor. Most azonban biztosan nem nyer az igazság. Az EHF illetékesei szerint, mivel minden nap mérkőzéseket rendeznek, nincs már idő a megtörtént hibát meg nem történtté tenni. Ez van, kénytelenek vagyunk Csehország ellen az ötödik helyért játszani

nyilatkozta az Utánpótlássportnak a válogatott edzője, Kopornyik Zsolt.

A magyar csapat 16.30-tól játszik a helyosztón a csehek ellen.