Itt a menetrend, így juthatnak olimpiára a női kézisek

2020.01.01. 09:06

A női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon elért hetedik helyével biztosította a helyét a március 20-22. között Győrben rendezendő olimpiai kvalifikációs tornán. Az IHF szabályzatát vizsgálgatva kiderült (a 90. oldalon rögzítették), hogy valamennyi csoportban ugyanazon elv szerint bonyolítják le a meccseket. Vagyis a négyes csoport két legjobban rangsorolt csapata, ahogy négy évvel ezelőtt is, rögtön az első nap összecsap.

Ami magyar szempontból nem rossz hír, mert a legnagyobb favorit oroszok a szerbekkel játszanak mindjárt az első nap, a mieinknek pedig Kína jut.

A második nap, szombaton pedig jöhet a szerb-magyar, amelyik győztese nagy valószínűséggel mehet Tokióba.

  • Első forduló: Oroszország-Szerbia és Kína-Magyarország
  • Második forduló: Oroszország-Kína és Szerbia-Magyarország
  • Harmadik forduló: Oroszország-Magyarország és Szerbia-Kína 

A magyar válogatott tehát egy viszonylag könnyebb meccsből érkezik a szerbek elleni meccsre, igaz a szerbek is elengedhetik az oroszok elleni összecsapást, mert Ambros Martín csapata nemcsak ebből a négyesből emelkedik ki, hanem az olimpia egyik esélyese is lehet.

Szerbia a Japánban rendezett vb-n a középdöntőben megtáltosodva úgy lett hatodik, hogy klasszis irányítóját, Andrea Lekicet nélkülözte, és a korábban a Siófokban is játszó átlövő, Sanja Vukovic (lánykori nevén Damjanovic) sem volt ott a csapatban. Ha ők felépülnek márciusig, akkor még erősebbek lehetnek.

A magyar válogatott 2008-ban szerepelt legutóbb olimpián, a jelenlegi csapatból már csak Tomori Zsuzsa tudja mit jelent részt venni a sportág legnagyobb eseményén.

Azt még nem tudjuk, hogy a felfüggesztett kapitány, Kim Rasmussen ügyét mikor tárgyalja meg az IHF etikai bizottsága. Ha megússza pénzbüntetéssel a bírók kritizálását, akkor ott ülhet a kispadon, ha két meccset kap, akkor a két legfontosabb meccseb nem segítheti, ami egy új felállást okoz.

A hazai szövetség várhatóan még januárban döntést hoz a sorsáról, de az is elképzelhető, hogy megvárják az IHF határozatát.