A mumus megint lecsapott, eggyel távolabb az olimpiai álomtól a női kézisek

2023.12.04. 22:02 Módosítva: 2023.12.04. 22:08
Hiába vezetett három góllal a szünetben, végül 24–18-ra kikapott a magyar női kézilabda-válogatott a montenegróitól, ezzel két ponttal, másodikként jutott tovább a csoportjából az olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntős szakaszába. A második játékrész elején volt egy 14 perces periódus, amikor csak egy gólt tudott szerezni a magyar csapat.

A csoportelsőség és így négy, a középdöntőbe vitt pont volt a tét Helsingborgban, mindez egy olyan ellenféllel szemben, amelyet a mieink még sosem tudtak legyőzni világbajnokságon.

A magyar női kézilabda-válogatottnak a B csoport első két találkozója nem okozott gondot: csütörtökön Paraguayt 23 gólos különbséggel (35–12) győzte le, szombaton pedig Kamerunt múlta felül 39–20-ra. Golovin Vlagyimir együttese így –továbbjutását már biztosítva – nyugodtan készülhetett a csoportrangadóra és kulcsfontosságú mérkőzésére, az ugyancsak hibátlan, tavalyi Európa-bajnoki bronzérmes Montenegró ellen. Azonban a csapat átalakulóban van: egyik legnagyobb sztárjuk, Jovanka Radicsevics tavaly búcsút intett a válogatottnak, Milena Raicsevics klubkonfliktus miatt nincs a vb-n, Djurdjina Jaukovics pedig súlyos térsérülése miatt kényszerült kihagyni a nagy tornát. 

A két válogatott eddig kilenc alkalommal találkozott, ötször a mieink, négyszer a balkániak győztek. Legutóbb 2021-ben, a tokiói olimpiára való felkészülés során mérkőzött meg a két nemzeti együttes, akkor Magyarország hatgólos különbséggel (28–22) győzött.

A magyaroknál hétfőn az előző találkozón bemutatkozott Bukovszky Anna, illetve az átlövő, Albek Anna nem került a meccskeretbe, míg a kisebb sérüléssel bajlódó Győri-Lukács Viktória és Márton Gréta vállalni tudta a játékot.

Visszafogott magyar kezdés, lendületes folytatás Simon és Böde-Bíró vezérletével

A találkozó jelentősége a lelátói hangulaton is érződött, ennek ellenére a mieink támadása azonnal egy technikai hibával kezdődött. A kontrából a korábbi Ferencváros-játékos, Itana Grbics talált be. Ellépni azonban nem tudtak a balkániak, az azonnali választ a combhúzódásból visszatérő Győri-Lukács Viktória lőtte. Montenegró koncentráltabban kezdte meg az összecsapást, míg a mieink eladott labdákkal és technikai hibákkal tűzdelt játékot mutattak be. Bojana Popovicsék jó védekezéssel és védésekkel, kialakított helyzetekkel és pontos passzokkal indítottak, így nyolc perc után 3–1-re vezettek.

Hatperces gólcsendet követően Szöllősi-Schatzl Nadine talált be, de az ellenfél továbbra is jól lassította a játékot, ami neki ugyan kedvezett, a mieinknek látványosan nem ízlett. A magyar válogatott elkezdte felvenni az üzemi hőmérsékletet és kialakított helyzeteket, ám a játék ezen periódusában a kapus Marta Batinovics nehezítette meg dolgunkat, így negyedórányi játék után, egygólos hátránynál (3–4) Golovinnak ki is kellett kérnie az első idejét.

Simon Petra időkérést követő beállítása jó húzásnak tűnt, nagyon bátran szállt be a meccsbe: góljával és gólpasszával át is vettük a vezetést (5–4), és innen már a magyarok diktálták a tempót. Popovics érezte, hogy fordul a meccs lélektana, így ő is kikérte első idejét, hogy megszakítsa Klivinyi Kingáék menetelését. A terv jó volt, csak nem vált be, a magyar kapuban ugyanis Böde-Bíró Blanka lehúzta a rolót, így a félidőre 10–7-es magyar vezetéssel mentek a csapatok.

