Edzői dilemmáiról beszél az egyik legsikeresebb magyar szakember

2023.10.02. 17:07
Október 4. és 6. között hatodik alkalommal rendezik meg az őszi sporttudományos eseménysorozatot, a Sport és Innováció Konferenciát. Az előadások, valamint kerekasztal-beszélgetések sorát felvonultató, háromnapos eseménynek ezúttal is a Nemzeti Kézilabda Akadémia, valamint a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem ad otthont.

A konferencia idén is a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), valamint a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ közös eseménye. A TF október 5–6-án (csütörtökön és pénteken) az egyetem budapesti campusán fogadja az előadókat és az érdeklődőket, míg a NEKA azt megelőző napon, október 4-én (szerdán) lesz vendéglátó. A konferencia kiemelt együttműködő partnere a Magyar Olimpiai Bizottság.

Sterbenz Tamás az egyetem rektoraként a konferencia hétfői sajtóeseményén kiemelte: a NEKA és a MOB két olyan partnerük, amelyek meghatározó szereplői a sportnak. Hozzátette: a TF-en a speciális oktatási hét során különböző programokkal várják a diákjaikat, továbbá a sport iránt érdeklődőket, míg a tematikus expójukon több mint 30 kiállító – vállalat és sportszervezet – jelenik meg. Ezeken felül sor kerül egyetemek közötti sportversenyekre, valamint egyéb, sporton túlmutató fontos témákat is megvitatnak a résztvevők a kerekasztal-beszélgetéseken.

„A fókusz ezúttal az edzők innovatív képzési módszerein van, vagyis hogy az utóbbi évek, évtizedek változásaira miként képesek reagálni a szakmabeliek.”

Mocsai Lajos a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet fenntartó kuratórium elnökeként elmondta: a sportban kulcsfontosságú szerepe van az edzőnek, továbbá annak a szakembernek, aki sportágtól függően hat, nyolc, vagy akár tíz, a sportot körülvevő tudományterületet képes átlátni, annak eredményeit használható módon a stáb munkájába integrálni.

„A csapatsportágakat illetően a magyar edzőket keressük. Magyar csapatok mellé, magyar játékosokhoz magyar edzők kellenek, és érjenek el együtt magyar sikereket.”

A MOB elnökeként Gyulay Zsolt elmondta: a Testnevelési Egyetem szakemberei évtizedek óta aktív résztvevői, fontos szereplői az olimpiai mozgalomnak. A konferencia méltó helye a TF, amely a sportvezető- és edzőképzésben is kiemelt tevékenységet folytat.

Gyulay Zsolt beszélt a MOB kettős karrierprogramjáról, majd mindenekelőtt azt emelte ki, hogy az nem keverendő össze más, hasonló jellegű kezdeményezéssel.

„Az élsportolói karrier során gyakran előfordul, hogy a profi versenyzők mentálisan, lelkileg nem készülnek fel kellően a civil életre, illetve tízéves koruktól ugye ők csak arra gondoltak egoistaként, hogy másokat legyőzzenek. A sikeres EYOF-versenyzők nyolcvan százaléka viszont abbahagyja a sportolást, mielőtt eljutna a felnőtt versenysportig. Sokan közülük kiégnek vagy csalódottak lesznek, így viszont nem töltenek be hasznos szerepet a társadalomban, pedig a képességeik alapján hivatottak lennének rá. Ezért fontos egyszerre a sport és a tanulás, és ezért alkottuk meg a kettős karrierprogramot, amelyben nem az anyagi támogatáson van a hangsúly, hanem egyfajta mentoráláson.”  

Fábián László, a MOB főtitkára elmondta: az elmúlt két-három, pandémiával is terhelt évben elmélyülhettek fontos sportszakmai kérdések elemzésében. Ezek során megerősítést kaptak, hogy az olimpiai szereplésen túl a MOB egyik fontos feladata, hogy innovatív módszerekkel járuljanak hozzá a magyar sport fejlődéséhez. Hozzátette: a gyerekeket korán szembesíteni kell az olimpiai értékekkel, a fiatalokat pedig a pályán tartani.

„A kettős karrierprogram egyénre szabottan nyújt segítséget a nehézségekkel küzdő sportolóknak.”

Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője kiemelte: nemcsak a játékosok, hanem az edzők mentális állapotával is fontos foglalkozni. Az edzőket illetően hozzátette: olyan trénerek tudnak érvényesülni, sikereket elérni, akik képesek különböző, a sporthoz szorosan kapcsolódó tudományágakat összekapcsolni. Emellett pedig ráadásként olyan kollégák veszik körül, akik szakterületükön túlmenően kiválóan kommunikálnak a sportolókkal.

Saját példáját említve felidézte: válogatottként az ő junior korosztályából csupán ketten jutottak el a felnőtt nemzeti csapatig. Ez a téma ugyancsak szerepel a szerdai előadások programjai között, miként az általa különösen nagy érdeklődéssel várt „edzői dilemmák” kérdéskör, amelynek előadója édesapja, Mocsai Lajos lesz.

A korábbiakhoz hasonlóan az idei Sportinno egyik betétprogramja lesz a TF-en a Németh Ferenc-fotókiállítás, amellyel a Nemzeti Sport 2013. szeptember 4-én elhunyt kiváló fotósára emlékeznek.