2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Javított a magyar válogatott, kétgólos győzelmet aratott Ausztriában

2023.10.15. 19:00
A magyar női kézilabda-válogatott 34–32-re győzött az osztrákok vendégeként vasárnap az Eurokupa második fordulójában, Schwechaton.

A szerdai nyitófordulóban Debrecenben a magyar válogatott 38–31-re kikapott a világ- és Európa-bajnoki címvédő Norvégiától, míg az osztrákok 33–27-es vereséget szenvedtek Svájcban.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány az elkövetett hibák kijavítását tűzte ki célul a soron következő megméretésre, külön kiemelve a védekezés csiszolását. A második körben a nemzeti csapat a Bécshez közeli Schwechaton az osztrákok vendége volt, akikkel legutóbb 2019 júniusában találkozott, akkor kettős győzelemmel jutott ki a világbajnokságra a magyar válogatott.

Ezúttal az első perceket magyar részről Szemerey Zsófi hárításai jellemezték, támadásban viszont többször is hiba csúszott a befejezésekbe és az utolsó passzokba is. Még az első félidő dereka előtt Golovin időt kért, ez némileg változtatott a játék képén, védekezésben és támadásban is valamelyest koncentráltabb teljesítményt mutatott a vendég együttes, amely egy közel ötperces osztrák gólcsendet kihasználva tudott 13–10-re ellépni.

Megszerezte első góljait a válogatottban debütáló Simon Petra, aki a beteg Vámos Petra helyére került a keretbe azt követően, hogy a hét első felében még a junior válogatottal készült. A nagyszámú magyar szurkoló buzdítása mellett – a kihelyezett zászlók alapján érkeztek drukkerek a többi között Ajkáról, Nagykanizsáról, Vácról és Mosonmagyaróvárról is – a nyitó játékrész hajrájában a továbbra is sok pontatlansággal játszó válogatott magabiztosan tartotta 4-5 gólos előnyét.

A fordulást követően emberelőnyben, üres kapus gólt is szerezve zárkózni kezdett a házigazda, majd – magyar időkérés ellenére – ki is egyenlített. Közel hat perc telt el a második félidőből, mikor Simon révén először betalált a magyar válogatott, amely újra vezetést szerzett, majd előnyét gólról-gólra növelve ismét öttalálatos különbséget alakított ki. Innen közelebb zárkózni még tudott a hazai fél, az utolsó fél percre egy találatra is, ismételten egyenlíteni azonban már nem, így végül kétgólos sikernek örülhetett a magyar együttes és szurkolótábor. A kiválóan irányító Debreczeni-Klivinyi Kinga az utolsó másodpercekben térdét fájlalva maradt lent támadás közben, támogatással hagyta el a játékteret.

Ez volt a két fél 59. mérkőzése, magyar szempontból két döntetlen és 11 vereség mellett a 46. győzelem született meg.

A sorozat további meccseit február végén, március elején, majd április elején rendezik. Az Eurokupában azok a csapatok vesznek részt, amelyek nem lépnek pályára a jövő decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

Női Eurokupa, 2. forduló:

  • Ausztria–Magyarország 32–34 (15–19)

Szombaton játszották:

  • Norvégia–Svájc 44–29 (23–18)

Az állás: 1. Norvégia 4 pont, 2. Magyarország 2 (65-70), 3. Svájc 2 (62-71), 4. Ausztria 0

(MTI)