Minden idők legnagyobb gólja után Eb-döntősők az olimpiai bajnok franciák – videó!

2024.01.26. 19:43
Az olimpiai bajnok Franciaország elképesztően gyenge második félidő ellenére egy időn túli bombának köszönhetően hosszabbításra mentette a címvédő svédek elleni férfi kézilabda-Európa-bajnoki elődöntőt, amelyet végül 34–30-ra megnyert. A másik összecsapást pedig egy kiélezett mérkőzésen Dánia nyerte, így megismétlődik a tavalyi vb-döntős párosítás a kontinenstorna fináléjában, vasárnap Kölnben.

A két csapat legutóbb a tavalyi vb negyeddöntőjében nézett szembe egymással, amelyet a franciák magabiztosan megnyertek, előtte viszont a budapesti Eb ugyanezen szakaszában a svédek múlták felül a sztáregyüttest. 

Francia dominancia

Az első percekben fej-fej mellett haladtak a nemzeti együttesek, azonban a franciák 6–0-s sorozattal helybenhagyták az ellenfelet, ezzel szűk negyedóra után már gyakorlatilag behozhatatlan előnybe kerültek (10–4). A svéd szövetségi kapitány is érezte, hogy elúszhat a döntő, és kikérte első idejét, ami a góltermelést meg is indította, az ellenfél menetelését viszont nem tudta megállítani. A félidő további részében is rengeteg technikai hibával és rontott lövéssel játszott a sárga mezes csapat, aminek a vége számukra hatgólos hátrány volt harminc perc játék után (17–11). 

Svéd kapaszkodás, elképesztő végjáték

A második játékrész első szűk tíz perce a svédekről szólt: 6–1-es szériával 18–17-re feljöttek, amit a francia szövetségi kapitány is megelégelt. De a fejmosás sem tudta megállítani az ellenfél menetelését, a következő svéd támadásból gól született, és 4–4 után ismét döntetlen állt az eredményjelzőn. Az iksz után a franciák megrázták magukat, így megint a sárga mezeseknek kellett zárkózni, de nem engedték messzire Karabaticékat, így a hajrára 21–20-as állásról fordultak. Az utolsó percekre teljesen lefagyott a francia csapat, az ellenfél viszont nagyon élt: Hampus Wanne találatával már 25–23-ra vezettek, és karnyújtásnyira voltak a döntőtől, de Elohim Prandi időn túli szabaddobásából óriási bombát akasztott, és hosszabbításra mentette a találkozót (27–27). 

A kétszer ötperces hosszabbításban a franciák domináltak, ugyanis három gól után tudott csak válaszolni a svéd alakulat, a felállás pedig a szünet után sem változott. Megremegett a svéd csapat, a gólkényszer alatt pedig kijött a két csapat közti különbség, és végül 34–30-ra győzött Franciaország.

Friss hír: a svédek óvást nyújtottak be az európai szövetséghez az utolsó percek bírói döntései miatt (a lövés pillanatában valóban lépett a francia egyenlítést jegyző gólszerző), az elbírálás már folyamatban van. 

Német menetelés, dán szenvedés – a szünet után viszont jött a világbajnoki henger

Az esti mérkőzésen a németek kezdték jobban a találkozót és rendre ők kerültek előnybe, a dánok viszont a masszív védekezésnek és a kapus bravúroknak köszönhetően tartották a lépést, és a játékrész felénél ismét döntetlenre álltak a csapatok (7–7). A házigazdák kapujában a klasszis, Andreas Wolff is elképesztő védéseket mutatott be, amiből rendre gólt szerzett a német csapat, ennek köszönhetően pedig kisebb előnyt harcolt ki, amit a szünetig meg is tudott tartani, végül 14–12-vel ért véget az első félidő. 

GettyImages-1963269579
Fotó: Lars Baron / Getty Images Hungary

A fordulás után ismét lehetősége nyílt a világbajnoknak a fordításra, ez sikerült is, innen pedig át is vette az irányítást, és hiába kapaszkodott a házigazda, a fehér mezes dán csapat már nem engedte ki a kezéből az előnyt, és végül 29–26-ra nyert.

Az Európa-bajnokság döntő hétvégéje a magyar válogatott helyosztó mérkőzésével kezdődött, amelyet egy elképesztő, 3–0-s véghajrával meg is nyert Szlovénia ellen, ezzel pedig története legjobb kontinenstorna-szereplését produkálta Chema Rodríguez vezetésével. 

Férfi kézilabda-Európa-bajnokság:

Az 5. helyért:

Magyarország–Szlovénia 23–22 (12–13)

Elődöntő:

Franciaország–Svédország 34–30 (17–11, 27–27, 30–28) – hosszabbítás után

Dánia–Németország 29–26 (12–14)

A további program, vasárnap:

a 3. helyért: Németország–Svédország 15.00

döntő: Franciaország–Dánia 17.45