A férfiaknál dán, a nőknél norvég játékost választottak az év kézilabdázójának

2024.03.22. 15:29
A férfiaknál a dán Mathias Gidsel, a nőknél pedig a norvég Henny Reistad lett a Nemzetközi Kézilabda Szövetségnél (IHF) a 2023-as esztendős legjobb játékosa.

Az IHF pénteken hozta nyilvánosságra, hogy a német Füchse Berlint erősítő Gidsel kapta a legtöbb voksot a férfiaknál. A 25 éves átlövő a tavaly vb-n gólkirály volt, csapatával pedig aranyérmet nyert. Gidsel a harmadik dán férfi kézilabdázó, aki kiérdemelte a díjat, előtte Mikkel Hansen (2011, 2015, 2018) és Niklas Landin (2019, 2021) győzött.

Mathias Gidsel
Mathias Gidsel
Fotó: Getty Images

A nőknél a dán Esbjerg játékosa, Henny Reistad nyert. A norvég válogatott címvédőként a tavalyi vb-n második lett, őt pedig a torna legértékesebb játékosának választották. A dánok ellen hosszabbításban megnyert elődöntőben 15-ször volt eredményes. Ötvenkét találatával második lett a vb-góllövőlistán, a Bajnokok Ligájában pedig 142-szer talált be, amivel a legeredményesebbnek bizonyult.

Az átlövő a hetedik norvég női kézilabdázó, akit az IHF-nél az év játékosának válaszottak. Korábban Trine Haltvik, Cecilie Leganger, Gro Hammerseng, Linn-Kristin Riegelhuth, Heidi Löke és Stine Bredal Oftedal érdemelte ki ezt az elismerést.