Második félidei magyar vesszőfutás

Montenegró a második félidőt emberelőnyben kezdte egy utolsó másodperces rossz csere miatt, amit azonnal ki is használt. A magyaroknak is megvoltak a lehetőségei, de Batinovics érezte az irányokat, mindig ott volt, ahová a labda ment, és egymás után négy lövést is hárítani tudott. Miután támadásban a balkáni csapat kihasználta a helyzeteit, így 5–0-s szériát követően a 39. percben már Montenegró vezetett kettővel (13–11).

Klujber Katrin és Klivinyi is hibázott jó helyzetben, végül Vámos Petra törte meg a mieink gólcsendjét, a 45. percre fordulva 14–12-re módosította az állást. Gyors gólváltás után az utolsó negyedórának is mínusz kettőről vágtak neki Golovinék, ám a játék képe alapján úgy tűnt, ha sikerül lerázni a második félidei fásultságot, simán vissza lehet még innen jönni...

De az idő egyre csak fogyott, miközben a montenegrói kapusok védési hatékonysága egyre csak nőtt, miként a különbség is az ő javukra. Az 50. percben már 18–14-re mentek Marta Batinovicsék – mi pedig még mindig csak négy találatnál jártunk a fordulás óta! Golovin kihasználta az utolsó időkérését is, ám a következő gólt megint mi kaptuk.

Az utolsó percek sem hozták meg az áttörést, hiába a hajrára beszállt Juhász Gréta bombái, ezek a gólok is csak arra voltak elegendők, hogy az egyre nagyobbá váló rohanásban hol négy, hol öt találaton billegjen a montenegrói fór. Az idő szorításában képtelenek voltunk kellő hatékonysággal és gyorsasággal támadni, miközben a piros mezesek szinte minden szögből mattolták a magyar védelmet. Szimbolikus volt, amikor Márton Gréta pattintása az 58. perc elején a lécről kifelé pattant, Batinovics pedig máris úgy ünnepelt, mintha lefújták volna a találkozót.

Annyiból igaza volt, hogy a lényegi rész befejeződött, s bármennyire is nem akartuk ezt elismerni, a hajó ott ment el, amikor a szünetet követően tizennégy perc alatt mindössze egyszer sikerült bevenni a montenegrói kaput.

A végén a balkáni mumus hat góllal is ellépett, és 24–18-ra győzött, amivel megnyerte a csoportot, és négy pontot vihet magával a középdöntőbe.

Az A csoportból a társrendező svédek, a horvátok és az erőviszonyok alapján valószínűleg a szenegáliak várnak majd a mieinkre a folytatásban... A cél továbbra is a nyolc közé kerülés, és így az olimpiai selejtezőt jelentő helyezés megkaparintása. Csak a reméltnél nehezebb úton.

Női világbajnokság, csoportkör, 3. forduló:

B csoport (Helsingborg):
Montenegró–Magyarország 24–18 (7–10)
Kamerun–Paraguay 26–23 (12–12)
A végeredmény: 1. Montenegró 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Kamerun 2, 4. Paraguay 0

D csoport (Stavanger):
Franciaország–Szlovénia 31–27 (17–15)
Angola–Izland 26–26 (15–14)
A végeredmény: 1. Franciaország 6 pont, 2. Szlovénia 4, 3. Angola 1 (79–86), 4. Izland 1 (72–87)

F csoport (Herning):
Németország–Lengyelország 33–17 (19–10)
Japán–Irán 42–10 (20–3)
A végeredmény: 1. Németország 6 pont, 2. Lengyelország 4, 3. Japán 2, 4. Irán 0

H csoport (Frederikshavn):
Hollandia–Csehország 33–20 (14–8)
Argentína–Kongó 31–26 (14–15)
A végeredmény: 1. Hollandia 6 pont, 2. Csehország 4, 3. Argentína 2, 4. Kongó 0

(A csoportok első három helyezettje jutott a középdöntőbe, a negyedikek az alsóházi rájátszásban az Elnök-kupáért folytatják szereplésüket.)