Lázár János mondatta fel a Ferencvárosi Torna Clubot szponzoráló szerződést

2024.01.23. 14:33
Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke hétfő este tudatta, hogy a klub női kézilabdacsapatának egyik szponzora, a Mahart-Passnave Kft. váratlanul felmondta szponzorációs szerződését. A klubelnök szerint ez vérlázító és primitív lépés volt a cégtől. Ezt követően az Építési és Közlekedési Minisztérium reagált a hírre, amelyben leírta, miért döntött a szponzorációs szerződés felbontása mellett a Bényi Szabolcs vezette vállalat.

„Hátba szúrták kézilabdázóinkat!” – feliratú képet közölt hétfő este Kubatov Gábor közösségimédia-oldalán, amelyre Bényi Szabolcs, a Mahart-Passave Kft. vezérének képét is rászerkesztette. A dühös klubelnök arról számolt be, hogy a női kézilabdacsapat egyik szponzora, az előbb említett vállalat váratlanul felbontotta a klubbal kötött szponzorációs szerződését. Kubatov szerint a cég indoka az volt, hogy a csapat a szerződés 3 éves meghosszabbítása után sokkal gyengébben teljesített. 

Kubatov viszont emlékeztetett, ennek nincs semmilyen alapja, mivel az FTC Rail-Cargo Hungaria kimagasló sikereket ért el az elmúlt időkben, mint például a Magyar Kupa-győzelem, vagy a Bajnokok Ligája négyes döntőjében nyújtott, örökre emlékezetes teljesítmény. Az FTC elnöke primitívnek és vérlázítónak nevezte Bényi Szabolcsék döntését. 

A történtek másnapján az Építési és Közlekedési Minisztérium hivatalos közleményben reagált a hírre, amelyben leírja, hogy az érdekeltségébe tartozó vállalat szponzorációs szerződését Lázár János építési és közlekedési miniszter mondatta fel. 

Lázár János építési és közlekedési miniszter minden, az Építési és Közlekedési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlásába tartozó vállalatnál, háttérintézménynél elrendelte a szponzorációs szerződések felmondását, illetve megtiltotta új támogatási együttműködések megkötését. A közösségi közlekedést biztosító cégek forráshiányos helyzetében az ilyen típusú támogatások folyósítása nem időszerű, a miniszteri döntés értelmében felszabaduló forrásokat az érintett cégeknek szolgáltatásaik minőségének javítására, és munkavállalóik bérnövelésére kell fordítaniuk

– olvasható közleményükben. Az egyébként nem ismert, hogy az állami kézbe tartozó cég pontosan mekkora összeggel támogatta a Ferencváros női kézilabdacsapatát, de Kubatov elmondása szerint a szerződés felbontásával ellehetetlenítik a csapat működését. 

Annyi viszont köztudott, hogy az előző szponzorációs szerződésben a vállalat 2018 és 2023 között nettó 18 millió forinttal támogatta az FTC-t. Kubatov bejegyzésében egyébként még arról is írt, hogy Bényi Szabolcs mit sem sejt a nemzeti érzésekről és a sport oktatásban betöltött szerepéről.