Szucsánszki Zita nem csak edzőként, játékosként is új csapata segítségére lesz

MG 9975
2023.08.10. 11:58
A korábbi tervekkel ellentétben nemcsak erőnléti edzőként, hanem játékosként is aktív szerepet vállal az Esztergomi Vitézek női kézilabdacsapatánál Szucsánszki Zita.

A klub csütörtöki közlése alapján Elek Gábor szakmai igazgató és Karvalics Tamás vezetőedző irányításával megkezdte a felkészülést a 2023–2024-es idényre az esztergomi női kézilabdacsapat, amely több mint húsz év elteltével szerepelhet ismét a másodosztályban.

A gárda június közepén jelentette be Elek Gábor érkezését, aki 2008-tól irányította a Ferencváros női felnőttcsapatát. Az együttes egyik kulcsembere Szucsánszki Zita, Elek Gábor felesége volt.

Az irányító Esztergomba is párjával együtt érkezett meg az akkor még harmadosztályú szerepléssel tervező csapathoz, és úgy volt, hogy csupán erőnléti edzőként vesz részt az esztergomi projektben.

Esztergomban két éven belül két osztályt terveztek váltani, az első lépcsőfokot aztán adminisztratív okokból fél hónap alatt megugrották.

A Siófok nem kapott licencet az élvonalra, így ott az előző idényben 13. helyen végzett NEKA mégsem esett ki az NB I/B-be. Az ott üressé váló hely a magyar szövetség (MKSZ) döntése alapján az elmúlt idényben az NB II északi csoportjában második Esztergomi Vitézeknek jutott.

A Vitézek 18 tagú játékoskeretében sok változás történt az elmúlt hetekben, hat maradó mellett tizenketten újonnan érkeztek, jó néhány jelentős élvonalbeli és nemzetközi tapasztalattal rendelkező kézilabdázó erősíti a csapatot. Az öthetes nyári alapozás során feszes program vár az esztergomi hölgyekre, akik az erőfejlesztő konditermi tréningek, a videoelemzős foglalkozások és a labdás taktikai edzések mellett négy felkészülési mérkőzésen csiszolódhatnak össze.

Először augusztus 11-én, pénteken 18 órától a szintén NB I B-s Kispest ellen tesztel a csapat hazai környezetben, majd augusztus 16-án az első osztályú Vác, augusztus 18-án a ferencvárosi ifjúsági csapat, végül pedig augusztus 25-én az NB I-es MTK ellen lépnek pályára Ábrahám Szilviáék. Elek Gábor az alapozás elkezdése kapcsán elmondta, komplex felkészülést terveznek, és újdonságként jelentős mérési rendszert és metódust hoztak be a napi munkába.

„Nagyon jó fizikai állapotban tért vissza a csapat a nyári pihenőt követően – szögezte le az Esztergom szakmai igazgatója. – Csak a legjobbakat tudom elmondani a játékosok állapotáról. Az első időszakban nyilván nagy jelentőséggel bír a fizikai felkészülés, de már taktikai és technikai elemekkel is elkezdtünk foglalkozni, az első labdás edzést például videózással indítottuk.

Elmondtam a kerettagoknak, hogy mérhetetlen koncentráció kell mindenkitől, hogy minél gyorsabban felvegyük a ritmust, és megtanuljuk, hogy melyek a csapat erősségei, továbbá hogy mit kell majd alkalmaznunk a mérkőzéseken ősztől. A lényeg és a legfontosabb azonban jelenleg az, hogy türelemre lesz szükség az újonnan formálódó csapatunk kapcsán. Feltétlenül az élmezőnyhöz szeretnénk tartozni a másodosztályban, meghatározó tényezője szeretnénk lenni a ligának. A realitások talaján állva nem gondolom, hogy esélyesek lennénk az élvonalbeli feljutásra, de semmiképpen sem a kiesés ellen akarunk küzdeni.

Az esztergomi együttes szeptember másodikán Szombathelyen kezdi a bajnoki küzdelmeket, a hazai mérkőzései pedig szombati napokon délután 16 órától kezdődnek a Suzuki Arénában.

(Borítókép: Szucsánszki Zita. Fotó: Németh Kata / Index)