Vb-elődöntős a Veszprém, a magyar bajnok a Barcelonával találkozik

2024.09.30. 09:31
A Veszprém HC vasárnap 34–27-re legyőzte az egyiptomi Zamalek SC gárdáját, ezzel megnyerte a csoportját, és elődöntőbe jutott a Kairóban zajló férfi kézilabda klubvilágbajnokságon. A magyar bajnok a négy között a Bajnokok Ligája-címvédő Barcelonával találkozik majd kedden.

A Zamalek az egész első félidőben jól tartotta magát, de a hatékonyabban védekező és gyors ellentámadásokat vezető magyar bajnoki címvédő egy 5–1-es sorozattal ellépett a 14. percre 10–5-re – írta beszámolójában a Magyar Távirati Iroda. Nagyobb különbség Xavier Pascual Fuertes vezetőedző ingerült időkérése után sem alakult ki. Előbb Lukas Sandell, majd Nikola Grahovac termelte a gólokat veszprémi oldalon, csapatuk pedig 18–15-ös előnyben volt a szünetben.

A bakonyiaknak elsősorban a védekezésük nem volt tökéletes, nem volt eléggé feszes, amikor ezt sikerült rendezniük – a második félidő elején –, akkor megduplázták a különbséget (24–18). Az egyiptomiaknak nem volt esélyük szorosabbá tenni az állást, de ez a mérkőzés sokkal színvonalasabb és a Veszprém szempontjából sokkal hasznosabb volt, mint egy nappal korábban a brazil Taubaté ellen 26 gólos különbséggel (43–17) megnyert találkozó.

Sandell és Grahovac öt-öt, Dragan Pechmalbec négy góllal, Rodrigo Corrales 11 védéssel vette ki részét a sikerből.

Az elődöntőbe a három csoportgyőztes, valamint a legjobb második jutott.

A keddi elődöntőben a Veszprém a BL-címvédő spanyol Barcelonával találkozik. A másik ágon a német bajnok SC Magdeburg az egyiptomi al-Ahlival mérkőzik.

Az idei a 17. klubvilágbajnokság, a Veszprém eddig egyszer, 2015-ben vett részt a tornán és akkor ezüstérmet szerzett.

Jehia el-Dera: Kemény volt számomra a barátaim ellen küzdeni

Xavier Pascual edző először is gratulált a Zamaleknek, majd a klub honlapján kiemelte, hogy kollégája, Fernando Barbeito Delgado nagyszerű munkát végez.

„Nem csak együtt dolgoztunk, de barátok is vagyunk. Jól kezdtünk az elején, de azt gondolom 2-3 játékosom nem nyújtotta azt ma, amit elvártunk. A torna lebonyolítása egy kicsit szokatlan a szokásos rendszerekhez képest, hiszen a gólkülönbség nagyon számít. Két sérült játékosunk van, dolgozunk rajta, hogy vissza tudjanak térni és a segítségünkre tudjanak lenni. Azt gondolom, hogy meg kell kicsit változtatni a mentalitásunkat, sok munka áll előttünk. De, bízom a játékosaimban, dolgoznunk kell, sokat!”

Fernando Barbeito Delgado elmondta: ismerték a Veszprémet, tudtuk, hogy kikkel játszanak. Hozzátette: „nekik van a legjobb edzőjük a világon, aki itt ül közöttünk, dolgoztunk is együtt”.

„Jól játszottunk, büszke vagyok a csapatomra, sokat beszéltünk erről a meccsről előtte. A kapusunk jó teljesítményt nyújtott. Egy nagyon kemény védelem ellen kellett megküzdenünk. Természetesen boldogok vagyunk a játék miatt, de az eredmény miatt nem.”

A Zamalek egyiptomi válogatott játékosa, Hendawy Karim úgy összegzett: céljuk az volt, hogy élvezzék a játékot.

„Egy nehéz összecsapást játszottunk egy nagy csapat ellen. Sok új játékosunk van, akiket be kell építeni. Tudjuk, hogy az edzőnk nem volt elégedett az előző meccsünk utolsó húsz percével, szerencsére ezzel most elégedett lehet.”

Jehia el-Dera, a Veszprém egyiptomi légiósa úgy összegzett, hogy mindenekelőtt boldogok, hogy győztek.

„Kemény volt számomra a barátaim ellen küzdeni, akikkel együtt dolgoztam, készültem évekig. Büszke vagyok a teljesítményükre. A játékot úgy gondolom uraltuk ma, azért vagyunk itt, hogy megnyerjük a tornát, ezért hajtunk minden nap.”