A Veszprém az utóbbi évek legerősebb keretével ostromolja Európa trónját

GettyImages-1247199613
2023.09.13. 11:08
A Telekom Veszprém és az OTP Bank – Pick Szeged is rangadóval kezdi meg szereplését csütörtökön a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében.

A szegediek 18.45-től Máthé Dominik csapatát, a Paris Saint-Germaint látják vendégül, amelyet 2018-ban és 2020-ban is legyőztek házigazdaként. Azóta mindkét klub kerete alaposan kicserélődött, a csongrádiaktól távozott Bogdan Radivojevic, Rosta Miklós, Alexander Blonz, Mirko Alilovic és Kent Robin Tönnesen, de a legnagyobb változás, hogy tíz év után már nem Juan Carlos Pastor a vezetőedző és Marko Krivokapic a segítője, hanem egy szezon erejéig Kárpáti Krisztián és Vladan Jordovic irányítja a csapatot.

A játékoskeretbe érkezett a kapus Nagy Martin, a jobbszélső Szilágyi Benjámin, a lengyel jobbátlövő Szymon Dzialakiewicz, a spanyol beálló Carlos Molina, az orosz beálló Gleb Kalaras, a horvát balszélső Marin Jelinic, illetve a norvég kapus Emil Kheri Imsgard.

A Szeged a felkészülési időszakban a szlovén Gorenje Velenjét 34–27-re, a francia Chambéry Savoie csapatát 30–26-ra, az ugyancsak francia HBC Nantes-ot 32–30-ra, a szerb Partizan Beogradot 38–29-re verte, a Balatonfüreddel pedig 27–27-es döntetlent játszott. A csapat már egy rangadót is játszott a bajnokságban, és 36–34-re nyert a Ferencváros otthonában.

A nagy változások miatt nehéz lenne megjósolni, mire lesz képes a Szeged az A csoportban, ahol a PSG mellett a német bajnok THW Kiellel, a legutóbbi BL-ezüstérmes lengyel Kielcével, valamint a dán Aalborggal is megmérkőzik.

Az erőviszonyok alapján az északmacedón Eurofarm Peliszter, a horvát PPD Zagreb, valamint az anyagi gondokkal küzdő norvég Kolstad megelőzésére lehet reális esélyük Bánhidi Bencééknek, akik még soha nem jutottak be a BL négyes döntőjébe.

Kiss Bence, a Pick Kézilabda Zrt. cégvezetője a klub szezonnyitó sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a Bajnokok Ligájában a minimumelvárás a továbbjutás a csoportkörből.

A veszprémiek alapemberei közül Vladimir Cupara, Ilic Zoran, Sipos Adrián, Rasmus Lauge Schmidt és Manuel Strlek is távozott, érkezett viszont a spanyol kapus Ignacio Biosca García, az orosz balátlövő Szergej Koszorotov, a spanyol irányító Agustín Casado Marcelo, a francia balszélső Hugo Descat, a francia beálló Ludovic Fabregas, a svéd jobbátlövő Lukas Sandell, valamint a kapus Nagy Benedek.

Ludovic Fabregas
Ludovic Fabregas

A felkészülési időszakban a Tatabányát 31–29-re, a horvát RK Nexét 32–27-re, a portugál SL Benficát 37–23-ra, a szintén portugál FC Portót 34–31-re, az Eurofarm Pelisztert 35–28-ra, a fehérorosz Meskov Bresztet pedig 32–31-re győzte le a magyar csapat, a Kielcével pedig 26–26-os döntetlent játszott, illetve már egy bajnoki rangadón is túl van: 31–24-re nyert Tatabányán.

A bajnoki és Magyar Kupa-címvédő Veszprém összekerült a címvédő német Magdeburggal – vele kezd idegenben csütörtökön 20.45-kor –, a 11-szeres győztes Barcelonával és a dán bajnok GOG-gal. Ugyancsak a B csoportban szerepel Fazekas Gergő együttese, a Lengyel Kupa-győztes Orlen Wisla Plock.

Gulyás Péter, a Veszprém másodedzője az MTI-nek augusztusban elmondta, a vezetőség elvárása a BL-ben a legjobb négy közé jutás, de bizakodnak, hogy ennél szebbet is el lehet érni, ha minden rendben lesz, tehát nem sújtják sérülések a csapatot.

A meccseket szerdán és csütörtökön rendezik. A csoportok első két helyezettje a negyeddöntőbe, a 3–6. helyezettek a rájátszás első fordulójába jutnak. December 8-tól február 13-ig szünet lesz a BL-ben a januári olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság miatt. A négyes döntőre június 8–9-én kerül sor Kölnben.

A BL csoportbeosztása

  • A csoport: OTP Bank – Pick Szeged, THW Kiel (német), Barlinek Industria Kielce (lengyel), Paris Saint-Germain (francia), Aalborg HB (dán), Eurofarm Peliszter (északmacedón), PPD Zagreb (horvát), Kolstad HB (norvég)
  • B csoport: Telekom Veszprém, SC Magdeburg (német), Orlen Wisla Plock (lengyel), Barcelona (spanyol), GOG (dán), Montpellier HB (francia), FC Porto (portugál), RK Celje PL (szlovén)