Lendületben maradt az FTC női kézicsapata: vendégként nyert a BL-ben

2023.11.19. 16:05
Az elmúlt idényben döntős FTC-Rail Cargo Hungaria döcögős kezdés után magabiztosan, 35–23–ra győzött a lengyel Zaglebie Lubin vendégeként a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 8. fordulójában, vasárnap.

A BL-csoportkört rosszul kezdő Ferencváros egy hete hazai pályán 35–22–re nyert mostani vendéglátója ellen, ezzel szerezte meg második sikerét a csoportkörben – emelte ki beszámolójában a Magyar Távirati Iroda. Azóta szerdán még nagyobb skalpot gyűjtött be ugyancsak az Elek Gyula Arénában: a bajnoki rivális Győrt múlta felül 28–22-re az NB I–ben.

Négy és fél percet kellett várni az első hazai gólra, először 7–6-nál mutatott lubini vezetést az eredményjelző. Kétgólosnál nagyobb előnyt egyik fél sem tudott kiharcolni a szoros és kiegyenlített első húsz percben (11–11). A félidő hajrájához közeledve a hetest is hárító Böde-Bíró Blanka vezérletével előrelépett védekezésben Allan Heine vezetőedző együttese, amely négy találatra lépett el (13–17), és ebből a kapkodós utolsó percben hármat meg is őrzött a szünetre.

A találkozó egyik fontos kérdése a két pont sorsán túl az volt, hogy Andrea Lekic – Görbicz Anita, a montenegrói Jovanka Radicevic, illetve a román Cristina Neagu után negyedikként – eléri–e az 1000 gólos határt a BL–ben. A 36 éves szerb irányító az első félidőben négyszer volt eredményes, így csupán egy találatra volt szüksége a mérföldkőhöz.

A fordulás után a Lubin hét perc alatt egyszer tudott eredményes lenni, miközben Böde–Bíró folytatta remek teljesítményét a Ferencváros kapujában, elöl pedig elsősorban Márton Gréta szórta a gólokat. 24–17-es ferencvárosi vezetésnél időt kért a vendéglátó, ez sem törte meg a zöld-fehérek lendületét, a 43. percben már 10 volt közte (17–27). Lekic 1000. BL-gólja a 48. percben született meg, a nem túl magas színvonalú utolsó tíz perc kérdése csupán annyi volt, mekkora különbséggel diadalmaskodik a magyar együttes. Végül 12 gólos lett a siker, ezzel a Ferencváros sorozatban hatodik tétmérkőzését nyerte.

A találkozó legeredményesebbjeként a lubini Karolina Kochaniak-Sala csapata góljainak közel felét szerezve 11 találattal zárt, ferencvárosi részről Márton Gréta és Lekic egyaránt hétszer volt eredményes, utóbbi így pályafutása során 1002-nél tart a sorozatban. Böde-Bíró 16 védéssel vette ki részét a sikerből.

Márton Gréta feltöltődve és nagy várakozással várja a vb-t

Márton Gréta a Kossuth Rádiónak úgy fogalmazott: a döcögős kezdéshez hozzájárulhatott, hogy szombaton közel tízórás buszutat követően érkeztek Lengyelországba.

Nagyon örültem annak, hogy ez csupán az első negyedórában látszott, utána tudtunk ritmust váltani és meg tudtuk fékezni a lengyelek gyors lerohanásait, s a végén ennek a nagyarányú győzelemnek örülhettünk.

Kitért az ellenfél kapusára is.

„A szerdai Győr-mérkőzés után volt bennünk némi fáradtság, meg kellett magunkat emberelnünk játék közben és túl kellett járnunk az eszén, mert nagyon jó formában védett.”

Hozzátette, feltöltődve és nagy várakozással várja a hónap végén kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, holnap már találkoznak is a válogatott kerettel és megkezdik a felkészülést.

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mit tudunk majd kihozni magunkból. Pontosan tudja mindenki, mennyire fontos ez a világverseny a magyar válogatott számára, mindenki teljes mértékben oda fogja tenni magát és koncentrálni fog.

Márton azt emelte ki, hogy igazából akkor lesz elégedett, ha mindenki kiadja magából a maximumot.

„Az lenne a legfontosabb, hogy a legjobb nyolc csapat közé be tudjunk kerülni, ez óriási munka, mindennek, a csillagoknak is úgy kell állniuk, hogy nekünk ezen a világbajnokságon most jó legyen. Ehhez természetesen tenni is kell, úgyhogy rengeteg munkát fogunk beletenni.”

(Borítókép: MTI/Bodnár Boglárka/archív)