Grönland, Kazahsztán és Ukrajna is kézisulit kapott a női vb nyitónapján

2023.11.30. 09:39
A világbajnoki és Európa-bajnoki címvédő Norvégia a papírformának megfelelően kiütéses győzelemmel kezdte meg a szereplését a 32 csapatot felvonultató olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságon, amelynek csoportkörében 43–11-re lelépte a grönlandi válogatottat szerdán.

A nyitónap legsimább találkozóján a társházigazda skandinávok közül az egyaránt Győrben kézilabdázó beálló Kari Brattset négy, a jobbszélső Emilie Hovden és az irányító Stine Oftedal egy–egy góllal járult hozzá a sikerhez, sőt, hét védése mellett a kapus Silje Solberg is betalált – számolt be összefoglalójában az MTI különtudósítója a helyszínről.

A norvégok október közepén Debrecenben 38–31–re győzték le azt a magyar válogatott, amely számára ma 20:30–kor, a Paraguay elleni találkozóval veszi kezdetét a vb.

A C csoport másik összecsapásán az osztrákok meglepetésre 30–29-re nyertek a Koreai Köztársaság ellen. A Mosonmagyaróvár balátlövője, Ines Ivancok hatszor volt eredményes Ausztria színeiben, az ázsiai együttesben a Győr jobbátlövője, Rü Unhi ugyancsak hatszor talált be.

A nyitónapon még a G csoportban, a dániai Frederikshavnban rendeztek meccseket. A spanyolok ugyancsak magabiztos sikerrel kezdtek, kiütéses győzelmükön kétszer annyi gólt szereztek, mint veszteskazah ellenfelük.

A brazilok sem bízták a véletlenre, és 35–20-ra verték az ukránokat. A Győr balátlövője, Bruna de Paula Almeida és a Debrecen jobbszélsője, Mariana Costa egyaránt hét góllal járult hozzá a sikerhez. A túloldalon az Alba Fehérvár irányítója, Tamara Smbatian négyszer talált be.

Női világbajnokság, csoportkör, 1. forduló:

C csoport (Stavanger):
Norvégia–Grönland 43–11 (19–7)
Ausztria–Koreai Köztársaság 30–29 (16–12)

G csoport (Frederikshavn):
Spanyolország–Kazahsztán 34–17 (14–8)
Brazília–Ukrajna 35–20 (17–10)

A csoportokból az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe.

(Borítókép: ihf.info)