A Barca visszavág: kiélezett kézicsata és hazai vereség Veszprémben

2023.12.01. 08:31
A Telekom Veszprém kézilabdacsapata kiélezett csatában, 31–30-ra kikapott otthon a Barcelonától a férfi Bajnokok Ligája csoportkörének 9. fordulójában, csütörtökön, így a katalánok visszavágtak az egy hónappal ezelőtti, hazai vereségért.

A „hét mérkőzését” megelőzően mindkét csapat 14–14 ponttal állt a B csoport első, valamint második helyén. A felek október végén találkoztak egymással Barcelonában, a találkozó 41–36-os veszprémi sikerrel zárult, amely a „blaugrana” egyetlen veresége az idei kiírásban. A győzelem történelmi volt: a bakonyi alakulat azt megelőzően még soha nem nyert a spanyol sztárcsapat otthonában.

Momir Ilicsnek, a veszprémi vezetőedzőnek két hiányzóval kellett számolnia: Jehia El-Dera és Mikita Vailupau sem tudta vállalni a játékot.

A vendégeknél a több poszton bevethető Blaz Janc hiánya jelenthetett komolyabb gondot, míg Domen Makuc hosszú időre esett ki. Antonio Carlos Ortega kerete azonban nélkülük is bombaerős, a felek múltkori találkozóján 7–7 alkalommal eredményes Dika Mem és Timothey N'guessan ott volt a nevezettek között.

A mérkőzés elején kapkodott a Veszprém, több hazai támadást eladott labda akasztott meg, de a Barca mégsem tudott érdemi előnyt kovácsolni ebből. A magyar bajnok a játékrész közepén átvette a vezetést, ekkor a vendégeknek kellett futniuk az eredmény után. A félidő utolsó perceiben azonban a bakonyiak támadójátéka ismét visszaesett, amelyben nagy szerepe volt a katalánoknál történt kapuscserének. A szünetre nem alakult ki komolyabb különbség, a dudaszó pillanatában 17–15-re vezetett a Barcelona.

Ilics tanítványai a második félidőben néhány perc alatt ledolgozták a hátrányukat, a játékrész közepén pedig összejött a fordítás is, majd ezt követően fordulatossá vált a mérkőzés. Ortega cserékkel gondolta felturbózni a katalánok eredménytelen támadójátékát, de a hazai támadások is kevés sikert hoztak, a befejezéseknél nem mindig voltak elég higgadtak a veszprémiek. Az utolsó percekben feszültté vált a légkör, a játékosok némi felvillanás után ismét sorra hibáztak mindkét oldalon.

A mérkőzést végül a vendégek kapusa, a mérkőzés legjobbjának választott Perez de Vargas „döntötte el”, aki veszprémi ziccerek sorát hárította.

Pedig Ilics együttesének több helyzete volt, hogy a maga javára fordítsa az ütközetet, végül 31–30-ra mégis alulmaradt.

A Bajnokok Ligája B csoportjában a Barcelona 16 ponttal erősítette meg első pozícióját, a katalánokat a Veszprém és a Magdeburg követi, egyaránt 14 ponttal. A veszprémiek december 7-én a Wisla Plock vendégei lesznek az őszi szezon utolsó fordulójában.

A másik csoport magyar érdekeltségű mérkőzésén az OTP Bank–Pick Szeged szerdán 30–25-re kikapott az RK Zagreb otthonában.