Tóth Tímea: A világ egyik legjobb játékosa is lehettem volna, ha sportpszichológus foglalkozik velem fiatalon

2023.11.26. 10:11

A kétszeres olimpikon kézilabdázó, kétszeres vb-érmes balátlövő Tóth Tímea a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben a közelmúltban elszenvedett súlyos traumáiról és a sportban bekövetkezett fejlődési útjáról mesélt. 

Tóth Tímea legfontosabb gondolatai a következők voltak:

  • A jövő héten kezdődő világbajnokságról úgy nyilatkozott: optimista, szerinte a lányok szépen felkészültek a meghatározó, Montenegró elleni mérkőzésre, Paraguay és Kamerun pedig nem okozhat problémát a csoportban. 
  • Miután abbahagyta az élsportot a negyedik térdműtétje után, hatalmas űr keletkezett az életében. Azóta a Sport Televízióban nyolc éve szakérti a női kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzéseket, emellett öt éve vezeti a Békásmegyeren található Gyermekeink Sikeréért Sportegyesületet, ahol – az U12-es korosztállyal bezárólag – körülbelül hatvan gyerekkel foglalkozik.
  • Magánéletét megrázkódtatások kísérték: 2019-ben elveszítette a gyermekét, aki 12 napot élt, 2021-ben pedig mellrákot diagnosztizáltak nála. Családja és onkopszichológusa mellett erős hite segítette a túlélésben. Másrészt az élsport komoly tartást adott neki, a pályán megtapasztalta, hogy az életben semmit sem adnak ingyen. A humor sokszor átlendítette a holtponton.
  • Nagy álma, hogy anya lehessen, férjével a kemoterápia előtt megcsinálták a petesejt-stimulációt, a lombikban bíznak. 
  • 2002-ben, 22 évesen lett válogatott, de mindig kérdéses volt, hogy bekerül-e a világversenyre nevezett keretbe. Sok jó játékos és posztrivális miatt meg kellett küzdenie azért, hogy bent is maradjon. Sokat tanult Kökény Beától a Ferencvárosban, és Görbicz Anita mellett könnyű volt számára támadásokat vezetni. 
  •  A 2008-as szezonban ő volt a BL gólkirálynője, de egyszer itthon is megszerezte a címet az NB I-ben, azonban sajnálja, hogy soha nem emelhetett a magasba trófeát. Egyszer kapott a szurkolóktól egy műanyag koronát. Elmondása szerint ha fiatalon lett volna sportpszichológusa, akár a világ egyik legjobb játékosává is válhatott volna.