Konrád
5 °C
17 °C

A Veszprém jutott a kézilabda-BL négyes döntőjébe

K EPA20200211276
2020.04.24. 15:45 Módosítva: 2020.04.24. 18:34

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, mivel az európai szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága pénteken törölte az idei szezon odáig vezető egyenes kieséses szakaszát, írja az MTI.

A férfi BL a csoportkör után, a rájátszás első fordulója előtt szakadt félbe a koronavírus-járvány miatt. A negyeddöntőbe jutásért a Veszprém a lengyel Orlen Wisla Plock, a MOL-Pick Szeged pedig a címvédő északmacedón Vardar Szkopje csapatával találkozott volna, majd továbbjutás esetén a negyeddöntőben a két magyar csapat egymással játszott volna.

A jelenlegi tervek szerint a négyes döntőt december 28-29-én rendezik Kölnben a Barcelona, a Paris Saint-Germain, a THW Kiel és a Telekom Veszprém – mint a csoportok első két helyezettjei – részvételével. A többi csapat számára véget ért a BL-szezon.

AZ EHF közleménye szerint a férfi BL egyenes kieséses szakaszának két fordulóját a sűrű versenynaptár, valamint az EHF új média és marketing megállapodásai miatt nem lehet ősszel megrendezni.

A női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének dátuma nem változott, az európai szövetség továbbra is úgy tervezi, hogy a tornára szeptember 5-6-án kerül sor a Papp László Sportarénában. Jelenleg vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a negyeddöntőket meg lehet-e rendezni szeptember 3-án. Amennyiben a szeptemberi időpont nem tartható, akkor októberre halasztják a tornát, a negyeddöntőket törlik, a négyes döntőben pedig a két csoport első két-két helyezettje, vagyis a címvédő Győri Audi ETO KC, a francia Metz HB és Brest Bretagne, valamint a dán Esbjerg HB léphet pályára.

Az EHF-kupákat törölték

A férfi EHF-kupát – amelyben a Grundfos Tatabánya KC szerepelt – törölték, a hátralévő csoportmérkőzéseket, a negyeddöntőket és a négyes döntőt sem rendezik meg. Ugyancsak végeredmény nélkül befejezettnek nyilvánították a női EHF-Kupát – amelyben még versenyben volt a címvédő Siófok KC –, illetve a férfi és a női Challenge-kupát.

Az EHF a döntéseit olyan kormányzati intézkedésekkel indokolta, mint például az utazási korlátozások és a jelentős tömeget vonzó események tilalma. Az európai szövetség célja, hogy az évadot a „lehető legjobb módon” fejezzék be, de ez ne legyen rossz hatással a következő idény kezdetére.

Ilyés Ferenc, a Grundfos Tatabánya KC játékosa dán játékosok gyűrűjében a férfi kézilabda EHF Kupa negyeddöntőjének TTH Holstebro–Grundfos Tatabánya KC-mérkőzésén a dániai Holstebróban 2019. április 21-én.
Ilyés Ferenc, a Grundfos Tatabánya KC játékosa dán játékosok gyűrűjében a férfi kézilabda EHF Kupa negyeddöntőjének TTH Holstebro–Grundfos Tatabánya KC-mérkőzésén a dániai Holstebróban 2019. április 21-én.
Fotó: Johnny Pedersen / MTI / EPA

A magyar válogatottak kijutottak a következő nagy tornákra

A magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott a jövő januári, egyiptomi világbajnokságra, a női csapat pedig a decemberi, dán–norvég közös rendezésű Európa-bajnokságra, miután az EHF pénteken törölte a két selejtezősorozat hátralévő mérkőzéseit a koronavírus-járvány miatt.

A férfiválogatott egy oda-visszavágós párharc során Bosznia-Hercegovinával találkozott volna, míg a magyar női csapat Montenegró ellen kétszer, Litvánia és Olaszország ellen egy-egy alkalommal játszott volna. Az EHF mindkét szakág esetében a legutóbbi Európa-bajnokság végeredményét vette alapul a továbbjutók megállapításánál.

A női olimpiai selejtezőtornák – amelyek egyikén, győri helyszínnel a magyarok is érdekeltek – új időpontjait egyelőre nem határozták meg, csak az tűnik biztosnak, hogy ezekre jövő tavasszal kerül sor.

(Borítókép: Blaz Blagotinsek és Mirsad Terzic a Telekom Veszprém  valamint Lukas Nilsson és Miha Zarabec a THW Kiel játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében a B csoport tizenkettedik fordulójában játszott mérkőzésen Kielben 2020. február 12-én. Fotó: Martin Ziemer / MTI / EPA)